Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Garantovaná cena elektřiny asi nejpravděpodobnější cestou podpory dostavby Temelína

Garantovaná cena elektřiny asi nejpravděpodobnější cestou podpory dostavby Temelína

06.08.2012 14:50
Autor: Redakce, Patria.cz

Měsíce se táhnoucí vyjednávání zástupců skupiny ČEZ (701,6 CZK, -0,83%) s majoritním vlastníkem, kterým je český stát, o nutnosti podpory několikasetmilardové investice do dostavby dalších dvou bloků jaderné elektrárny Temelín zřejmě nabrala jasný směr. Spíše než jako dříve navrhovaná garance úvěrů by podpora měla mít formu garance výkupní ceny elektřiny z nových jaderných elektráren. Tvrdí to deník E15 s odvoláním na odpovídající pasáž z energetické koncepce, kterou ministerstvo průmyslu předložilo k připomínkám ostatním úřadům.

V části textu koncepce, která se týká nástrojů na její prosazování, se totiž objevil nový záměr: „Zavedení mechanismu vyrovnávacích plateb pro nové bezuhlíkové zdroje, který by umožnil stabilizovat konečné ceny elektřiny.“ Odborníci se podle deníku shodují na tom, že tento úkol směruje právě k vytvoření systému ne nepodobnému současné státní podpoře obnovitelných zdrojů, který by ve výsledku zajistil garantované ceny.

Generální ředitel skupiny ČEZ Daniel Beneš již v březnu přišel s myšlenkou, že by stát mohl u Temelína zajistit pevné prodejní ceny elektřiny s tím, že pokud by cena na trhu klesla pod určitou hranici, stát by ji ČEZu u nové temelínské produkce doplácel. Když by naopak byla tržní cena vyšší než stanovený garantovaný práh, doplácel by ČEZ onen rozdíl do státní pokladny. Právě díky tomuto aspektu by podobná podpora výstavby jaderných elektráren měla mít podle E15 vyšší šanci na schválení Evropské komise, která z pozice antimonopolního úřadu brojí proti státním pomocem firmám v rámci Evropské unie.

Tento způsob podpory dostavby jaderné elektrárny přitom z počátku nerazil na kritiku vládních odborníků. "Zajímavé je, že ČEZ teď říká, že by se případně do dostavby Temelína pustil, kdyby měl od státu garantované výkupní ceny elektřiny. To mně připadá dost absurdní, aby stát garantoval něco, co je v rukou velmi silné soukromé společnosti," kontroval v květnu na Benešův návrh Václav Pačes, šéf energetické komise vlády, která celou energetickou koncepci ČR připravila.

Skeptický byl před několika měsíci i ministr financí Miroslav Kalousek. "Začínáme se probírat různými výpočty a analýzami, ale musím říci, že jsem ke státním zárukám velmi skeptický. Kapacita záruk, která je v rozpočtových možnostech státu, je vyčerpána," řekl v březnu ministr financí. "Můžeme si dovolit garantovat České národní bance miliardu eur na půjčku pro Mezinárodní měnový fond. Už si ale namůžeme dovolit garantovat Temelín," dodal tehdy Kalousek. Současné stanovisko ministerstva financí vůči záměrům energetické koncepce zatím známo není.

Nově navrhovaný systém garantovaných cen by se již neměl týkat obnovitelných zdrojů, na jejichž boom v posledních letech doplácela státní kasa i spotřebitelé skrze vyšší ceny elektřiny pro koncové odběratele. O tom, co bude ministerstvo průmyslu nakonec považovat za „nový bezuhlíkový zdroj“, který má získat státní podporu, vypovídá podle E15 další pasáž aktualizované státní energetické koncepce. V její části o zahraniční politice se objevuje další úkol – „zajistit prosazení jaderné energie jako akceptované bezuhlíkové technologie, která může být podporována v politice jednotlivých členských zemí“.

Aktualizovaná státní energetická koncepce do roku 2040 počítá v příštích letech s větším využitím jaderné energie a postupným uzavíráním dožívajících uhelných elektráren. Další rozvoj obnovitelných zdrojů bude bez významné finanční podpory státu, uvedl minulý týden ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Využití jaderného paliva má ze současných 16 procent v energetickém mixu, tedy na primárních zdrojích elektřiny, vzrůst na 30 až 35 procent, přičemž v jaderných elektrárnách Temelín a Dukovany má být do roku 2040 generováno 55 % celkové výroby elektřiny. Naopak u uhlí chce Kuba, aby bylo více využíváno v teplárnách. Podíl tuhých paliv má v mixu klesnout ze 40 procent na 12 až 17 procent.

(Zdroj: E15, ČEZ, MPO, LN, Radiožurnál)


Čtěte více:

Šéf ČEZ Beneš chce mít zaručenou cenu elektřiny z Temelína
19.03.2012 8:08
Šéf elektrárenské společnosti ČEZ Daniel Beneš chce přesvědčit vládu P...
Dostavbu Temelína může zhatit kolaps emisních povolenek. Kalousek odmítá státní garance za úvěry (+komentáře)
28.03.2012 10:44
Osud projektu na dostavbu jaderné elektrárny Temelín za asi 200 miliar...
Cyrani (ČEZ): Dostavba Temelína při nízkých cenách elektřiny může snížit dividendy
05.04.2012 13:55
Tuzemská energetika ČEZ může přistoupit kvůli dostavbě jaderné elektrá...
Pačes: Dostavba Temelína se vyplatí, cena je ale divná a státem garantovaná cena elektřiny absurdní
29.05.2012 9:05
"Naše úvahy i výpočty ukazují, že by pro nás bylo ekonomicky výhodné, ...

Váš názor
  •  
    06.08.2012 16:12

    To je fakt prasárna..... Taky bych takhle chtěl a uměl podnikat..... To je nádhera garantovaný ziska a žádná rizika...... Pouze podojit stát....
    ferda naivka
  • zeptaji se sveho naroda?
    06.08.2012 15:06

    jsem zvedavy na vysledek celonarodniho referenda jak o dostavbe tunelina za soucasne navrhovany pulbilion, ktery se klasicky prodrazi na dvojnasobek, tak i na statem garantovane vykupni ceny, ktere se neobejdou bez zvyseni danove zateze anebo totalniho zastaveni vyplaceni duchodu.
    Azb
Aktuální komentáře
29.04.2024
22:01Wall Street vstoupila do nového týdne růstem; Tesla +15 %  
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:30Čína - PMI v průmyslu
3:45Čína - PMI v průmyslu Caixin
9:00CZ - HDP, q/q
10:00DE - HDP, q/q
11:00EMU - HDP, q/q
11:00EMU - Inflace, předběžný odhad, y/y
15:45USA - Index aktivity ISM Chicago
16:00USA - Index spotř. důvěry Conference Board