Hledat v komentářích
Výběr pro investory

Článek je zařazen v rubrikách:Trhy & finance
Změna transparenční směrnice: Nejen menším firmám na burze se má ulehčit život

Změna transparenční směrnice: Nejen menším firmám na burze se má ulehčit život

02.07.2012
Transparenční směrnice, kterou důvěrně znají emitenti i investoři na regulovaných trzích, by měla podle návrhu Evropské komise z konce loňského roku doznat změn. Co přesně se chystá a čeho tím chce Komise dosáhnout? Přinášíme stručný přehled novinek, které by měly osm let starou směrnici proměnit.

Prvním cílem novelizace je snaha přilákat menší a střední emitenty na kapitálové trhy. Vysoké náklady, které jsou dnes spojené se vstupem na burzu, řadu společností od této formy financování odrazují. Komise tak chce mimo jiné zrušit povinnost všech kótovaných společností zveřejňovat čtvrtletní (mezitímní) zprávy vedení. Zároveň by se mělo členským státům zakázat vyžadovat jiné pravidelné zveřejňované informace než výroční a pololetní finanční zprávy. Samotní emitenti ale mohou tyto informace zveřejňovat dobrovolně.

Namísto toho by se však měla zavést povinnost na úrovni skupiny zveřejňovat zprávu o platbách vládám. To by pro skupiny znamenalo uvádět, jakým zemím a v jaké výši jsou odváděny daně, cla, dividendy, licenční poplatky a podobně. Zatímco ale Komise prosazuje, aby se novinka týkala pouze těžebních společností (cílem má být zprůhlednit odpovědnost vlád jednotlivých zemí za jejich přírodní bohatství), Výbor pro právní záležitosti Evropského parlamentu naopak navrhuje tuto povinnost zavést pro všechny emitenty. Třeba dodat, že v české právní úpravě je již tato povinnost (jedná se o úhradu státu za práva těžby) částečně stanovena.

Posledním hlavním cílem Komise je zvýšit transparentnost akcionářské struktury společností. Pravidla pro zveřejňování nabytí, případně pozbytí určitého prahového podílu (například 5%, 50% nebo 70%) na hlasovacích právech v kótované společnosti bývají podle Komise „inovativně“ obcházena pomocí finančních derivátů. Směrnice sice pamatuje na deriváty, které zakládají právní nárok držitele na získání akcií, ale nikoliv již na ty finanční deriváty, které mají obdobný ekonomický účinek, například tím, že jsou vázány na cenu dané akcie (tzv. cash-settled equity derivatives). Toho by měla docílit nově formulovaná širší definice finančních derivátů.

Dalším opatřením nové podoby transparenční směrnice by měly být nezávazné pokyny včetně formulářů a vzorů, k jejichž vydání bude zmocněn Evropský orgán pro cenné papíry a trhy (ESMA). Ten by měl rovněž do budoucna zajistit efektivnější propojení zveřejňovaných informací z databází všech členských států. Kromě toho revize směrnice sleduje harmonizaci způsobu výpočtu prahového podílu a sankcí za porušení daných povinností.

Návrh má podporu Evropské centrální banky a - s výhradami - i Evropského hospodářského a sociálního výboru, čeká jej však ještě dlouhý legislativní proces. Stejně jako další připravované návrhy změn evropského práva kapitálových trhů, o kterých budeme brzy informovat.


Kocián Šokc Bala	štík
Stránka Právo je společným projektem Patria.cz a advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík, která poskytuje a zpracovává veškeré informace na stránce umístěné; za tyto informace nenese Patria.cz odpovědnost.
Zdroje