Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Když to ajťák…? Knight Capital asi ztratila 440 milionů dolarů chybným upgradem softwaru

Když to ajťák…? Knight Capital asi ztratila 440 milionů dolarů chybným upgradem softwaru

14.08.2012 17:02, aktualizováno: 14.8. 17:49
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Klíčový americký obchodník s cennými papíry a neméně klíčový tvůrce trhu Knight Capital zřejmě 1. srpna vytvořil obchodní ztrátu v rozsahu 440 milionů dolarů, která ho téměř stála „život“, v důsledku fatální chyby při aktualizaci softwarových systémů. Tvrdí to alespoň v neoficiální rovině zdroje z vyšetřování události, firma zatím přímý komentář odmítá.

Knight Capital aktualizovala své počítačové systémy v rámci přípravy na plán burzy NYSE, zaměřený na přilákání většího počtu drobnějších investorů na trh. Takzvaný „retail liquidity program“, který měl získat drobnější investory nabídkou atraktivnějších cen, byl spouštěn právě v pro Knight Capital osudný den.

Chyba vznikla reaktivací starého softwaru do nových systémů, tvrdí dva zdroje z vyšetřování události pro Bloomberg. Špatně nastavený systém měl následně začít multiplikovat nastavené akciové obchody násobkem tisíce. To vyplenilo kapitál firmy o více jak 400 milionů dolarů a vrhlo kurzy relevantních akcií na zcela nesmyslné úrovně, v mnoha případech o více jak 30 procent „mimo realitu“. Následně měli zaměstnanci Knight Capital postupně přes několikero softwarových systémů zjišťovat, co se vlastně stalo. Chybu se údajně podařilo nalézt po zhruba 45 minutách.

Chyba způsobila, že systémy Knight Capital začaly doslova bombardovat trh neidentifikovatelnými příkazy ihned po zahájení obchodování dne prvního srpna. Způsobily nereálný růst objemů a vychýlení cen desítek cenných papírů. NYSE Euronext zrušila ty pohyby akcií, které přesáhly 30% výkyv vůči počátku obchodování. Toto rozhodnutí zrušilo obchody na šesti titulech z celkem 140 prověřovaných.

Pro Knight Capital začal boj o zajištění její další existence, kterou podpořila šestice investorů a zároveň klíčových obchodních partnerů: specialista na automatické obchodování Getco LLC, skupina Blackstone Group, broker Stiefel Nicolaus, dále TD Ameritrade Holding a investiční banky Stephens a Jefferies. Investoři nabídli vložení 400 milionů dolarů do preferenčních akcií, které se konvertují do 267 milionů běžných akcií firmy. Před chybou akcie Knight Capital zavíraly na 10,33 USD, po chybě na 2,84 USD. Znamená to faktické převzetí Knight Capital, investoři získávají kolem 70 procent hlasovacích práv.

IT a softwarové zázemí je klíčových faktorem, rozhodujícím o úspěchu či neúspěchu dnešních obchodníků nejen na Wall Street. Případ Knight Capital následuje zrušení IPO v případě Bats Global Markets dne 23. března či ne zcela ideálně provedené IPO Facebooku dne 18. května na Nasdaqu, doprovozené zpožděním realizace části příkazů.

Po pádu Lehman Brothers v roce 2008 správce v procesu bankrotu spočetl, že banka kontrolovala přes 2600 softwarových systémů a aplikací. Anton Valukas si vyžádat přístup ke „klíčovým 96 procentům“ a mnoho z nich označil za „tajemné, zastaralé či nestandardní“. Své IT zázemí si firmy logicky chrání a drží v tajnosti. Náhled pod poličku nabídl v únoru loňského roku například finanční ředitel Goldman Sachs uvedením, že zatímco v roce 2000 se technologický personál banky na celkovém počtu zaměstnanců podílel z 16 procent, na konci roku 2010 to bylo již 27 procent. Byznys stojí na stovkách až tisících softwarových systémů a chybný zásah do kteréhokoli z nich může mít fatální dopady. Knight Capital je zdá se, za cenu faktického převzetí, zachráněna. Prozatím zaplatila „pouze“ pošramocenou pověstí, které může pomoci otevřené vysvětlení původu chyby. Její dopad mohou ukázat srpnové statistiky o zobchodovaných objemech. Ty červencové (před chybou) hovoří o meziměsíčním poklesu market makingu o 2,4 procenta na 19 miliard dolarů, meziročně -17,3 %.

Drobnému investorovi případ Knight Capital může připomenout úvahu o použití nástrojů, které mohou limitovat ztráty jím zadávaných příkazů, počínaje stop lossem. Jestliže jsme uvedli příklad vývoje „IT staffu“ Goldman Sachs mezi lety 2000 až 2010, za stejnou dobu dle studie Abel/Noser průměrný náklad investora na vstup do akciové pozice a opětovný výstup z ní na americkém akciovém trhu klesl o více jak polovinu na 3,5 centu.


(Zdroj: Knight Capital, Bloomberg, CNBC)


Čtěte více:

Klíčový americký broker Knight Capital (-63 %) nabral kvůli počítačové chybě obří ztrátu, bojuje o existenci
02.08.2012 18:09
Největší obchodník s americkými akciemi Knight Capital Group kvůli chy...
Fatálně chybujícího brokera Knight Capital zachrání investice 400 mil. USD. Odnáší ji nynější akcionáři
06.08.2012 11:58
Americká makléřská společnost Knight Capital Group (KCG), která vinou ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur
10:31Rohlik.cz Finance a.s.: Výroční zpráva včetně zprávy auditora k 31.12.2023
9:24EDF a KHNP do úterý dají nabídky v jaderném tendru, stát zjistí cenu více bloků
9:20Skupině mmcité v roce 2023 vzrostl provozní zisk EBITDA o 145 procent. Představenstvo plánuje vyplatit první dividendy
9:02Rozbřesk: Týden ve znamení Fedu a ČNB začíná
9:00Česká spořitelna a.s.: Výroční zpráva České spořitelny za rok 2023
8:53Trhy zamíří v úvodu týdne výše. Výsledky ukázaly mmcité a Primoco  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y