Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Premiér Nečas: Lessy vykročil cestou politického aktivisty, neslučitelnou s rolí policejního prezidenta

Premiér Nečas: Lessy vykročil cestou politického aktivisty, neslučitelnou s rolí policejního prezidenta

17.07.2012 11:18, aktualizováno: 17.7. 13:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Policejní prezident Petr Lessy nakročil podle premiéra Petra Nečase (ODS) k politickému aktivismu. Chování Lessyho je neslučitelné s rolí policejního prezidenta, který má vést nestranný a nepolitický policejní sbor, řekl dnes předseda vlády na dotaz, co soudí o Lessyho prohlášení, v němž své kolegy vyzval k odolnosti vůči vlivům známých, mocných a vlivných lidí.

"Pan policejní prezident se musí rozhodnout, zda je policejním prezidentem nezávislého, nestranického a nepolitického sboru, nebo zda nakročil cestou politického aktivisty. Tímto směrem nakročil a pohybuje se podle mého názoru již jemně za hranou, což je s chováním policejního prezidenta neslučitelné," řekl Nečas. Postupu Lessyho v posledních dvou týdnech prý příliš nerozumí. "Respektive bych řekl, že se obávám, že mu začínám rozumět až příliš dobře," poznamenal.

Lessy v neděli vydal prohlášení, v němž své kolegy vyzývá k odolnosti vůči vlivům "veřejně známých, mocných a vlivných" lidí. Policie podle něj musí zůstat apolitická. Lessy uvedl, že jeho úkolem je i obrana policejního sboru, pokud dochází k neoprávněným útokům na jeho nezávislost. Policie podle něj nyní stojí "na ostří nože" a může se rozhodovat o její další nezávislosti. 

Ministr vnitra Jan Kubice tvrdí, že mu policejní prezident Petr Lessy v červnu oznámil, že v září odejde z funkce. Kubice to dnes řekl České televizi. Podle ministra tak šéf policie reagoval na řízení o odebrání osobního ohodnocení. Lessy ale v dnešním vydání deníku Právo takovou dohodu popřel a uvedl, že o odchodu neuvažuje.  

Lessy se ve čtvrtek dostal do sporu s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09), když řekl, že mu Kalousek volal kvůli vyšetřování kauzy týkající se nákupu letounů CASA a adresoval nevhodné výroky lidem pracujícím na kauze. Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) včera zahájila trestní řízení v případu úniku hovoru ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) policejnímu vyšetřovateli kauzy nákupu letounů CASA Jiřímu Mazánkovi do týdeníku Respekt. Podezírá některého z policistů ze zneužití pravomoci úřední osoby.

Kalousek již dříve potvrdil, že s Mazánkem hovořil, jakýkoliv nátlak na policistu, o kterém sám vyšetřovatel mluvil, ale odmítl. Ohradil se také proti tomu, že měl on sám kriminalistovi sdělit, že u policie končí. Podle Kalouska jde o pomluvu a nepravdivé tvrzení a inspekce by měla zjistit, jak tvrzení vzniklo a jakým způsobem proniklo na veřejnost. Podle mluvčí PČR Sandorové se inspekce v tomto případě nezabývá tím, zda bylo vyšetřovateli vyhrožováno. "V případě, že by bylo zjištěno podezření ze spáchání trestného činu jiné osoby, byla by tato informace postoupena policii," podotkla mluvčí.

Kalousek také inspekci požádal, aby prověřila informace týdeníku Respekt, podle něhož se ještě před ministrovým telefonátem snažil člověk spojený s jeho úřadem detektivovy nadřízené na neveřejné schůzce v centrále protikorupční policie přesvědčit o nevině bývalé místopředsedkyně sněmovny Vlasty Parkanové (TOP 09). Šéf protikorupční policie Tomáš Martinec však v neděli v České televizi uvedl, že k takovéto schůzce podle dosavadního vnitřního prošetřování útvaru nedošlo. Ani GIBS se tímto podle Sandorové nezabývá.

(Zdroj: ČT, čtk, mediafax)


Váš názor
  •  
    17.07.2012 16:37

    Kdy konečně začnou řešit ekonomickou situaci země. Kdyby se za podobné prohřešky střílelo byl by klid a mír. Máme opravdu hloupého předsedu. Kdopak mu vůbec poroučí ?
    Jezdec.
  • Jak Lessy řídí svoji sbornou
    17.07.2012 16:36

    o to co kdo komu řekl po telefonu se můžeme dohadovat třeba sto let, ale o jeho nestrannosti a schopnostech a jak fungují jeho podřízeni a policie jsme mohli všichni vidět nedavno na případě pana Janouška, kde jako opilý řidič, po sražení ženy a snaze o útěk ještě ledabyle dirigoval policisty a telefonoval. Možná právě panu prezidentovi. Navíc byla později uzavřena na dva dny ulice, jen aby se našel nějaký důvod celý incident zamést. Kolik nehod se takto vyšetřuje ?? Hezká práce policie a nestrannost co? Nebo pan Trebišovský - za takovou prasárnu a ohrožovani života podminku za peníze všechno dovoleno.
    Gazda
  • Tak to tedy ne!
    17.07.2012 15:22

    Policie v poslední době nějak moc vyšetřuje ve "vyšších kruzích" , to by se mělo zatrhnout a zase navodit poklidnou atmosféru předchozích let! Lessy, ty pudeš ! :-)
    Kazimír Pažebřuch
  • Lessy je nelepši
    17.07.2012 15:04

    policejniho ředitele jako je Lessy je nutno odstranit za každou cenu. Kalousek a Kubice se o to snaží již delší dobu, ale neůspěšně. Doufejme že se jim to nepodaří nikdy. Je na něm patrné na první pohled, že je to nejpoctivější policejní ředitel jakého kdy naše republika měla a proto se ho snaží Kalousek zlikvidovat. S takovým poctivým policistou by se mu nikdy totiž nepodařilo uskutečnit jeho snahu rozvrátit naši republiku která je tím nejbezpečnějším státem evropdké unije. Kdo chce bezpečnější ulice a domovy volí a podpoří Lessy.
    Mart
    • Re: Lessy je nelepši
      17.07.2012 15:47

      Policejní prezident nemůže být odvolán, pouze přichází v úvahu rezignace. Jedině spáchání závažného trestného činu by mu zlomilo vaz. Vzhledem k současné situaci nepřichází v úvahu rezignace, protože by tím prokázal svoji slabost. Rozhodně cítí podporu policistů. Mj. prohlásil, že kapitán opouští loď poslední.
      křižák
    • Re: Lessy je nelepši
      17.07.2012 15:21

      Až asi na dvě výjimky samí "spravedliví". Kde berete informace, které Vám dovolují blahořečit Lessyho a zlořečit Nečase nebo Kalouska? Taky bych rád zaujal zásadní a spravedlivý postoj. Pošlete odkaz. Jinak je mi z Vašich příspěvků na blití - nejsou nepodobné těm, jimiž naši spravedliví spoluobčané posílali na šibenici Horákovou. Stádo žene doleva, nepůjdete přeci rovně nebo doprava, že?
      lime
      •  
        17.07.2012 15:39

        Kam žene stádo nevím, ovčané možná začali myslet a vidí, že se něco málo děje. No tak bez bobínka .Myšlení bolí.
        Homo
        •  
          17.07.2012 15:46

          Jo zapoměl jsem dodat. Viděl jsem jednoho jak vykukuje zpoza rohu a šmíruje! Že by to byl komunista.
          Homo
  •  
    17.07.2012 15:00

    Další komedie, asi mají dobrý sponzoring. No, přinejmenším mají plat od daňových poplatníků.
    berta
  •  
    17.07.2012 14:56

    Boj proti korupci podle Nečase = odstranění Pospíšila, Lessyho a kdopak bude další? Ten, kdo si ještě dovolí chtít s korupcí v této zemi něco skutečně udělat!
    Karel
  •  
    17.07.2012 14:49

    vlada bez sve policie je zcela bezmocna, necas zrejme ztratil uchop.
    Azb
  • Policejni ředitel
    17.07.2012 14:26

    a jeho policejni sbor, na které každý nadáva za neschopnost a nečinnost a navic nejsou schopni pomahat a chránit, jak maji ve svem logu. Nemluvě o policistech, kteří sami přepadávaji benzinky nebo jsou usvědčováni jak kradou benzin, je přes noc miláčkem všech občanů, kteří mu ještě včera nemohli přijít na jméno ?
    Semerad
  • A smrad se šíří dál,
    17.07.2012 14:25

    že pane Kubice.
    mamon
  • Neslýchané!
    17.07.2012 14:24

    Prohlášení Petra Lessyho vzbuzuje zcela falešný dojem, jako by v naší zemi k nějakému ovlivňování policistů a státních zástupců v minulosti docházelo. Pravý opak je však pravdou! Bedlivě jsme dlouhá léta dohlíželi na nestranné a spravedlivé vyšetřování všech nepravostí a nezákonností. Velkým regionálním kauzám jsme dokonce věnovali mimořádnou pozornost. V zájmu zajištění maximální nestrannosti a objektivity byly tyto kauzy odebírány regionálním vyšetřovatelům, aby je mohli nezaujatě vyšetřit naši nejzkušenější kriminalisté v pražské centrále. A nikdy ze strany těchto vyšetřovaných nezaznělo, že by snad jejich kauzy byly zpolitizované či politicky ovlivněné! Teprve nečekané a překvapivé prohlášení Petra Lessyho k zachování nestrannosti Policie, zpolitizovalo dosavadní poklidnou situaci. Tato jeho zlovolnost si zaslouží co nejpřísnější potrestání. A budeme se muset hluboce zamyslet, zda ho necháme alespoň šlapat chodník v Bohumíně. Čest práci!
    Jarda
  •  
    17.07.2012 14:23

    Suď Bůh, co (kdo) zatím vším je. V humbuku kolem Pospíšila zůstala bez povšimnutí veřejnosti přítomnost Romana v dozorčí radě ČEZu.
    chrenek
  • stačí se logicky zamyslet
    17.07.2012 14:15

    Jak je možné, že policejni ředitel, v dnešní době odposlechů, nemá záznam a tudíž i důkaz o tom, že mu někdo telefonicky vyhrožoval. Lessy lže. Nikdo z nás nevi jak to doopravdy bylo ale logika Lessyho nařčení postráda důvěryhodnosti. Navíc Nečas, kterého vůbec nemusím, má pravdu o politické angažovanosti Lessyho. A to si nesmí jako policista dovolit má-li zůstat nestranný. To je bez diskuze.
    Gazda
    • Re: stačí se logicky zamyslet
      17.07.2012 14:29

      Vážený Gagdo, vás snad nelze urazit ani nejsprostějším slovem.
      mamon
      • kolibříku
        17.07.2012 14:34

        můžeš logicky vysvětlit? Asi ne. Neumíš se ligicky zamyslet - jen prskáš - no nic takovejch je tu víc.
        Gazda
    • Re: stačí se logicky zamyslet
      17.07.2012 14:22

      Pak lže i Kubice. Tvrdí, že mu Lessy řekl, že v září končí a nemá to taky nahraný a Lessy to popírá. Takže je to dle tvé logiky úplně stejný. V dnešní době odposlechů, že.
      Mart
      • Mart
        17.07.2012 14:30

        tobě uniká ve tvém zapalení že Lessy mu to neoznámil po telefonu - kapiš?
        Gazda
  •  
    17.07.2012 14:08

    Jsem překvapený a zděšený tím, jaké signály vysílá Nečas a vláda směrem k veřejnosti. Mezi občany je cíleně šířena atmosféra odpoutávající pozornost od podstaných a v současné době probíhajících rozhodnutí vlády. Pravice přestává být pravicí, diskuse mezi levicí a pravicí se rovná jakési zradě, zdravý selský rozum se teď nenosí. Moc je cílem lákavějším než zájmy lidí. Zoufalé "nápady" vlády na řešení momentálního stavu státní kasy hraničí s jednáním poučených laiků a ne s rozhodováním odpovědných zástupců, které jsme volili. Už jsou tam chlapci hodně dlouho a jsou odtrženi od běžného života. Donekonečna se jimi otravovat nenechám. U voleb otestuji nové tváře i když s velkým rizikem, že se z místa nepohneme. Nezbývá než věřit a volit.
    mgp
  • Nečasi jsi ubožák.
    17.07.2012 13:49

    Vážený pane spravedlivý šéfe vlády rozpčtovéodpovědnostiabojeprotikorupci. Seber se a vrať se do Frenštátu. Není snadné se dívat na tu partu kalouskových poskoků , jak s tebou v čele jste všichni spravedliví ,nezkorupovaní a jak to s tímto národem myslíte dobře , jak pravila Vlasta Parkanů, na dotaz,kdy už konečně odejde z veřejného života. Tvé keci již nelze chápat jinak , než kopání potrefené s...ě , která se bojí , kdo jí dorazí. Pane Lesy , vydržte , většina normálních a slušných lidí Vám fandí.
    karel
    • Re: Nečasi jsi ubožák.
      17.07.2012 14:07

      Naprostý souhlas!!! Lessy je možná ještě jeden z mála posledních poctivých..., který není předposraný. Například takový Kubice, to je ale kus hovada tupého!
      Skalar
  • Výborně Nečas,
    17.07.2012 13:30

    umlčet a zastrašit,skoro bych řekl praktiky minulého režimu,hlavně že fungujou a lidi?Těch je přece jako sraček,bravo....
    řezník
  •  
    17.07.2012 13:23

    Neblázněte lidi, vždyť se jedná jen o boj mocenských struktur,kteří by rádi ty penězovody trochu přesměrovaly. protože se pootevřela vrátka. Tady nejde o nějaké právo či spravedlnost. Nebo se snad těšíte na vládu Sobotka, Škromach, Hašek a spol...Buďte rádi, že ještě můžete veřejně aspoň nadávat.
    cenek
  •  
    17.07.2012 12:14

    Konečně je pár lumpů za mřížema a pár v očekávání na seznámení se s klíčovým průmyslem. Nedalo se čekat, nic jiného, než že špišky podniknou protiatak. Děje se tak za podpory Bakalových novin, spřátelených novinářů, někdy možná i koupených , policajtů, státních zástupců, soudců a dalších struktůr, kteří jednak mají strach ze spravedlnosti, pořinejmenším z vyschnutí penězovodů. Dokonalé penězovody, jako ten na min. obrany, ale jsou i další, se začínají bortit, jsou sice připraveny další, zdravotní reforma, důchodová reforma, reforma soc systému, evropské dotace, ale tyto se rozjíždí pomalu a jsou v ohroženi už ze samého počátku. Kalousek jako mistr ržie ukázal že je s toho značně nevozní, pokud to nebyly prvotní známky záchvatu delirium-tremens, což zatím nerozpoznali ani jeho straničti kolegov. Nejzajimavější na celé situaci je jeho slovník. Na burze se nic neděje, dejme si typovačku, jak asi jmenuje v tel. rozhovorech Nečase na kterého musí hodně vědět, jinak by už dávno vyletěl.. Já typuju, že nejněžnější výraz je ty cy.e.
    Homo
    • Penězovody
      17.07.2012 12:22

      Zapomněls církevní restituce...
      Kalka.
      • Re: Penězovody
        17.07.2012 12:34

        a drogovy byznys (viz kriminalizace marihuany)
        Azb
  • Nečas se chová neslučitelně s roli premiéra ČR
    17.07.2012 12:07

    http://www.petice.biz/?petice=stojime-za-policejnim-prezidentem
    mamon
Aktuální komentáře
02.05.2024
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.