Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ministr Kuba odvolal kvůli sporné zakázce šéfa CzechInvestu

Ministr Kuba odvolal kvůli sporné zakázce šéfa CzechInvestu

14.08.2012 8:26
Autor: ČTK

Ministr průmyslu Martin Kuba (ODS) dnes odvolal generálního ředitele CzechInvestu Miroslava Křížka. Od úterý pověřil vedením státní agentury Petra Očka, ředitele sekce fondů EU. Audit podle Kuby ukázal, že CzechInvest chyboval při vypsání kritizované zakázky na vyhledávání průmyslových nemovitostí pro domácí i zahraniční investory. Křížek manažersky selhal, uvedl Kuba v tiskové zprávě ministerstva.

Kanceláře CzechInvestu minulý týden kvůli zakázce prohledali policisté, odvezli si listinné důkazy a datová média. Nyní policie materiály vyhodnocuje, řekl dnes obvodní státní zástupce pro Prahu 2 Tomáš Bláha.

Třiatřicetiletý Křížek je od roku 2004 členem ODS. Tehdejší ministr průmyslu Martin Kocourek (ODS) ho šéfem CzechInvestu jmenoval v září 2010. "Po důkladném zvážení mediální reality a po dohodě s panem ministrem odcházím z vedení agentury CzechInvest ... Během mého působení jsem se nikdy nedopustil ničeho, co by mohlo být kvalifikováno jako manažerské pochybení," citovala Česká televize z jeho prohlášení.

Spornou zakázku získala firma Glafin, podle médií ji vedl Křížkův známý. Hospodářské noviny uvedly, že policie má vážné indicie o tom, že se ve skutečnosti žádná soutěž neodehrála. Na webu agentury se sice oznámení o vyhlášení tendru objevilo, ale asi až se zpožděním. Zavedené realitní kanceláře prý proto o soutěži nevěděly. Do soutěže se přihlásily čtyři firmy, tři ale podle HN jen naoko. Ministerstvo v tiskové zprávě uvedlo, že "v rámci výběrového řízení bylo osloveno pět firem, které však z větší části nepředstavují reprezentativní výběr zástupců z předmětné oblasti".

Glafin se na základě negativních zpráv v médiích rozhodl od zakázky odstoupit, zadávací řízení pak zrušil i CzechInvest.

Interní audit ministerstva ukázal i řadu dalších chyb. "Z výsledku IT části auditu vyplývá, že CzechInvest nejen není schopen doložit, zda byla zakázka zveřejněna v souladu se zákonem, ale také že celý redakční systém, ve kterém jsou zakázky zveřejňovány, neodpovídá nárokům zákona o zadávání veřejných zakázek," uvedl úřad. CzechInvest podle ní vypsání zakázky s ministerstvem nekonzultoval. Křížek měl podle MPO aspoň vyvolat jednání Řídícího výboru CzechInvestu, který vede příslušný náměstek ministerstva. Že to neudělal, považuje Kuba za Křížkovo závažné manažerské selhání.

CzechInvest také podle ministerstva nebyl schopen prokázat, že zadávací dokumentace byla na profilu zadavatele po celou zákonem požadovanou dobu. "V tomto smyslu zde je možno shledat porušení zákona o veřejných zakázkách," uvedlo MPO. Hodnotící komise pak podle auditu při vyhodnocování vítězné nabídky dostatečně neodůvodnila přidělení počtu bodů jednotlivým nabídkám, záznam zhodnocení nabídek je prý vágní, a celý tendr je tak napadnutelný antimonopolním úřadem.

Systém, kde CzechInvest podlimitní veřejné zakázky zveřejňuje, nesplňuje podle ministerstva požadavky nového zákona o zadávání veřejných zakázek. Umožňuje totiž přímo odstraňovat přiložené soubory dokumentů včetně záznamů o změně a aktualizaci. Není proto možné stoprocentně potvrdit či vyvrátit, zda zadávací dokumentace byla uveřejněna na profilu zadavatele po celou dobu zákonné lhůty, uvedlo ministerstvo.

Prokazatelné je podle auditu to, že 12. července zaměstnankyně agentury zveřejnila na profilu CzechInvestu příslušnou dokumentaci, a to s datem k 1. červnu. Ministerstvo by tak podle auditu v této věci vůči CzechInvestu mělo postupovat tak, jako by zadávací dokumentace zveřejněna nebyla.

Cílem CzechInvestu je podpora přílivu zahraničních investic do ČR, podpora malých a středních podniků v tuzemsku, kterým mimo jiné pomáhá při hledání kapitálového nebo strategického partnera v zahraničí. Agentura, která spadá právě pod ministerstvo průmyslu a obchodu, od roku 1993 zprostředkovala investice v celkové hodnotě 715 miliard korun.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur
10:31Rohlik.cz Finance a.s.: Výroční zpráva včetně zprávy auditora k 31.12.2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y