Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak investovat na emerging markets jako legendární Mark Mobius a fond Franklin Templeton?

Jak investovat na emerging markets jako legendární Mark Mobius a fond Franklin Templeton?

10.07.2012 16:17

V prosinci 2005 byl v Rumunsku založen fond za účelem kompenzace lidí, jejichž majetek byl konfiskován rumunským komunistickým režimem a jako takový nemá v zemích východní Evropy obdoby. Tento uzavřený investiční fond se jmenuje Fondul Proprietatea (FP). Investiční řízení tohoto fondu bylo svěřeno jedinému správcovskému fondu Franklin Templeton, který tak má na starost přibližně 3,3 mld. EUR rumunských státních aktiv. Od ledna 2011 je tento fond volně obchodovatelný na burze, a tak nabízí možnost investice i drobným investorům.

Jedním z důvodů atraktivity FP je, že za správcovským fondem Franklin Templeton stojí slavný investor Mark Mobius, který strávil 25 let cestováním po světě a hledáním investičních příležitostí. Dalším významným faktorem je, že se jedná o sázku na energetický sektor, když většina ze 75 společností z FP je nějakým způsobem navázána na tento sektor. Po uvedení na akciový trh v Bukurešti v lednu 2011 se navíc tento fond stal transparentnější a likvidnější. Dalším pozitivem je fakt, že cena fondu se obchoduje zhruba s 60% diskontem vůči čisté hodnotě aktiv, když čistá hodnota aktiv (NAV) k 31. 5. 2012 činila 1,1688 RON, zatímco současná cena se pohybuje kolem 0,45 RON. Za tak vysokým diskontem zřejmě stojí společnosti, které nejsou listovány na burze, a chybí u nich větší transparentnost. Postupné upisování společností na burze, ke kterému bude zřejmě v budoucnosti docházet, by zvýšilo transparentnost celého portfolia. Nelistované společnosti totiž na celkové NAV představují 60% podíl. Za určitou třešničku na dortu lze považovat dividendový výnos, když při udržení stejné dividendy jako v minulém roce činí dividendový výnos 8,4 %.

Tip: Analýzy Fondul Proprietatea naleznete v záložce Akcie/Analýzy KBC - Analýzy společností a Denní přehled CEE trhů

Zahraniční institucionální investoři podle posledních údajů vlastní 48 % celkového kapitálu fondu, rumunští individuální investoři vlastní 30 %, rumunští institucionální investoři drží necelých 10 %, zahraničním individuálním investorům připadá 7,7 % a rumunskému ministerstvu financí patří 2,7% podíl.

Navzdory zřejmým pozitivům zde samozřejmě existují i rizika. Je to sázka na rumunskou ekonomiku, na ochotu rumunských politiků pokračovat v reformách a na to, zda Franklin Templeton dokáže vést státní společnosti k vyšší úrovni korporátního řízení. Ve skutečnosti byla rumunská vláda donucena jednat s Mezinárodním měnovým fondem, který zemi v roce 2009 poskytl půjčku. Rumunská ekonomika se sice v posledních letech stabilizovala, ale ani tato ekonomika není imunní vůči evropské dluhové krizi a po loňském 2,5% růstu by v tomto roce měla rumunská ekonomika zpomalit na 1,5 %. Nejen MMF, ale i Franklin Templeton může díky rozumným minoritním podílům v státních společnostech vyvíjet tlak na vedení, které by se mělo zaměřovat na růst, ziskovost a eliminaci plýtvání.

Jedním z příkladů, kde se správci fondu daří dobře usměrňovat společnost, je ropná společnost Petrom, která je největší rumunskou společností. S 29,4% podílem na čisté hodnotě aktiv fondu je největším aktivem FP, následován Hidroelectricou (21 %) a Romgazem (7,9 %). Od té doby, co v Petromu v roce 2004 získala 51% podíl rakouská OMV, opustil Petrom nevýdělečný byznys a soustředil se pouze na svůj jádrový byznys. Petrom snížil počet svých zaměstnanců z 60 tis. na 22 tis., zřídil dozorčí radu z nezávislých předsedů a kompletně přepracoval systém korporátního řízení.

V posledních dnech se však objevují negativní zprávy, když největší státní společnost Hidroelectrica vyhlásila platební neschopnost. Následkem toho akcie FP poklesly o více než 6 %, čímž mohou zvýšit svou atraktivitu pro investory. Správci FP ihned reagovali na tuto zprávu prohlášením, že vedení FP udělá vše pro to, aby minimalizovalo negativní dopady na akcionáře FP, a že insolvenční řízení s Hidroelectricou nemá žádný materiální dopad na korporátní akce plánované v tomto roce, včetně výplaty dividendy, programu na zpětný odkup vlastních akcií a navržené duální obchodování na varšavské burze, které je naplánováno na podzim. Navzdory problémům, které se na rumunském trhu vyskytují, zůstává Mark Mobius optimistou, když říká: „Rumunsko se rozvíjí jako ostatní země východní Evropy. Ale mám pocit, že v následujících letech dokáže mnoho z nich předběhnout.“

Komerční sdělení:

Pokud jste Kvalifikovaným Investorem hledajícím podhodnocené investice na rozvíjejících se trzích, nebo chcete investovat spolu s legendárním Markem Mobiusem, můžete k tomu využít obchodní aplikaci Patria Direct, která umožňuje nákup akcií FP přímo na bukurešťské burze za rumunské lei (RON) s poplatkem již od 0,40 %. Vzhledem k zaměření na ropu a plyn a na elektrárenské společnosti může být tento fond i zajímavou investicí pro ty, kteří věří tomuto odvětví dlouhodobě a to vše s více než 8% roční dividendou.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data