Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
USA: Tržby v maloobchodě klesají nejdéle od recese v roce 2008, průmysl státu New York překvapil pozitivně

USA: Tržby v maloobchodě klesají nejdéle od recese v roce 2008, průmysl státu New York překvapil pozitivně

16.07.2012 15:39, aktualizováno: 16.7. 17:04

Aktualizováno

Maloobchodní tržby ve Spojených státech ani v červnu nepředvedly ekonomy slibovanou otočku do růstových úrovní. Místo očekávaného 0,2% růstu navázaly na květnový pokles o 0,2 procent ještě výraznějším oslabením o rovnou polovinu procenta. Tržby v maloobchodě, které jsou jasnou indikací na vývoj spotřebitelských výdajů tak klesají již třetí měsíc v řadě, co se nestalo od jejich vleklého poklesu, který postihl největší ekonomiku světa v červenci až prosinci 2008 – tedy v době poslední reces v USA.

Spotřebitelské výdaje v USA přitom zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity. „Lide prostě couvají zpět a není pravděpodobné, že nás nyní čeká výraznější zotavení,“ upozornil Michael Carey, hlavní ekonom pro USA u CIB, investiční divize Crédit Agricole (3,44 EUR, -0,38%). Další zpomalení americké ekonomiky v druhém čtvrtletí loňského roku přitom označil za „jisté“. Americká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí stoupla o 1,9 procenta, čímž tempo jejího růstu výrazně zpomalilo ze tří procent zaznamenaných v posledním čtvrtletí loňského roku.

Slabé ekonomické údaje zvyšují tlak na amerického prezidenta Baracka Obamu, který bude v listopadu usilovat o své znovuzvolení. Jeho republikánský vyzyvatel Mitt Romney soustřeďuje svou kampaň právě na ekonomické problémy.

Trh mohl brát horší informace o tržbách v maloobchodě jako další pádný důvod pro Fed, aby přikročil k dalším nákupům dluhopisů na podporu domácí ekonomiky, což by opět přineslo zisky také akciovým. Wall Street ale přesto otevřela mírnými ztrátami.

Náladu na trhu k lepšímu nezměnil ani index podnikatelské nálady newyorského Fedu, který v červenci vzrostl na 7,39 bodu z červnových 2,29 bodu, ačkoliv trh čekal zvýšení toho indikátoru průmyslové aktivity jen na 4,0 bodu.

Index aktivity jednotlivých distriktů americké centrální banky je ekonomy sledovaný jako předstihový ukazatel výkonu průmyslových podniků, přičemž newyorský přitahuje největší pozornost, protože vychází jako první. Jeho úroveň se již od října drží v kladných číslech, což je předzvěstí expanze ekonomické aktivity v průmyslu.

„Průmysl je pro americkou ekonomiku nadále zdrojem růstu. Tento sektor totiž nadále expanduje,“ uvedl k rozložení sil v americké ekonomice Joseph LaVorgna, hlavní ekonom pro USA u Deutsche Bank (25,4 EUR, -0,78%).

Poslední střípek ekonomických dat dnes celkovým obrázkem již příliš nehnul. V 16:00 byl zveřejněn vývoj podnikových zásob za měsíc květen. Výsledek ukazující na nárůst o 0,3 procenta byl sice o desetinu procentního bodu silnější, než konsensus agentury Bloomberg, ale zároveň došlo k stejně velké sestupné revizi růstu za duben na 0,3 procenta z původně oznámených 0,4 procenta. Celkově tedy podnikové zásoby rostou již druhý měsíc v řadě 0,3% tempem.

Nárůst zásob amerických firem je důsledkem klesajících prodejů, který dnes potvrdil i výše popsaný další pokles maloobchodních tržeb. Důsledkem hromadění zásob by měly být slabší podnikové objednávky. Podle údajů agentury Bloomberg jsou nyní zásoby podniků nejvyšší za poslední rok. Dosahují přitom takové úrovni, že by firmy byly schopny uspokojit současnou poptávku po svém zboží pod dobu 1,27 měsíce (proti 1,26 měsíce v dubnu).

(Zdroj: Bloomberg, ČTK, Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data