TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  08.08.2012 11:45:06

Kubova energetická koncepce vrací stát do 70. let, tvrdí ekologové i starostové

PRAHA (MEDIAFAX) - Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) chytře rozdělilo energetickou koncepci do dvou dokumentů a veřejně prezentuje jen jeden z nich, který neobsahuje nejvíce kontroverzní nápady. Ve středu to uvedl Jan Šrytr z Ekologického právního servisu.

Oním druhým dokumentem, který je předkládán prakticky současně s pozorně sledovanou Státní energetickou koncepcí, je Surovinová politika ČR. Podle ekologů tak tento "Kubův plán" umožní například prolomení dosud platných limitů těžby hnědého uhlí, což povede k likvidaci hned několika obcí.

"Považuji to za jasný signál, že ministerstvo průmyslu a obchodu se nezodpovídá státu ani občanům, ale těžařské lobby. V surovinové politice jsou dokonce přesně citovány mediální argumenty těžařů, že například pokud se nebude dál těžit, tak se nedá zajistit stabilita Krušných hor nebo že mnohde ve vytěžených dolech vznikly krásné lokality," podivil se místostarosta města Horní Jiřetín Vladimír Buřt.

Dále by koncepce dovolila podle odpůrců průzkumnou těžbu v dole Frenštát v chráněné krajinné oblasti Beskydy. "Surovinová politika je katastrofou. Je to příprava na vyuhlení Beskyd. Ohrozí se značka Beskyd jako tradičního turistického regionu," řekl předseda sdružení měst a obcí na ochranu beskydského regionu Jiří Novotný.

Ekologové a starostové také kritizují, že dokumenty počítají s otevřením nových uranových dolů na Jihlavsku a uvažují i o obnově chemické těžby uranu na Liberecku. "Celá filozofie stojí na tom, že budeme surovinovou základnou zemí třetího světa a ničit si vlastní přírodu. To je surovinová politika někde na úrovni banánových republik," komentoval předseda sdružení Naše Podještědí a zastupitel města Liberce Josef Jadrný s tím, že Česka republika je jedinou zemí EU, která ještě uran těží.

Ostře také kritizují plán MPO zavést garantovanou cenu na elektřinu z nových atomových reaktorů. "Cena by byla normálně naprosto nekonkurenceschopná. Něco takového může stavět jen někdo, kdo má nazbyt 200 až 300 miliard korun," narážel na náklady na vybudování nových reaktorů energetický expert občanského sdružení Calla Edvard Sequens.

Odpůrcům koncepce se také nelíbí způsob, jakým se MPO snaží dokument prosadit. "Dalo se to do mezirezortu na deset dnů během prázdnin a vyloučily se i krajské úřady. O něco takového se nepokusil ani ministr Kocourek," řekl Novotný.

Aby se lidé mohli s koncepcí detailně seznámit, zřídily ekologické organizace portál www.energetickakoncepce.cz. Návštěvníci sem mohou zasílat své připomínky ke koncepci a zřizovatelé slibují, že je předloží samotnému ministerstvu.

Miroslav Kyncl, kyncl@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688