Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
HSBC se omluvila za „laxní přístup“, uzavírá tisíce účtů na Kajmanech

HSBC se omluvila za „laxní přístup“, uzavírá tisíce účtů na Kajmanech

18.07.2012 9:56
Autor: Redakce, Patria.cz

Vedení britského finančního ústavu HSBC se omluvilo za svými slovy laxní přístup, který léta uplatňovalo při kontrole finančních toků. Banka je mimo jiné obviňována, že nedbalým dohledem umožnila, aby přes její účty praly špinavé peníze například drogové kartely z Mexika. Šéf dohledu David Bagley řekl, že odstupuje. Banka pak uvedla, že uzavře tisíce klientských účtů, které byly otevřeny v její pobočce na Kajmanských ostrovech.

Bagley odchodem z funkce reaguje na závěry vyšetřování, které vedly úřady ve Spojených státech a Velké Británii. Vyšetřování například potvrdilo, že HSBC léta nebrala ohledy na doporučení, která dostávala od regulačních orgánů. Banka podle vyšetřovatelů pokyny systematicky ignorovala, takže drogové kartely mohly fingovanými transakcemi zlegalizovat miliardy amerických dolarů.

Bagley a někteří další členové vedení vypovídali před stálým vyšetřovacím podvýborem amerického Senátu. Bagley řekl, že z funkce hlavního dozorového činitele odejde, ale v HSBC bude nadále pracovat. Senátoři však dali najevo skepsi nad tvrzením manažerů, že o problému s laxním dohledem nevěděli a že jim nebylo známo, že problémy tohoto rázu trvaly sedm let. Činitel HSBC, který v letech 2007 a 2008 řídil mexickou odnož banky, před vyšetřovacím orgánem Senátu řekl, že se snažil nedostatky odstranit. Neměl k tomu ale prý dostatečné pravomoci.

HSBC hrozí ve Spojených státech rekordní pokuta v rozsahu až jedné miliardy dolarů. K výši pokuty se banka odmítla vyjádřit, již v únoru ale banka uvedla, že případná pokuta by mohla být "významná". Podle analytiků částka jedné miliardy USD odpovídá necelým pěti procentům očekávaného zisku před zdaněním HSBC v letošním roce.

Terorismus

"HSBC založila svou americkou pobočku jako bránu do amerického finančního systému a tuto bránu nechala svými globálními aktivitami dramatickým způsobem zneužít," uvedl ještě před včerejším slyšením vedení banky před vyšetřovacím podvýborem demokratický senátor Carl Levin, který stojí v čele vyšetřovacího podvýboru. Senát se zaměřil právě na newyorskou HSBC Bank USA jako bránu k dolarovým službách a transferům. "V minulosti jsme selhali při naplňování standardů, které očekávali regulátoři i klienti," uvedl mluvčí HSBC Robert Sherman. "Chceme se omluvit, pojmenovat tyto chyby a plně napravit to, kde jsme se vydali chybným směrem," dodal mluvčí před slyšením.

HSBC v rámci své bankovní sítě ignorovala financování terorismu včetně saúdskoarabské banky Al Rajhi Bank, která má napojení na teroristické skupiny skrze své vlastníky, stojí ve zprávě. Al Rajhi měla mezi lety 2006 až 2010 dle zprávy z amerických operací HSBC získat jednu miliardu dolarů v hotovosti.

Mexické drogy a peníze

V Mexiku HSBC posílila svou pozici v roce 2002, kdy koupila tamní pátou největší banku Grupo Financiero Bital, která má dle vyšetřovatelů bujnou historii selhání vůči praní špinavých peněz. Zpráva dále uvádí, že mezi lety 2000 až 2009 HSBC připisovala Mexiku vytrvale nízké riziko, zatímco „zdrcující rozsah informací ukazoval, že Mexiko je vysoce rizikovou jurisdikcí s praním špinavých peněz a přepravou drog“. Mezi klienty HSBC v Mexiku měly dle vyšetřovací zprávy patřit i směnárny „casas de cambio“, které identifikovalo americké ministerstvo financí jako pračky peněz pocházející z obchodů s drogami. Za toto napojení zaplatila Wachowia Bank (patřící Wells Fargo) v roce 2010 pokutu 160 mil. USD. Mexické podnikání HSBC přitom dle zprávy mělo americké divizi HSBC v letech 2007 a 2008 dodat hotovost v rozsahu 7 mld. USD. Již v roce 2007 zaslalo compliance HSBC pro Latinskou Ameriku včetně Mexika email do mexické pobočky, ve kterém jí vytýkalo neakceptovatelnou míru rizika, stojí ve vyšetřovací zprávě.

Zakázaný Írán

Vyšetřovací zpráva rovněž banku HSBC viní z obcházení sankcí vůči Íránu, které nařídil americký úřad pro kontrolu zahraničních aktiv OFAC. Vnější audit provedení Deloitte dle zprávy ukázal, že Írán byl zapojen do zhruba 25 tisíc transakcí, vedených přes banku HSBC, o celkovém rozsahu přes 19,4 miliardy dolarů. Až 90 procent z těchto transakcí se dle zprávy mělo odehrát právě přes americké aktivity HSBC, kde ale žádné obchodní vazby vůči Íránu doloženy nebyly. Americká HSBC měla navíc realizovat dolarové transakce pro nejméně šest íránských bank.

Pokuta pro HSBC by byla výrazně vyšší než dosud udělené pokuty pro ING Bank a banku Wachovia za porušení zákonů spojených s pohybem nelegálních financí. ING se minulý měsíc dohodla s vládou, že zaplatí urovnání 619 milionů USD kvůli obvinění, že porušila sankce USA vůči Kubě, Íránu a dalším zemím a umožnila jim v minulých letech nelegální pohyb až 1,6 miliardy USD přes banky v USA. Wachovia v roce 2010 zaplatila 160 milionů USD, protože umožnila vyprat přes své účty více než 100 milionů USD od kolumbijských a mexických obchodníků s drogami. 


 
(Zdroj: Bloomberg, HSBC, FT, čtk)


Čtěte více:

HSBC hrozí rekordní pokuta miliardy USD kvůli praní špinavých peněz z drog a porušování sankcí
17.07.2012 8:38
Britské bance HSBC Holdings Plc hrozí ve Spojených státech rekordní po...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y