Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozhovor s ekonomem a členem NERV Miroslavem Zámečníkem o české i světové ekonomice – zítra na Patria.cz!

Rozhovor s ekonomem a členem NERV Miroslavem Zámečníkem o české i světové ekonomice – zítra na Patria.cz!

08.08.2012 15:45

Česká ekonomika by měla podle poslední, v červenci upravené prognózy ministerstva financí v letošním roce klesnout o půl procenta. Ačkoli hned v příštím roce počítá MF s návratem k růstu řádově o procento, nižší příjmy rozpočtu spojené se slábnoucím hospodářstvím hrozí prohloubením schodku státního rozpočtu o dalších deset miliard korun z původně plánovaných 105 miliard.

Horší prognóza reflektuje prohloubení recese v úvodu letošního roku a nepříznivé klima v globální ekonomice, které nakonec může ukázat současné vládní odhady jako nerealistické. A to i přesto, že mezinárodní ratingová agentura Moody’s zhodnotila Českou republiku jako „bezpečný ráj“, když potvrdila hodnocení vládních závazků se stabilním výhledem na jeho udržení vzhledem k „silnému závazku vlády, pokračující v umazávání fiskálních nerovnováh“. "Hodnocení potvrzuje, že fiskální politika vlády České republiky je správná. Zaručuje nám tak v dnešním globalizovaném světě pozici suverénní země, která nemůže být vydírána finančními trhy," nechal se slyšet ministr financí Miroslav Kalousek.
 

 
To nic nemění na faktu, že české ekonomice se zatím dechu nedostává. Pověstné světlo na konci tunelu pro tuzemské stavebnictví je stále v nedohlednu a průmysl vzhledem ke své závislosti na vývozu doplácí na problémy eurozóny, kde jsou odpovědí na krizi zpravidla rozpočtové škrty a úspory. Kdy lze očekávat, že se česká ekonomika znovu nadechne k růstu a které klíčové faktory o tom rozhodnou? Jde fiskální politika tuzemské vlády tím správným směrem? Je Evropa v řešení krize dostatečně radikální, nebo lze očekávat další stupňování problémů. Své otázky ohledně české i světové ekonomiky budete moci položit ekonomovi a členovi Národní ekonomické rady vlády Miroslavu Zámečníkovi v online rozhovoru na Patria.cz ve čtvrtek 9. srpna od 13 hodin

M. Zámečník

 

Miroslav Zámečník vystudoval Vysokou školu ekonomickou, později se věnoval studiu na Georgetown University ve Washingtonu, obor zahraniční vztahy. Od roku 2001 působí jako konzultant v oblasti finanční restrukturalizace a reorganizace insolventních podniků, firemních fúzi a akvizic. V roce 2009 byl členem a později předsedou dozorčí rady ČSA. Jako člen Národní ekonomické rady vlády (NERV spolupracoval na protikrizových opatřeních. V letech 1994 až 1998 byl zástupcem ČR ve Světové bance, v letech 2000 až 2001 působil ve vedení Revitalizační agentury a Konsolidační banky.

Dalším oborem jeho specializace je problematika zdravotních systémů, financování a ekonomiky zdravotnictví. Těmto tématům se věnuje také jako lektor postgraduálních vzdělávacích programů (Justiční akademie, České manažerské centrum) a přednáší v ČR i zahraničí. V minulosti byl například vedoucím Centra pro ekonomickou analýzu v kanceláři prezidenta Václava Havla, vyjednávačem Středoevropské zóny volného obchodu, zástupcem České republiky ve Světové bance a náměstkem ředitele Konsolidační banky. Je spoluautorem ekonomického programu Strany zelených. Je předsedou dozorčí rady Lesy ČR.


Čtěte více:

Kalousek zhoršil odhad vývoje HDP, letos hrozí zvýšení schodku o 10 miliard korun
19.07.2012 14:25
Ministerstvo financí zhoršilo pro letošní i příští rok odhad vývoje ek...
Prognóza MF: Koruna letos za průměrných 25,30 CZK/EUR, pak bude posilovat. Úroveň ČR k EU stagnuje
20.07.2012 15:36
Ministerstvo financí očekává v nové makroekonomické prognóze, že průmě...
V Německu se rozhořel spor ekonomů o krizi eura, politici kritizují ESM a rostoucí roli ECB
06.08.2012 8:41
V Německu v posledních týdnech vzplál spor ekonomů o krizi eura, který...
Nálada investorů v eurozóně klesla na více než tříleté minimum
06.08.2012 12:20
Nálada investorů v eurozóně v srpnu popáté za sebou klesla kvůli přetr...
Juncker: Odchod Řecka z eurozóny bychom zvládli. Ale mohu jej vyloučit. Do podzimu. A pak také
07.08.2012 17:59
Odchod Řecka z eurozóny by byl pro měnovou unii zvládnutelný, třebaže ...

Váš názor
  •  
    09.08.2012 10:56

    Pane Zámečníku, již dlouho přemýšlíme zda není pro nás výhodnější přenést firmu do zahraničí. Zdá se nám, že finanční zátěž bude pro nás efektivnější. Zná se mi, že stát je dlouhodobě tunelován . Domnívám se, že naše republika stojí na pokraji bankrotu. Očekávám velké občanské nepokoje. Není lepší odejít z této republiky do Afriky ?
    Jezdec.
  • Tupí,ale úšpěšní
    09.08.2012 10:37

    předpokládám, že tento titulek nebudete brát osobně, jelikož je vaším titulkem ! Tato esej mě velmi zaujala, jelikož popisované místo jsem navštívila o mnoho let dříve než vy.Srovnatelné ekosystémy jsou na Srilance i Hainanu.Zajímavý výstup, který jste z dojmů na těchto výjimečných uzemích vyprodukoval, mě donutil vám touto cestou položit dotaz.Ve vašem CV - cituji -předseda dozorčí rady ČSA ,člen Národní ekonomické rady vlády,člen Revitalizační agentury a Konsolidační bank,specialista na problematiku zdravotních systémů, financování a ekonomiky zdravotnictví,předsedou dozorčí rady Lesy ČR.Ve všech uvedených institucích se v minulých letech "odkloňovaly" obrovské sumy v pochybných tocích.Vy jste toto neviděl nebo nezaregistroval ? Jemné pralesní souvislosti detailně umíte zmapovat.Toto vám muselo být také zřejmé.Proč se svojí autoritou a znalostmi jsite na toto HLASITĚ neupozornil ? Osobně proti vám nic nemám, na různých akcích, kde byla možnost vás potkat jsem se vás již mnohokrát chtěla na toto optat,ale vypadáte tak úžasně a spokojeně a vždy se kouzelně usmíváte a o ten úsměv jsem vás nechtěla přípravit ! :-)
    AMN
    • Re: Tupí,ale úšpěšní
      09.08.2012 10:48

      http://www.svobodni.cz/media/clanky/807-mach-jak-vyrovnat-statni-rozpocet-bez-zvysovani-dani/ - - - myslíš, že si tohle Zámečník někdy přečetl?:-))
      Jesse
      • Jesse
        09.08.2012 11:01

        vidim v tvé upoutávce slovo " mach " a i když bych velmi ráda tomuto muží naslouchala - tak to, že je produktem našeho českého poloboha, mě odrazuje otevřít tvuj odkaz.
        AMN
        • Re: Jesse
          09.08.2012 11:04

          Mno, já tě jistým způsobem chápu. Při přečtení slova "polobůh" se mi taky udělalo špatně. Jinak dávám přednost obsahu, tedy naopláku - když jsem si musel přečíst "poloboha", nakoukni i ty na link. Jsou tam opravdu logické souvislosti :-))
          Jesse
  •  
    09.08.2012 9:39

    Český stát ztratil svou historickou funkci státu a stal se zařízením ovládaným, různými mafiemi. Tyto za pomoci zákonů, policie, soudů ovládly celou společnost a neskutečným způsobem ji ždímají. Elitní zločineské struktůry se zabydleli ve všech složkách společnost. Když už činnost jednotlivců v některé složce například poslanecké sněmovně je neúnosný uvedený jedinec se přesune do státní správy, diplomacie, EU, správních rad polostátních podniků, nebo se vytvoří výbor nový, hlavně dobře placený, např. výzkum mořského dna, zjišťování podmínek života pro leguány na Galapágách případně zkoumání určitého kráteru na odvrácxené straně měsíce. Ovčanúm se pak deklaruje jak vláda rozpočtové odpovědnosti šetří a že je třeba ubrat důcodcům , protože jsou od války uvyklí, atd. Invalidi jsou zbytečnou zátěžovou složkou, je třeba jim ubrat a když nepřežijí tak budou nižží náklady na zbývající, to samé důchjodci. K zaštíění těchto praktik, se vytvoří NERV, založí další tři ústvy, zadá se pět auditů a vytvoří se informační systém, který se zadá prověřené firmě známých , známých. Kam tento bordel povede. Myslíte ke státnímu bankrotu, nebo na barikáýdy.
    Homo
  • jesipak vědí Zámečník
    09.08.2012 8:04

    že je česká ekonomika živena daňovými poplatníky, tedy obráceně, než tomu má správně být? Normální by mělo být, aby ekonomika živila státní pokladnu... Vědí to Zámečník? Ono totiž není normální, aby si politici a úředníci udělali v politice živnost, kde sice nic neprodukují, ale zato čerpají desítky miliard jen na vlastní požitky. Normální by bylo, kdyby tyto pijavice začaly produkovat a ze zisku platili do státní kasy daně z této podnikatelské činnosti. Myslí si Zámečník, že to tak má být, ale není?:-))
    Jesse
  • Úspory ve státní správě
    09.08.2012 7:40

    Dobrý den pane Zámečníku, poslední roky se často hovoří o škrtech, šetření, omezení výdajů. Nemám však pocit, že by naše politická elita šla příkladem. Co Vy jako člen NERVu soudíte o přezaměstnanosti státního aparátu? Sice se stále hovoří o tom, jak státní správa a politici razantně šetří, ale informace z praxe to bohužel nepotvrzují. Určitě jsou zde velké rezervy a mohlo by se šetřit v této oblasti mnohem více. Proč například utichla debata o zrušení třech ministerstev? Proč se neuvažuje o snížení počtu poslanců, senátorů, velvyslanců, úředníků na Krajských úřadech...? Přebujelá státní správe nejen neúměrně vyjídá státní pokladnu, ale ještě doslova buzeruje lidi nekonečným množstvím papírů. Například na základě nových nařízení děti letos na tábor jeli ne s jedním papírem ale se třemi ( potvrzení od lékaře, potvrzení od rodičů, že dítě je zdravé, souhlas s případným ošetřením dítěte ) nebo z jiného soudku nově zavedený RPDP pro živnostníky a podnikatele ( nikdo zpočátku nevěděl co vše zahrnuje a opět to zvýšilo administrativní náročnost ) a co se týče registrů, které řeší nyní Obecní a Městské úřady to snad ani nebudu komentovat ... Jedno moje vysvětlení pro tuto šíleně narůstající byrokracii a papírování je to, že prostě úředníků je příliš, každý chce obhájit svoji židli a tak vymyslí lejstro a pošle ho do světa ... Co s tím? Co jako člen NERVu navrhujete?
    Marťanka
    • Re: Úspory ve státní správě
      09.08.2012 7:57

      Už vím, co ti odpoví...
      Jesse
Aktuální komentáře
16.04.2024
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m