Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Odolnost zlata v krizi trvá, do konce roku se podívá zpět nad 1900 USD/unci, tvrdí HSBC

Odolnost zlata v krizi trvá, do konce roku se podívá zpět nad 1900 USD/unci, tvrdí HSBC

03.08.2012 17:26

Zlato, tradičně vnímané jako stabilní aktivum a bezpečná investice v nejistých časech, v posledních měsících jako by tento status ztrácelo: Od začátku roku cena zlata klesla téměř o 400 dolarů za trojskou unci a o více než 300 USD z rekordního maxima 1920 USD/unci, kam cena komodity vystoupala v září 2011. Nasnadě je tak otázka, proč zlato neroste, když je na trhu tolik nejistoty? Dny zlata ovšem neskončily a do konce roku se žlutý kov ještě podívá zpět na 1900 dolarů, tvrdí analytici britské HSBC.

Právě zlato je jedním z mála aktiv, u nichž HSBC očekává zisky vzhledem k politické a ekonomické nejistotě ve Spojených státech. Zásadní obavy budí v současnosti tzv. fiskální útes (fiscal cliff), na němž se fiskální ekonomika americké vlády ocitne na konci letošního roku. Američtí zákonodárci mají dvě možnosti – buď ponechat v současnosti nastavenou rozpočtovou politiku v platnosti i s příchodem roku 2013, což se promítne do růstu daňové zátěže a škrtů, které mohou mít zásadnější dopad na ekonomický růst v podobě opětovného uklouznutí do recese, nebo (část těchto) opatření zrušit a vystavit tak rozpočet dalšímu nárůstu deficitů, potažmo zvýšit pravděpodobnost, že by se Spojené státy mohly ocitnout v podobné situaci, jíž nyní čelí Evropa.

„Ekonomická nejistota, geopolitické tlaky a nejistota ohledně listopadových voleb – to jsou teoreticky pilíře zlatého býčího trhu,“ argumentují analytici HSBC s tím, že ve druhé polovině roku by mělo zlatu dodat podporu slábnutí americké ekonomiky i dolaru. „Očekáváme, že rally vynese cenu zlata nad 1900 dolaru za unci do konce roku. Nejdůležitější komoditou je tady trpělivost,“ dodávají.

Růstu zlata v posledních měsících bránil mimo jiné nárůst nabídky a slabší poptávka klenotníků. Jak podotýká HSBC, zlato nezapadá do trendu klesajících cen komodit, protože je vnímáno jako imunní vůči fiskální i měnové politice a jako takové by mělo – teoreticky – investory lákat coby „neutrální“ aktivum stojící mimo kolísající vnímání rizika na trzích. Stejně tak by si mělo uchovat svou hodnotu i za situace, kdy světové centrální banky podpoří ekonomiku dalším kvantitativním uvolňováním, které může dolehnout na měnové trhy. „Čtyřka největších centrálních bank natiskla během krize zhruba 9 bilionů dolarů, což zhruba odpovídá celkové hodnotě zatím vytěženého zlata.“

Jak však již upozornili také analytici Natixis, vývoj ceny zlata v posledním období ukazuje, že tento kov nemusí být považován za běžné bezpečné aktivum. Volatilita jeho ceny během krize výrazně vzrostla a korelace jeho ceny a cen rizikových aktiv je velice nestabilní. Když například v srpnu minulého roku došlo k propadu trhů, index S&P 500 oslabil o 6 %, zatímco zlato si připsalo 12 %. Následující měsíc ale americké akcie oslabily o dalších 7 % a zlato se propadlo o 11 %. „Velká část tohoto vývoje může být vysvětlena technickými faktory (změnami na trhu s futures), i tak jsou ale otázky ohledně pozice zlata jako bezpečného útočiště legitimní,“ tvrdí Natixis.

„Zlato navzdory nepříznivým podmínkám v ekonomice zjevně nesplnilo očekávání rally… Zachováváme přesto svůj optimistický výhled na zlato pro druhou polovinu roku 2012, v očekávání růstu nabídky veřejného sektoru a oslabování amerického dolaru v souladu s oprašováním obav z fiskální politiky,“ uvádějí analytici HSBC.

(Zdroj: CNBC, Bloomberg, Natixis)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách