Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Až budou Němci snít o fiatech

Až budou Němci snít o fiatech

30.07.2012 17:51

Pár dní stanování v Alpách. Kempy, tj. rekreační cíl spíše nižších příjmových skupin, z velké části plné mercedesů a BMW, v nejhorším případě vytuněných VW, stojících vedle ještě vytuněnějších karavanů. Vše funguje jak má, divoká příroda protkána pohodlnými cestami a stezkami. Po nově vyasfaltované silnici dojedete až tam, kde jsou „panorámata“. Bouřka zatopí třetinu kempu, pozlobí ale jen stanaře na jeho periferii, karavanisté na vyhrazených prémiových místech to vše sledují z pozice „klid a nohy v teple“.

To, jak jsou země jádra materiálně bohaté, je viditelné i pro nepříliš pozorné. A to ještě velkou část svých příjmů jejich obyvatelé spoří. V minulosti tak, že je ukládali do zahraničních – většinou periferních dluhopisů (eliminace kurzového rizika), půjček, apod. Před časem se ukázalo, že tyto půjčky byly od počátku pochybné (např. veřejný dluh Řecka, soukromý dluh Španělska, bankovní dluh Irska). Velká část současné hry v eurozóně je tedy o tom, jak zachovat co největší část hodnoty těchto aktiv – půjček jádra periferii.

Tuto hru si můžeme rozdělit na dvě části (samozřejmě vzájemně propojené): První z nich je spíše technicko-psychologická. U části dluhu je jasné, že nebude splacen, snaha o jeho splácení jen poškozuje teoreticky splatitelnou část. Jde tedy o to, jak organizovaně uznat, že tento dluh prostě splacen nebude (následně rekapitalizovat banky, atd.). Druhé části můžeme říkat fundamentální. Zde pro demonstraci jádra věci opět použiji oblíbenou vesnickou ekonomiku (zjednodušenou tak, aby vystihla danou pointu):

Soused D přijde za sousedem V, aby mu půjčil. V chce spořit, takže mu peníze půjčí a to opakovaně. Po čase ale začne V tušit, že D peníze projídá a začne je požadovat zpět. D se nejdříve cuká, protože si zvykl na pohodlný život. Ale nakonec uzná, že musí splácet. Nemá ale moc majetku, chce tak splácet prací. Tu ale V nechce, protože sám má (své) práce dost, více spotřebovávat nechce (naopak teď řeší, komu půjčovat, protože chce dál spořit). D ještě ke všemu nic moc neumí a to co umí, chce dělat jen za neúměrně vysokou mzdu.

Uvedené by mělo demonstrovat, že prohození toku směrem od navyšování dluhů k jejich placení vyžaduje změnu na obou pólech dluhového vztahu. Dlužník musí chtít splácet a musí mít čím splácet (kvalita práce a cena), věřitel musí chtít přijímat splátky (chtít více spotřebovávat). V současné době je v eurozóně situace zablokována na obou koncích. Výsledkem je tak v podstatě absurdní situace, kdy nejvíce zadlužené země trpí nejvyšší nezaměstnaností namísto toho, aby tam s cílem splacení dluhů pracovali všichni od nevidím do nevidím. A kdy začne být i na této fundamentální straně obloha modřejší? S trochou nadsázky: Až bude snem většiny Němců vlastnit auto značka Fiat.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • Fiat nebrat
    01.08.2012 9:28

    ani jako příklad a srovnání. Co tak Ferrari? Ani Mercedes už není, co bejval :-))
    Jesse
  • Pěkně vysoustružené
    01.08.2012 9:19

    jen co je pravda. Snem Němců vlastnit FIAT bude, až bude užitná hodnota Fiatu odpovídat jeho ceně, tj. buď bude mnohem levnější než "německá" auta nebo bude stejně kvalitní. Ponechme stranou, že Fiat není zrovna dobrý příklad. Stejně kvalitní znamená více a lepší práce Italů za stejné peníze, levnější znamená méně peněz za stávající práci Italů. Obojí je velmi bolestivé. Mnohem více než vyjít do ulic a nadávat na vládu. Na tu vládu, kterou jsem desítky let tiše podporoval, protože po mně nechtěla žádné daně a platila mi sociální dávky.
    Pracovitý Prosecký
Aktuální komentáře
03.05.2024
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách