Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Chanos o těžkém životě shortařů, naivním zákazu jejich obchodů a zadlužené Číně

Chanos o těžkém životě shortařů, naivním zákazu jejich obchodů a zadlužené Číně

16.07.2012 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

První myšlenka na možnost vydělávat na krátkých pozicích napadla Jima Chanose dva roky poté, co v roce 1980 začal pracovat v investičním bankovnictví. Po prvním úspěšném obchodu se této alternativě začal intenzivně věnovat a v roce 1985 založil svou firmu Kynikos Associates, která nyní spravuje asi 6 miliard dolarů aktiv. Investor to uvedl pro Opalesque TV.

Chanos se podle svých slov dříve domníval, že investoři využívající krátké pozice uvažují podobně jako zbytek trhu, svůj názor ale změnil. Všichni investoři sice sledují stejné ukazatele zdraví a hodnoty firem, psychologie se ale u klasických investorů a „shortařů“ liší. Celá Wall Street funguje na principu vzájemně se umocňujících pozitivních vazeb, dominuje neustále se opakující kolo agenturních zpráv, reportů, doporučení ke koupi, atd. Podle Chanose je většina z toho jen informačním šumem, který je ve svém základu pozitivní – to znamená, že nabádá ke koupi, k investicím či k převzetí firem. Pro investory zaměřující se na sázky na pokles cen akcií je to ale stresující prostředí a proto se najde pouze omezený počet lidí, kteří jsou ochotni se krátkým obchodům věnovat.

Chanos prý často slýchá argument, který říká, že je lepší otevírat dlouhé pozice, protože cena akcií může stoupat donekonečna, zatímco klesnout může jen na nulu. Pravdou je ale podle něj to, že „je mnohem více akcií, jejichž cena klesla na nulu, než těch, u kterých rostla donekonečna“. Krátké pozice je přitom také nutno vnímat z perspektivy celého portfolia, ne jako jednotlivé sázky.

Investor se poté věnoval svému oblíbenému tématu – Číně. Jeho zájem poprvé vzbudily těžařské firmy, které si i během poslední recese vedly velmi dobře. Obecně se předpokládalo, že je to silnou domácí poptávkou, Chanosův výzkum ale ukázal, že pravou příčinu představuje masivní bublina na čínském realitním trhu. „Nemám pochyb o tom, že když vláda řekne, že růst letos dosáhne 7,5 %, tak jich skutečně dosáhne bez ohledu na vývoj v reálné ekonomice,“ uvedl investor. Ekonomiku ale zatěžuje obrovský objem úvěrů, proti němuž je situace ve Španělsku, Řecku či USA jen „dětskou hrou“.

Pohled na jednotlivé čínské firmy navíc ukazuje, že na mikroekonomické úrovni je situace ještě horší. „Účetnictví je v hrozném stavu, zdá se, že všechny firmy mají negativní cash flow, nedobytné pohledávky a nepokrývají svůj náklad kapitálu,“ řekl Chanos. Investoři zajímající se o čínské firmy by navíc měli sledovat to, jakou společnost vlastně kupují. Může se jim totiž stát, že koupí společnost, která má podíl na zisku firmy, která něco skutečně vyrábí, přímé vlastnictví výrobních aktiv ale nemá.

Chanos se poté opřel do zákazu krátkých prodejů. Ten podle něho jeho firmu nijak zvlášť nepoškodil, protože měla své pozice zajištěné. Škodu ale napáchal u firem, které si krátkými pozicemi zajišťovaly rizika spojená s jejich protistranami. „Pokud bych měl obchodní vztahy s AIG či Lehman Brothers a nemohl bych se zajistit, vazby bych přerušil,“ uvedl investor. Největšími držiteli krátkých pozic u bank a finančních institucí jsou podle něho jiné banky a instituce, které se snaží omezit rizika ztrát. Zákaz krátkých pozic tento mechanismus narušuje, což „v Evropě nepochopili, v USA a Velké Británii ano“.

(Zdroj: Pragmatic Capitalism)


Váš názor
  •  
    16.07.2012 9:06

    Krátké posice jsou založeny na panice výprodejů a tuto paniku lze uměle vyvolat mnohem snadněji než nadšení pro nákupy. Shortování doporučuji zakázat stejně jako obchodování s různými umělými indexy, které stahuji peníze z reálné ekonomiky která vytváří reálnou přidanou hodnotu..
    Juniper
    • Co Vám brání
      16.07.2012 9:38

      aby jste uměle vyvolanou paniku ignoroval, potažmo na ní dokonce nevydělal ? Pokud nejste spekulant, ale dlouhodobý investor, nemusíte přece kvalitní akcie (stabilní dlouholeté zisky, stabilní dividendy, globálně diversifikovaný byznys apod.) při panikách prodávat. A navíc Vás přece nikdo nenutí podstupovat "burzovní" rizika. Můžete si koupit fyzické zlato, nacpat si sklep fyzickým uhlím nebo nacpat prachy pod fyzickou matraci ne ? Nebo kupte pole a vytvářejte sám nějakou reálnou přidanou hodnotu, pokud Vám práce nesmrdí, když už Vám smrdí spekulanti. :-)
      Peté13
      • Re: Co Vám brání
        16.07.2012 9:46

        Zakázat shortování je skutečně hloupost, která vůbec nic neřeší. Jistě, paniku lze vyvolat snadněji než optimismus, ale právě proto by short obchody měly existovat, to není důvod k jejich zákazu. Princip trhu je totiž v jisté "samoregulaci", tzn. regulovat jej takto uměle zvnějšku je myslím naprosto zcestný nápad.
        xzajic
        • volatilita a nestabilnost vlivu spekulací
          16.07.2012 16:32

          No pravdy trochu na obou stranách... jen připomenu, že futures vznikly na agrární Chicago burze, kdy jeden měl pole a neměl na traktor a osivo a druhý měl peníze "ladem" a tak se zkontraktovali, kdy velikost kontraktu přesně odpovídala i velikosti agrární složky podkladového aktiva.... Dnes je situace že spekulační agregáty nad komoditou jsou i 1000x větší a obchodují se v milisekundách.... Nevím zda výše uvedené je přínosné pro komoditní business a vůbec přínosné.... pak se všichni musí tohohle kasina účastnit a nelze ani plánovat cenu paliv do traktoru či letadla.... Já jsem jasně pro Tobinovu daň, ta by alespoň tyhle spekulace zdanila a peníze by neběhaly beztrestně v milisekundách, ale zdaněně, pomaleji a předvídatelněji.......¨ Představte si, že řídíte nějaký obchod závislý na komoditě a máte plánovat..... Short obchod je jen korekce výše uvedených dlouhých spekulačních pozic a vyvažuje situaci, ale otázka zda ono obchodování je vůbec přínosné a ne naopak vnášející nestabilitu je opravdu jk zamyšlení.
          TOM
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data