Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jsme v hlubší recesi a potřebujeme více času na reformy, přiznaly Atény a oznámily rozsáhlou privatizaci státního majetku

Jsme v hlubší recesi a potřebujeme více času na reformy, přiznaly Atény a oznámily rozsáhlou privatizaci státního majetku

09.07.2012 8:19, aktualizováno: 9.7. 9:14
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Řecká ekonomika je letos v hlubší recesi, než se původně předpokládalo, a na zavedení dohodnutých úsporných opatření bude tedy potřebovat více času. Po jednání s věřiteli Řecka to řekl lídr tamních socialistů Evangelos Venizelos, který je hlavním představitelem tamní koaliční vlády. Řecko bude na zavedení úspor podle Venizelose možná potřebovat až tři roky navíc. 

Řecko má v rámci druhého záchranného programu slíbenou finanční pomoc v objemu kolem 130 miliard eur (asi 3,3 bilionu Kč). Věřitelé jsou ale ochotni další část úvěru uvolnit jen pod podmínkou, že Atény změní dosavadní postup. Úspory jsou mezi obyvateli krajně nepopulární, což vládu konzervativců nutí odolávat nepokojům v ulicích. 

Venizelos požadavek vlády prezentoval na schůzce s představiteli takzvané trojky mezinárodních věřitelů, tedy Evropské komise, Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Věřitelé jsou nespokojeni s tím, že Řecko v reformách polevuje. 

"Pan Venizelos trval na nutnosti dohodnout se na novém, aktualizovaném plánu střednědobé fiskální strategie," píše se ve sdělení jeho kanceláře, z něhož citovala agentura Reuters. "(Venizelos) nastolil otázku změny parametrů záchranného programu tak, aby byly v souladu s předpokládaným vývojem, a také otázku prodloužení doby nutné pro zavedení fiskálních změn na tři roky," píše se dále. 

Venizelos, jehož strana PASOK je teď jedním ze tří koaličních partnerů v nové řecké vládě, původní podmínky záchranného programu dojednával. Tehdy ale ještě jako ministr financí v předchozí vládě. Od té doby změnil postoj a požaduje, aby mělo Řecko na zavedení změn o tři roky více času.

Řecký premiér Antonis Samaras na konci minulého týdne ohlásil rozsáhlou privatizaci podniků a nemovitostí. Rozsah prodeje státního majetku půjde nad rámec dohod s eurozónou o finanční pomoci, která zaštiťuje zemi před bankrotem. Privatizace a s tím spojená tržní liberalizace se dotkne všech struktur ekonomiky, včetně energetického průmyslu, námořní infrastruktury a železnic. 

"Hlavním cílem je zastavit recesi," prohlásil Samaras před shromážděným parlamentem. "Provedeme strukturální změny ne proto, že to vyžaduje memorandum (dohoda s eurozónou a Mezinárodním měnovým fondem), ale protože to musíme udělat. Položíme důraz na privatizaci a podpoříme další, které už nepatří k smluvním závazkům, jako jsou železnice i uvolnění trhu s energií," zdůraznil premiér. 

Samaras prohlásil, že jeho kabinet, vzešlý z červnových voleb, bude bojovat proti neustálému hospodářskému propadu vedle privatizace i rozsáhlými reformami. Přiznal, že jeho země nedosáhla fiskálních cílů vyplývajících z dohody o zahraniční finanční pomoci. K jejich splnění budou Atény podle očekávání požadovat od věřitelů dvouletý odklad. 

Nový řecký premiér podotkl, že ekonomické reformy v zemi už nepovedou dalším obětem v podobě dalšího snižování životní úrovně obyvatel. Občané podle něj "nemohou přicházet o své domovy, pokračovat v páchání sebevražd nebo ztrácet pocit bezpečí". "Lid potřebuje vědět pravdu, výhled, naději a odvahu. Tato vláda bude říkat pravdu a předvede svoje odhodlání. Řecko může uspět a my vybojujeme všechny bitvy, aby země byla vyvedena z krize," řekl Samaras. 

Premiér představil před parlamentem devítibodový plán vlády, která v neděli v pozdních večerních hodinách čelil hlasování o důvěře. Samaras zdůraznil, že předpokládá využití celého čtyřletého volebního období parlamentu ke splnění vládních cílů. Tříčlenná koalice konzervativní Nové demokracie (ND), socialistického PASOK a umírněné Demokratické levice (DIMAR) je v 300členném parlamentu zastoupena 179 zákonodárci. Právě tolika hlasy nakonec včera získala v parlamentu důvěru.

(Zdroj: ČTK, Bloomberg, MediaFax, Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
07.05.2024
22:01Indexy na Wall Street dnes bez větších změn  
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta
9:23SAB Finance a.s.: Konsolidovaná výroční zpráva skupiny SAB Finance a Individuální účetní závěrka společnosti SAB Finance a.s. za rok 2023
9:07Rozbřesk: Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?
8:58UBS je poprvé od převzetí Credit Suisse v zisku. Výsledky podpořila investiční banka i správa majetku
8:51Evropa zamíří v úvodu výše, futures pro USA jsou váhavější. Tabák poslední den s dividendou  
6:48FX Strategie: Trh větří další důležité americké inflační číslo za duben. Jestřábí překvapení v podání ČNB poslalo korunu k 25,00 EURCZK  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Airbnb Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Anheuser-Busch InBev SA/NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
ARM Holdings PLC (03/24 Q4, Aft-mkt)
Fluence Energy Inc (03/24 Q2, Aft-mkt)
Henkel AG & Co KGaA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Siemens Energy AG (03/24 Q2, Bef-mkt)
Vistra Corp (03/24 Q1, Bef-mkt)
7:30Alstom SA (03/24 Q4)
7:30Bayerische Motoren Werke AG (03/24 Q1)
7:30Continental AG (03/24 Q1)
7:30Skanska AB (03/24 Q1)
7:45Koninklijke Ahold Delhaize NV (03/24 Q1)
8:00DE - Průmyslová výroba, y/y
8:00Puma SE (03/24 Q1)
8:00Verbund AG (03/24 Q1)
9:00Endesa SA (03/24 Q1)