Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dvě evropské země bez eura, jen jedna je vzorem

Dvě evropské země bez eura, jen jedna je vzorem

10.08.2012 7:59, aktualizováno: 10.8. 9:44
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Podívejme se dvě evropské země, které nemají euro. Teoreticky by se měly nacházet v dosti podobné situaci. Jedna z nich se ale rychle dostala ze dna globální krize a před několika dny překvapila trhy růstem ve výši 1,4 %. Druhá však stále zápasí a trhy šokovala poklesem HDP dosahujícím ve druhém čtvrtletí 0,7 %. První zemí je Švédsko, druhou Velká Británie. V roce 2009 se švédská ekonomika propadla o 5 %, pak ale růst dosáhl 5,8 % v roce 2010 a 4 % minulý rok. Propad Británie byl v roce 2009 o něco menší – dosáhl pouze 4 %. Následoval růst jen ve výši 1,8 % a 0,8 %. Švédská ekonomika je na cestě k dosažení předkrizové úrovně HDP, zatímco Británie se nachází více než 4 % pod ní.

Jaké tajemství stojí za švédským úspěchem? Pomohla mu jeho bankovní krize v 90. letech, kterou nyní použilo jako návod pro řešení současných problémů. Problémové banky byly znárodněny a jejich aktiva rozprodána, proces byl financován penězi daňových poplatníků. Poté byly banky privatizovány a konečné náklady byly podle některých odhadů nulové. Tento vývoj Švédsku proti krizi v letech 2008 a 2009 imunitu neposkytl, nedostavily se ale dlouhodobé problémy bankovního sektoru, jako tomu bylo v Británii. Tam Bank of England ve snaze obnovit rovnováhu ekonomiky nechala oslabit kurz libry o 25 %. Možná, že je třeba delší čas na to, aby se tento krok projevil, dosavadní vývoj je ale zklamáním. Výrobní sektor si vede špatně a pozitivní vývoj v exportech vyvažuje růst importů. Švédská měna zůstala naopak silná, exportéři si ale vedou stále dobře. Důvodem je vývoz pokročilých technologií, po kterých je poptávka po celém světě a které nepotřebují podporu ze strany devalvace měny.

Někteří ekonomové se domnívají, že výdaje domácností v Británii tlumí vysoká zadluženost. Důkazy pro to však neexistují. Švédsko má podobnou zadluženost co se týče dluhu domácností k HDP a před krizí tam došlo k podobnému růstu cen nemovitostí. Výdaje švédských domácností ale prošly mnohem silnějším oživením. Velkou roli přitom hrála nízká inflace, která by měla negativní dopad na reálné příjmy. V Británii ale inflaci tlačilo nahoru zmíněné oslabení kurzu libry.

Svou roli pak hraje i fiskální politika. David Cameron dříve hovořil o tom, že je třeba opravit střechu v době, kdy svítí slunce. Švédsko mělo v 90. letech veřejné finance v hrozném stavu, do poslední krize ale vstupovalo s rozpočtovým přebytkem ve výši 3,6 % HDP. Británie však dosahovala deficitů v podobné výši. Švédsko tedy nemuselo zvyšovat daně a snižovat vládní výdaje tak, jako to probíhalo v Británii. Mělo naopak prostor pro stimulaci v případě, že by jí bylo třeba.

Je možné se z vývoje ve Švédsku poučit? Předně můžeme říci, že devalvace není žádným rychlým lékem na útlum exportů. Jejich oživení vyžaduje mnohem delší cestu založenou na tom, že firmy mají ty správné produkty, které jiné země poptávají. Platí také, že velkou roli hraje vývoj inflace. Pokud klesá, má to pozitivní vliv na reálné příjmy domácností a jejich výdaje. Bank of England ztratila nad inflací kontrolu, podle jejích slov kvůli faktorům, které leží mimo její dosah. Chybou bylo také to, že Británie vstupovala do krize s rozpočtovým deficitem. Můžeme se ptát, zda je chybou i to, že se nyní snaží o jejich rychlou eliminaci. Některé výzkumy tvrdí, že je to z hlediska udržitelnosti dluhu nutné. Bradford DeLong a Larry Summers zase zastávají ten názor, že snižování deficitů ve fázi útlumu způsobí větší škody. Ale i MMF tvrdí, že utahování naplánované na příští rok by možná mělo být pozdrženo.

Autorem je David Smith. 


 
(Zdroj: EconoMonitor)


Čtěte více:

Nápad ekonomů: Otevřená eurozóna jako řešení rozpadající se unie
01.08.2012 15:22
Eurozóně by mohlo při řešení současné dluhové krize pomoci, kdyby se p...
King: ECB chápe situaci, oprava převodovky ale neznamená celkový úspěch
07.08.2012 15:15
Krize v eurozóně možná začala jako krize fiskální, nyní se však už bez...
ECB porušila tabu. Co musí udělat nyní?
08.08.2012 7:59
Když Mario Draghi 26. července řekl, že riziko spojené s možnými kurzo...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  
16:55WOOD & Company, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
16:53Česká exportní banka, a.s.: Informace o vyplacení úrokových výnosů
16:50Výsledky PayPal: Akcie rostou poté, co společnost zvýšila celoroční výhled zisku  
16:42SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Pozvánka na mimořádnou valnou hromadu
16:30AMISTA investiční společnost, a.s.: STING investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. - Výroční finanční zpráva 2023
15:52Vláda schválila reformu penzí se zvyšováním věku nad 65 let
15:28HPM: Monetizace umělé inteligence s velkým otazníkem
15:26Coca-Cola v prvním čtvrtletí mírně zvýšila tržby i zisk, zlepšila výhled
14:58Hlad po hubnutí trvá, Eli Lilly díky tomu vylepšila výhled
14:40Tržby řetězce restaurací McDonald's zaostaly za odhady, zákazníci šetří
14:36AMISTA investiční společnost, a.s.: INFOND investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. - Výroční finanční zpráva 2023
14:34AMISTA investiční společnost, a.s.: IFIS investiční fond a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:32ČEZ, a.s.: Zpráva o udržitelném rozvoji za rok 2023
14:29AMISTA investiční společnost, a.s.: ASOLERO SICAV a.s. Výroční zpráva za rok 2023
14:04Volkswagen po 1Q24: Značka Audi stáhla provozní marži celé skupiny pod konsensus analytiků  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:30Čína - PMI v průmyslu
3:45Čína - PMI v průmyslu Caixin
9:00CZ - HDP, q/q
10:00DE - HDP, q/q
11:00EMU - HDP, q/q
11:00EMU - Inflace, předběžný odhad, y/y
15:45USA - Index aktivity ISM Chicago
16:00USA - Index spotř. důvěry Conference Board