Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Měď by měla do konce roku zamířit výš. Staré doly se vyčerpávají a investice do nových váznou

Měď by měla do konce roku zamířit výš. Staré doly se vyčerpávají a investice do nových váznou

19.07.2012 13:19
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Obrovský přebytek mědi, která měla podle analytiků poprvé po čtyřech letech zaplavit trh, se nekoná. Doly v hlavních producentských státech od Chile po Indonésii se vyčerpávají, nebo se v nich stávkuje, a poptávka se navíc drží na rekordně vysoké úrovni.

Zatímco podle lednového mediánu 22 analytiků oslovených agenturou Bloomberg mělo na skladech zahálet přebytečných 124 tisíc tun mědi, nyní stejní analytici počítají pouze s 18,5 tisíci tunami přebytečného načervenalého kovu.

A co se budoucího vývoje týče, řada bank očekává, že poptávka předstihne nabídku. Barclays (161,18 GBp, 0,59%) počítá s nedostatkem komodity v první polovině příštího roku, Morgan Stanley (13,99 USD, -2,44%) a JPMorgan (34,96 USD, -0,09%) s deficitem zásobování pro celý příští rok. Medián 15 analytiků vidí cenu mědi na konci letošního roku na 8700 USD za tunu, o 14 % nad současnými kotacemi. Poptávka by podle Morgan Stanley měla příští rok vzrůst o 4,7 %, oproti letos odhadovanému 1,5% nárůstu.

Dobývání mědi je stále těžší a nákladnější. V porovnání s rokem 2000 musí těžařské společnosti zpracovat o 15 % víc rudy, aby z ní získali stejné množství kovu. Kvůli zdražování paliva, elektřiny a zvyšování mezd rostou náklady některých producentů 10% tempem ročně. Množí se stávky a násilné protesty. Horníci v indonéském dole Grasberg, jednom z největších ložisek zlata a mědi na světě, loni na tři měsíce zastavili práci. V prvním kvartále letošního roku musel majitel dolu Freeport-McMoRan (33,02 USD, 0,36%) Copper & Gold kvůli dalším demonstracím provoz na dva týdny přerušit.

Měď má díky své dokonalé vodivosti elektřiny a tepla široké využití v průmyslu a ve stavebnictví. Je významnou surovinou při výrobě kabelů, drátů a trubek, které protkávají infrastrukturu po celém světě. Například průměrné auto obsahuje zhruba 25 kilogramů mědi. Ta je také součástí veškeré elektroniky, od počítačů až po telefony.

Cena mědi na londýnské burze kovů od března do června klesla o 17 %. Od té doby měď část ztrát umazala a obchoduje se kolem 7600 USD za tunu. Od začátku roku registruje zisk 0,6 %, což je stále lepší, než výkon indexu Standard & Poor’s GSCI, který sleduje vývoj 24 komodit.

Mezivládní organizace International Copper Study Group (ICSG) očekává, že produkce mědi letos vzroste o 5,1 % a o 7,6 % v příštím roce. Za posledních pět let však celosvětový výstup těžařů nikdy odhady ICSG nenaplnil.

Do hry opět vstupují omezení na straně nabídky. V severní a jižní Americe a v Austrálii už příliš nových větších ložisek nenajdeme. Roční těžba v chilském dole Escondida, největším na světě, dosáhla vrcholu před pěti lety na 1,5 mil. tun. Jediným novým kandidátem, který by se tomuto číslu mohl aspoň přiblížit, je Oju Tolgoj v Mongolsku, který by měl začít s komerčním provozem v příštím roce. Jeho vlastník, společnost Rio Tinto (2955,5 GBp, 0,89%), bude rád, když se s produkcí dostane na polovinu Escondidy.

Objem vytěženého a zpracovaného kovu společnosti Codelco, největšího hráče na trhu, za prvních pět měsíců letošního roku klesl meziročně o 7,5 %. O stejné procento klesla meziročně i produkce Rio Tinto za 1H12. Povrchový důl Bingham Canyon ve státě Utah, který je pro Rio druhým největším zdrojem mědi, je víc jak 100 let starý a už přes kilometr hluboký. Produkce klesá i dalšímu těžařskému kolosu, společnosti BHP Billiton (1837,5 GBp, 1,02%).

Investoři zatím změněné prognózy ve svých portfoliích příliš nereflektují. Čistý počet krátkých pozic na mědi, tedy sázek na pokles cen, v průběhu předminulého týdne vzrostl na víc jak dvojnásobek. Velké fondy u mědi s medvědím trhem počítají už od konce května.

Hlavním hybatelem cen je vývoj průmyslového a stavebního sektoru v Číně, která je největším spotřebitelem mědi. Index nákupních manažerů ve druhé největší ekonomice světa v červnu klesl na sedmiměsíční minimum. Výrobní ceny v červnu klesly čtvrtý měsíc v řadě. Projevuje se také zpomalení v ostatních velkých ekonomikách. Ve Spojených státech došlo v červnu poprvé po třech letech k poklesu průmyslové výroby. V eurozóně průmyslová výroba stagnuje či klesá už pět měsíců za sebou.

Tahounem poptávky tak zůstává Čína, která by měla v příštím roce zvýšit spotřebu mědi o 6 %, což je podle odhadů Barclays dvojnásobek celosvětového růstu. Rozsah čínského stavebního boomu je každoročně takový, že by stačil na vybudování města velkého jako třímilionové Chicago.

(Zdroj: Bloomberg, Reuters, International Copper Study Group)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba