TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  23.07.2012 00:50:05

Francouzský premiér bude s ředitelem Peugeotu diskutovat o plánech pro automobilové odvětví

PAŘÍŽ (MEDIAFAX) - Francouzský premiér Jean-Marc Ayrault se v pondělí sejde s generálním ředitelem automobilky PSA Peugeot Citroën Philippem Varinem, aby diskutovali o plánu pro automobilové odvětví. Mezi francouzskou vládou a automobilkou panuje napětí po Peugeotem nedávno oznámených plánech na propouštění.

Schůzka navazuje na oznámení automobilky z 12. července o propuštění zhruba 8000 zaměstnanců během následujících dvou let a uzavření montážního závodu v Aulnay u Paříže do roku 2014.

Cílem těchto plánů je snaha o zastavení provozní ztráty 200 milionů eur měsíčně ve výrobní divizi automobilky. Odboráři označili oznámení PSA za "vyhlášení války" a pohrozili protesty.

Francouzský ministr průmyslu Arnaud Montebourg, který se již setkal Varínem a zástupci odborů, se pak má ve čtvrtek sejít i s Thierrym Peugeotem.

Francouzská vláda Peugeot za jeho plán redukce zaměstnanců značně kritizovala. Podle Thierryho Peugeota právě tato kritika francouzské vlády na adresu redukčního plánu společnosti PSA Peugeot Citroën oslabila. "Jsme připraveni přijmout kritiku, existují ale jisté hranice," řekl Peugeot pro francouzský list Le Figaro v reakci na vládní materiály, v rámci kterých francouzský prezident Francois Hollande uvedl, že automobilka lhala o svých plánech.

Závod v Aulnay, který má být uzavřen, zaměstnává přes 3000 lidí. Továrna v Aulnay bude podle agentury Reuters za uplynulých 20 let prvním automobilovým závodem ve Francii, který ukončí produkci. Závod chce automobilka přeměnit tak, aby se mohl věnovat jiným činnostem. Pro zhruba polovinu zaměstnanců závodu se pak bude firma snažit najít uplatnění jinde v rámci skupiny. Dalších asi 1400 lidí musí odejít z továrny v Rennes na západě Francie, kde pracuje asi 5600 lidí. Zhruba 3600 lidí pak má být propuštěno v dalších továrnách.

"Útok proti společnosti se okamžitě odrazil na tom, jak situaci vnímají investoři," odpověděl Peugeot na otázku novinářů, která směřovala k poklesu ceny akcií společnosti. Ten následoval poté, co společnost oznámila, že plánuje propustit 8000 zaměstnanců a zavřít jeden závod.

Automobilka navíc oznámila, že za první pololetí vykáže čistou ztrátu a v hlavní divizi výroby automobilů bude mít provozní ztrátu kolem 700 milionů eur. Management navíc očekává, že provozní cash flow zůstane až do konce roku 2014 v červených číslech.

PSA má zveřejnit výsledky hospodaření za první pololetí letošního roku 25. července a podle Varina při této příležitosti představí plán na snížení kapitálových výdajů. Francouzská vláda pak uvedla, že 25. července představí plán na podporu automobilového průmyslu a zajistí, aby automobilka PSA našla alternativní řešení pro všechny zaměstnance, kteří ztratí práci v továrně v Aulnay.

PSA působí rovněž v České republice, kde má společný podnik TPCA s japonskou automobilkou Toyota. TPCA už v červnu uvedl, že kvůli slabší poptávce bude muset také snížit počet zaměstnanců. Podnik měl na konci května asi 2800 pracovníků. Po celém světě PSA podle svých internetových stránek zaměstnává 186 tisíc lidí. PSA Peugeot Citroën je po německém Volkswagenu druhým největším výrobcem automobilů v Evropě.

Tomáš Králícek, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688