TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  08.08.2012 13:00:05

Šlégr: Důvody k vazbě Davida Ratha již netrvají, do zahraničí utíkat nebude

PRAHA (MEDIAFAX) - Pobyt bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha ve vazbě již není nadále nutný, důvody k ní již pominuly, uvedl na středeční tiskové konferenci místopředseda NS-LEV21 Jiří Šlégr. Ten se za Ratha písemně zaručil, podle svých slov především kvůli jeho dětem a rodině.

"Koncem minulého týdne jsem po setkání s právním zástupcem Davida Ratha podepsal prohlášení o záruce, čímž jsem stvrdil, že jsem ochoten převzít záruku za chování poslance Davida Ratha v případě jeho propuštění z vazby," přiblížil ve středu Šlégr.

Tímto krokem chce podle svých slov přispět k tomu, aby měl Rath alespoň částečnou možnost většího kontaktu se svou rodinou a především se svými dvěma syny.

Podle Šlégra není nutné Ratha držet ve vazbě: "Když jsem to vyhodnotil, tak páchání trestné činnosti v době, kdy nevykonává již žádnou funkci, není dost dobře možné. Ovlivňování svědků asi také ne, protože již všichni byli vyslechnuti. V médiích navíc proběhly informace, které je mohly ovlivnit daleko více. Nedovedu si ani představit, že by David Rath utekl do zahraničí. Jako milující otec si umím představit, jak stresující a zničující musí být pocit naprostého odloučení od dětí a blízké rodiny. Přijde mi nepravděpodobné, že by místo za rodinou utíkal za hranice."

Šlégr nečeká od Ratha žádný vděk a nezaručil se za něj jako blízký přítel, riziko pošpinění své pověsti podle svých slov podstupuje výhradně kvůli Rathově rodině.

"Vzkázal jsem mu ale prostřednictvím jeho právníků, že pokud by přeci jen utekl, tak si ho sám osobně najdu," glosoval na závěr.

Protikorupční policisté zatkli Ratha společně s ředitelkou kladenské nemocnice Kateřinou Pancovou a bývalým poslancem Petrem Kottem. Společně s dalšími lidmi čelí obvinění z korupce a poškození zájmů Evropské unie. Rath v den zatčení - 14. května, údajně přijal úplatek ve výši sedmi miliónů korun, se kterými byl zadržen. Do kauzy je zapletena i stavební firma Konstruktiva-Branko, která vyhrála zakázku na rekonstrukci Buštěhradského zámku. Zakázku měl podle policie Rath společně s dalšími osobami předražit o 10 procent, které si rozdělili mezi sebe.

Filip Nachtmann, Michal Hrbek, nachtmann@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688