Hledat v komentářích
Výběr pro investory

Článek je zařazen v rubrikách:Rozhodnutí|Firmy
Moje skvělá společnost s.r.o.

Moje skvělá společnost s.r.o.

25.07.2012
Právní jazyk se od běžné češtiny liší. Zatímco normálně se „společnost“ a „firma“ používají jako synonyma, v právním světě mají oba pojmy jiný význam. „Společnost“ označuje celou entitu, „firma“ jenom její název neboli označení. S pojmenováním společností, a to nejen s.r.o., to ale není jen tak.

Firma je pro podnikatele důležitým aspektem businessu, jelikož u zákazníků vytváří povědomí o jejich produktech. Nemá ovšem jenom marketingové, ale i právní dopady. Dle obchodního zákoníku se firmou rozumí název, pod kterým je podnikatel zapsán do obchodního rejstříku. Fyzické osoby jsou ve své kreativitě omezeny v tom smyslu, že firma musí vždy obsahovat jejich jméno a příjmení. Právnická osoba může být označena téměř jakkoli. Název nemusí nic vypovídat o společnost a firma může být i fantazijní.

To ale neplatí tak docela. Kromě toho, že firma nesmí odporovat dobrým mravům, je důležité zejména to, aby nebyla zaměnitelná s firmou jiného podnikatele a aby nebyla klamavá. Zaměnitelnost nezávisí ani tak na počtu stejných písmen v názvu, jako na tom, jak firma na běžného člověka působí. Soudy toto hodnocení označují jako posouzení z pohledu tzv. průměrného zákazníka. To se v praxi projeví například tím, že i když se plné znění firem liší, zákazníkovi může utkvít z delšího znění firmy jako příznačná jen určitá část. Pro posouzení nezaměnitelnosti jsou nejdůležitější právě ty prvky, které jsou pro celkový dojem určující.

Klamavá je zase ta firma, která vyvolává u běžného klienta pocit, že jde o něco jiného, než o co se ve skutečnosti jedná. Například Nejvyšší soud shledal, že slovní spojení „finanční úvěrová“ v obchodní firmě společnosti, která nemá v předmětu podnikání zapsáno poskytování úvěrů z vlastních zdrojů a pouze zprostředkovává jejich poskytování, může působit klamavě. Asi příliš nepřekvapí, že průměrný zákazník od společnosti, která má v názvu slovo „úvěrová“, bude očekávat úvěrové služby.

Když je firma jako firma

Firma je jedním z hlavních prostředků, které slouží k budování „značky“ podnikatele. Může se stát, že si váš konkurent (i záměrně) nazve svojí společnost firmou, která se podobá té vaší. Právní úprava na tyto situace myslí a podnikatele chrání hned několika způsoby. Poškozený se může svých nároků domáhat jak z titulu zásahu do obchodní firmy upravené v občanském zákoníku, tak z titulu nekalé soutěže dle obchodného zákoníku. V druhém případě je ale nutné naplnit také podmínky generální klauzule, tedy musí jít o jednání v hospodářské soutěži nebo v hospodářském styku, které je v rozporu s dobrými mravy soutěže a je způsobilé přivodit újmu jiným soutěžitelům, spotřebitelům nebo dalším zákazníkům.

Poškozený podnikatel se může u soudu domáhat především zdržení se protiprávního jednání nebo odstranění závadného stavu. Důležitá je ale správná formulace žalobního petitu. Nelze totiž pouze zakázat někomu používat jeho firmu, protože by se mu tak fakticky bránilo v jeho podnikání. Jak dovodil Nejvyšší soud, k odstranění závadného stavu ve znění kmene obchodní firmy lze uložit rušiteli, aby změnil svou firmu tak, aby neobsahovala určité slovo, a aby podal návrh na zápis této změny do obchodního rejstříku. Dále může soud přiznat přiměřené zadostiučinění (včetně finanční kompenzace, prokáže-li se vznik újmy) nebo uložit porušiteli uveřejnění rozsudku. Vedle těchto nároků se lze domáhat i náhrady škody, vznikla-li nějaká.

Kde všude ji musíte uvést?

Kromě jiného je podnikatel povinen svojí firmu uvádět na objednávkách, obchodních dopisech, fakturách, smlouvách a ve veškeré obchodní korespondenci. Kdo si ale myslí, že se neuvedením firmy nebo jejím záměrným zkreslením zbaví odpovědnosti, ten se mýlí. Smlouva není z důvodu absence nebo neúplnosti firmy automaticky neplatná, pokud lze z jejího obsahu, případně jiných okolností určit, kdo byl jejím účastníkem. Navíc se podnikatel může tímto jednáním dopustit přestupku, za který mu může být uložena pokuta až do výše 50 000 Kč nebo zákaz činnosti až na jeden rok. Od účinnosti nového občanského zákoníku bude navíc každá společnost povinna provozovat své internetové stránky, které budou firmu také povinně obsahovat.


Kocián Šokc Bala	štík
Stránka Právo je společným projektem Patria.cz a advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík, která poskytuje a zpracovává veškeré informace na stránce umístěné; za tyto informace nenese Patria.cz odpovědnost.
Zdroje