Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Roach: Čína má nejhorší za sebou, zachrání ji opět investice

Roach: Čína má nejhorší za sebou, zachrání ji opět investice

18.07.2012 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Čínská ekonomika zpomalila na nejnižší tempo růstu za poslední tři roky. Stephen Roach z Yale University, který dříve působil ve vedení Morgan Stanley Asia, se však domnívá, že od této chvíle se bude růst zase zvyšovat. Čínská vláda totiž podnikla agresivní stimulační kroky a stále má k dispozici „velký objem munice“. Sazby zatím leží na jedné z nejvyšších úrovní ve světě a monetární politika se nachází na samém počátku cyklu uvolňování. Fiskální deficit je naopak na jedné z nejnižších úrovní ve světě. K tomu se přidává velký objem potřebných investic.

Čína je stále ekonomikou, která spočívá na investicích a exportech. Když v roce 2009 došlo ke kolapsu exportů kvůli problémům v globální ekonomice, vláda se zaměřila na druhou klíčovou složku poptávky, tedy na investice. Nyní má globální ekonomika opět problémy, které se projevují na exportech Číny. Zároveň můžeme vidět, že v minulých měsících vzrostl počet plánovaných investičních projektů. „Toto je nástroj, který bude skutečně fungovat. Navíc je uvolněno financování těchto projektů, což je krok monetární politiky, který je v Číně nutné sledovat,“ uvedl Roach.

Ekonom nesouhlasí s tím, že by se na čínském trhu s nemovitostmi vytvořila velká bublina. Tento trh není podle jeho názoru možné vnímat jen na základě vývoje ve velkých městech, ale z perspektivy celkového vývoje urbanizace. Ten ukazuje, že z venkova se ročně do měst přesune asi 15 – 20 milionů obyvatel. To znamená, že musí být vybudován velký počet nových obydlí pro nižší příjmové skupiny.

Detailní pohled na vývoj investic v Číně přináší ve své analýze Nomura. Shrnuje ho následující graf, kde je červeně vyznačena meziroční změna jednotlivých oblastí investic od ledna do května, šedě od ledna do června. V pořadí za sebou jdou celkové investice, stavebnictví, výrobní sektor, výroba elektřiny a vody, projekty v oblasti životního prostředí, dálniční výstavba a železnice. Červnové zrychlení tempa růstu celkových investic bylo do značné míry taženo menším poklesem v oblasti železnic:

roach

Negativní růst investic na železnicích by se v budoucnu mohl přehoupnout do pozitivních čísel. Podle Standard Chartered vláda tento segment identifikovala jako významný zdroj růstu. Na počátku tohoto týdne přitom dalo čínské vedení jasně najevo, že podpora investic má větší prioritu než snaha o dosažení nové rovnováhy v ekonomice. Uvidíme, zda bude opět tvrdit, že ve druhém čtvrtletí zabrala spotřeba větší podíl na růstu HDP. Podobné prohlášení zaznělo ohledně vývoje v prvním čtvrtletí, na místě je ale určitý skepticismus.

(Zdroj: CNBC, FTAlphaville)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y