Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Standard Chartered i dřívější skvrny na reputaci britských bank jako součást boje mezi Londýnem a NY o světové finanční centrum?

Standard Chartered i dřívější skvrny na reputaci britských bank jako součást boje mezi Londýnem a NY o světové finanční centrum?

08.08.2012 17:22
Autor: Redakce, Patria.cz

Ve Velké Británii se ozývají hlasy, že za obviněním z nedovolených obchodních transakcí s Íránem, které vůči britské bance Standard Chartered (1338 GBp, 8,91%) vznesl ambiciózní činitel jednoho z amerických regulačních úřadů, může být cílená snaha o podkopání Londýna jako světového finančního centra. Myslí si to akcionáři banky i někteří politici. Obviněné bance dnes poskytla nepřímou podporu centrální Bank of England (BOE), která vyjádřila podiv nad jednostranným krokem amerického vyšetřovatele.

"Já si myslím, že je to soustředěná snaha, kterou zorganizovaly špičky americké vlády. Myslím, že se tím Washington snaží vyhrát komerční válku a dosáhnout toho, aby se obchody přesunuly z Londýna do New Yorku," řekl člen finančního výboru britského parlamentu John Mann. Vyzval také, aby případ začal vyšetřovat parlament.

Vedoucí oddělení finančních služeb (DFS) státu New York Benjamin Lawsky Stát New York včera obvinil Standard Chartered, že skrze tisíce transakcí s bankami vlastněnými íránskou vládou pomohla Íránu v letech 2001 až 2007 legalizovat zmíněných asi 250 miliard dolarů a vystavila tak celý americký bankovní systém hrozbě infiltrace teroristy, pašeráky drog a zkorumpovanými vládami. Navíc zveřejnil zápis z telefonátu jednoho z jejích činitelů, který se neuctivě vyjádřil vůči americkým regulačním orgánům, a označil to za "zjevné pohrdání" bankovním dohledem v USA. Banka nařčení odmítla a citát označila za poznámku o tom, že "kdosi řekl cosi o tom, co se říká".

Britské bance teď hrozí, že v USA přijde o bankovní licenci. Zákaz by se vztahoval pouze na stát New York, tam se ale odehrává naprostá většina transakcí bank podnikajících v USA. Standard Chartered v zemi totiž provede denně pro globální klienty transakce v hodnotě 190 miliard dolarů a plynou ji z toho nemalé poplatky.

Podle nejmenovaného informovaného zdroje agentury Bloomberg by Standard Chartered kvůli porušení zákonů státu New York mohla hrozit pokuta až do výše 700 milionů dolarů. To je úroveň peněžní kompenzace, kterou vyměřil konkurenční bance HSBC (561 GBp, 0,05%) americký senátní výbor za umožnění vstupu do amerického finančního sektoru teroristům, drogovým kartelům a dalším kriminálním živlům.

Akcie banky Standard Chartered včera ztratily až čtvrtinu hodnoty, dnes ale jejich kurz oživil a vzrostl o více než sedm procent.

Vedení banky nyní pracuje na strategii obrany a už označilo Lawského údaje za obrovsky přehnané. Podle ní lze z hlediska amerických sankcí i při vší nejistotě, která kolem konkrétních typů obchodů v minulém desetiletí panovala, zpochybnit jen nepatrnou část těchto transakcí v hodnotě necelých 14 milionů dolarů.

Guvernér BOE Mervyn King se dnes pozastavil nad jednostrannou povahou Lawského akce a postavil ji do protikladu s těsnou spoluprací amerických úřadů v případu manipulace s mezibankovními úrokovými sazbami Libor u banky Barclays (178,59 GBp, -0,70%). Zatímco v případu Barclays úřady obou zemí zveřejnily koordinované zprávy po skončení vyšetřování, u Standard Chartered "jeden regulátor na rozdíl od všech ostatních šel na veřejnost v době, kdy se stále vede vyšetřování", řekl King. S názory, že zásah je součástí koordinované snahy Američanů diskreditovat Londýn jako centrum financí, se ale neztotožnil.

Podle zdrojů agentury Reuters Lawského nekoordinovaný krok pobouřil i odpovědné činitele na americkém ministerstvu financí a v americké centrální bance (Fed). Pozorovatelé spekulují, že mladý úředník chce jít ve stopách bývalého vysoce ambiciózního kontroverzního státního zástupce New Yorku Eliota Spitzera, jehož tvrdé útoky na finanční sektor mu pomohly k dosažení funkce guvernéra státu.

Standard Chartered je za poslední týdny třetí britskou bankou, která se v USA dostala do problémů. Barclays v červnu přistoupila na to, že zaplatí asi 453 milionů dolarů, aby v USA a Británii urovnala obvinění, že manipulovala sazbou Libor. O měsíc později upadla v nemilost další britská banka HSBC Holdings, kterou výbor amerického Senátu kritizoval za způsob, jakým dohlíží na podezřelé transakce.

Zástupce instituce, která patří mezi velké akcionáře Standard Chartered, řekl, že americké činitele vede k zásahům proti britským bankám evidentně politická motivace. Zástupce jiného velkého akcionáře banky se podivil tomu, že by se do takového skandálu zapletla banka pověstná svým odporem k riziku a zakládáním si na čistotě a "vysoké kultuře".

(Zdroj: Bloomberg, ČTK, CNBC)


Čtěte více:

Skandál s LIBOR kolem Barclays se obrací, míří na vládní místa a do Bank of England
04.07.2012 13:44
Skandál kolem banky Barclays se začal obracet a může nakonec dopadnout...
Po kauze LIBOR žádají Britové vyšetřit ceny benzinu, mluví se o manipulacích
16.07.2012 10:29
Motoristé možná platí za benzin víc, než je třeba. Znovu se totiž obje...
HSBC hrozí rekordní pokuta miliardy USD kvůli praní špinavých peněz z drog a porušování sankcí
17.07.2012 8:38
Britské bance HSBC Holdings Plc hrozí ve Spojených státech rekordní po...
Kauza LIBOR pokračuje: vyšetřování čelí další čtyři banky včetně Société Générale, tvrdí zdroje
19.07.2012 10:41
Aféra kolem mezibankovních sazeb LIBOR, v níž byla zatím hlavním akt...
Standard Chartered (-24 %) obviněna z „ničemných“ transakcí s Íránem. Hrozí jí ztráta americké licence
07.08.2012 9:39
Další významná britská banka je aktérem nemalého skandálu kvůli zakáza...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.04.2024
23:15Wall Street nadále pod tlakem  
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m