Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bankrot oznámilo již třetí město v Kalifornii. Trh dluhopisů se bojí

Bankrot oznámilo již třetí město v Kalifornii. Trh dluhopisů se bojí "nové módy"

11.07.2012 8:28
Autor: ČTK

Městská rada San Bernardina se v úterý rozhodla požádat o soudní ochranu před věřiteli, San Bernardino tak je třetím městem v Kalifornii za poslední týdny, které svou finanční krizi řeší uchýlením se do bankrotového režimu. Mezi pozorovateli to už vzbuzuje obavy z toho, že kalifornská města budou namísto obtížného a nepopulárního škrtání výdajů a zvyšování příjmů hledat řešení potíží v bankrotech, což může mít těžký dopad na americký trh komunálních dluhopisů. 

Radní v úterý odhlasovali žádost o ochranu poté, co radnice zveřejnila zprávu, podle níž stojí město před bezprostřední finanční krizí. San Bernardino podle ní vyčerpalo své rezervy a plánované výdaje překročí ve fiskálním roce do konce června 2013 příjmy o 45 milionů dolarů (932 milionů Kč). Soudní ochrana poskytne městu příležitost k ozdravení jeho financí, uvedla zpráva. 

San Bernardino, které leží asi 100 kilometrů východně od Los Angeles, má 210.000 obyvatel a je druhé největší kalifornské město, které v poslední době vyhlásilo bankrot. Na konci června k tomu přistoupil Stockton blízko San Franciska se 300.000 obyvateli. Minulý týden o ochranu před věřiteli požádalo horské letovisko Mammoth Lakes s 8000 obyvateli. 

San Bernardino podobně jako Stockton trpí krachem realitní bubliny minulého desetiletí a vysokou nezaměstnaností, jeho finance ale plení i řada rozmařilých výdajů a vysoké náklady na platy a penze jeho zaměstnanců. Město již vyjednalo s věřiteli úspory v sumě deseti milionů dolarů a za poslední čtyři roky snížilo počet zaměstnanců o 20 procent, uvádí zpráva radnice. Stále mu ale hrozí insolvence už tento měsíc v důsledků "účetních chyb, deficitního financování, stagnaci příjmů a růstu nákladů na penze a dluhovou službu". 

"Nemohu uvěřit, jak rychle to odhlasovali," řekl k tomu agentuře Reuters analytik Dick Larkin z makléřské firmy HJ Sims, která se zaměřuje na trh komunálních obligací. "Doufám, že se Kalifornie nestane ohniskem municipálních bankrotů, protože když se tak stane, pak za to zaplatí každý obyvatel státu," dodal. Podle něj to povede k tomu, že pro všechny kalifornské veřejné subjekty až po úroveň státu se náklady na získání peněz na trhu dluhopisů výrazně zvýší.


Váš názor
  • AUTO v USA - nákup
    11.07.2012 15:08

    Nejlépe lze nové auto v USA zakoupit v aukci. www.ebay.com/motors
    Pound
  •  
    11.07.2012 13:24

    v Kanade je to s indianama uplne stejne...pozoroval jsem je 10 dni pri pohybu po mistnich benzinkach...sledovano v Yellownife...hotove peklo je sledovat...samej uplnej Vinettou to byl.. ale amici to zvladnou..jako vzdy vse
    OPTIMISTA
  • DPH - Sales Tax
    11.07.2012 12:50

    V USA DPH neexistuje ale existuje tzv. Sales Tax což je daň, která se účtuje pouze při prodeji v rámci státu na hmotné zboží. Nevztahuje se na služby a nevztahuje se na prodej do jiných států prostřednicstvím internetu, telefonu, poštou atd. Koupím si počítač přes internet od firmy, která sídlí v jiném státě než já, tak mi tato firma nebude účtovat Sales tax ale v případě když přijdu do fyzického obchodu tak mi Sales Tax bude naúčtována. Sales Tax se nevrací jako DPH a neodečítá se. Odvádí ji pouze prodávající.
    Pound
    • Re: DPH - Sales Tax
      11.07.2012 13:08

      A vubec nejlip jsou na tom mistni indiani - ti neplati ani dan z alkoholu a tabaku. Mas-li kamarada ktery zije na rezervaci muze ti koupit i auto a dan se neplati. Muj kamarad vypravel o svem priteli, ktery prestoze ma kancelar ve meste tak si nechava posilat postu na adresu na rezervaci a neplati ani dan z prijmu. Ovsem musi mit kartu na to ze je clenem kmene. V USA ale platis uvedenou cenu plus dan extra. Chvili to trva nez si zvyknes.
      Herrding
  • upřesnění
    11.07.2012 12:35

    Teď jsem se díval na účtenky, tak na něco je a na něco není, je v tom docela chaos, takže asi máme pravdu oba dva. Je pravda, že na základní potraviny není a asi i na pitnou vodu, na účtence z restaurace jsem daň našel. Takže se omlovám, je to tak 50:50. Projížděl jsem víc států.
    tk69
    • Re: upřesnění
      11.07.2012 12:59

      Nic se nedeje - v restauraci se plati dan, ale to je dan za sluzbu. Stejne jako kdyz si koupim noviny ve stanku, kde dan platim nebo z automatu - tam se to nepripocitava. Nejlepsi jsou slevy pro seniory a v Motel6 berou deti do 17 let zdarma. Pro nasince je skoro sokujici ze se tam neplati za zachody - plovarny na plazi, nebo vstup na mnoho turistickych atrakci.
      Herrding
      • tak
        11.07.2012 13:06

        to je pravda. Stejně je ten jejich systém dost nepřehledný. Nikdy nevíš kolik budeš ve finále platit na kase, protože jsou všude uvedený ceny bez sales tax (mimo benzínu a nafty). Jinak ceny se dost výrazně liší nejen mezi márketama, ale i státama. Jejich systém slev je taky pěkná džungle. Kupovali jsme zboží za ceny uvedený v regálu a slevu jsme dostali až na kase a to se ještě prodavačka musela dívat do nějakých jejich novin :-))). Amerika je příkladem státu, že když se to může udělat dvojí cestou, tak vždy tou komplikovanější a delší. Když udělá chybu pokladní, tak je to proces vrácení dolaru na 10 minut, u nás to je hned :-)
        tk69
  •  
    11.07.2012 12:12

    gramatika je velky problem mnoha uzivatelu zde... co jsi tam dela ??? jak dlouho ???
    OPTIMISTA
    • Californie
      11.07.2012 12:34

      byli jsme tam s manzelkou u meho spoluzaka z detstvi. Projizdeli jsme hlavne po pobrezi po 101 a dokonce ujeli i kus po Route 66. Jinak San Francisko - LA - Reno a Las Vegas. Monterey a Santa Barbara. Zajeli jsme i do Oreganu - Crater Lake. Je to ohromna zeme a lidi. Nekde ani nezmykaji baraky. Ovsem maji tam take napisy "Armed response". Uz setrime na priste. Nejdrazsi je letenka - ubytovani v malych motelech je za pakatel a jidlo - vino skoro zadarmo. Bohuzel jsme tam byli jen na 4tydny. Priste musime na delsi dobu.
      Herrding
  • bankrot
    11.07.2012 12:00

    nejlip to udelali stejne rusaci po rozpadu a bankrotu SSSR to jen premenovali a jede se dal. Dokonce i starou hymnu a menu si ponechali, stejne jako svoje stare manyry.
    bearbull
  •  
    11.07.2012 10:30

    kdyz si ja budu moci nabrat uvery...pak vyhlasit bankrot ze jsem to neukociroval...zamest svuj stul ve svem dome a neopAK chyby a znova nastoupit na pozice jako by se nic nedelo tak ano...pak je to ok :D
    OPTIMISTA
  • hmn... a jde to
    11.07.2012 10:26

    Díky bohu za ameriku. Jsem zvědav, kdy ti tupí neomarxisté v Evropě pochopí, že oddalovat bankrot kohokoliv nemá smysl. V USA se po bankrotu začne zase s čistým stolem, věci se srovnají, nikdo neumře, město nezmizí. Hlavně si zainteresované strany uvědomí, že staré chyby nějaký čas prostě dělat nebudou. To je přece ozdravující metoda, nebo ne?
    Jesse
  • San Bernandino
    11.07.2012 10:04

    bylo by zajimave udelat anketu kolik lidi by radeji "zivorili" v zbankrupovanem San Bernandinu nezli v prosperujici Praze. Mimochodem v USA se neplati zadna DPH z potravin. Proto asi jsou na tom tak bidne. Kdyby platili DPH pouhych 5% tak je po bankrotu, Jenze oni tam nemaji naseho Kalouska a spol.
    Herrding
    • Re: San Bernandino
      11.07.2012 11:37

      Mluvit o tom, jestli se v USA plati nebo neplati dph (prodejni dan) je nesmysl, protoze to je v plne kompetenci jednotlivych statu unie, ne federalu USA. Taktez se bankrot mesta tyka hlavne jeho zamestnancu, privatnimu sektoru to muze byt jedno.
      Hans
    • Re: San Bernandino
      11.07.2012 10:20

      Píšeš nesmysli, v USA se platí daně i z potravin ve většině států, mimo asi čtyřech. Zrovna v Kalifornii je tuším DPH 9,5%.
      tk69
      • nesmysly
        11.07.2012 12:09

        "nesmysli" nepisu ty pises ty :o)). Jestli toho vis o Californii tolik jako o gramatice sveho jazyka tak te nemuze nikdo brat vazne. Ja se pred par tydny odtamtud vratil.
        Herrding
        • Re: nesmysly
          11.07.2012 12:22

          za chybu se omlouvám, já se od tamtud vrátil v sobotu. Kalifornie daně má, nemá je třeba Oregon a Nevada. Solidní daně má Utah. Jinak to, že zbankrotuje město nemá až tak co dělat s daněma daného státu, je to spíš dáno rozhazovačnou politikou a špatnýma investicema. Kalifornie jako celek má ale s rozpočtem velký problém, to je fakt.
          tk69
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data