Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čínské firmy utíkají z Wall Street. Kvůli regulaci a lepším příležitostem doma

Čínské firmy utíkají z Wall Street. Kvůli regulaci a lepším příležitostem doma

15.08.2012 18:17
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Ještě před pár lety se společnosti z Číny tlačily ve frontě na umístění svých akcií na amerických burzách. Nyní se trend obrací a rostoucí počet čínských titulů Wall Street opouští, často s podporou oficiálních míst v Pekingu. Ten nechce, aby američtí regulátoři dohlíželi na čínské auditory kontrolující účetnictví svých domácích zákazníků.

Tento týden ohlásila zrušení americké kotace společnost Focus Media Holding z Šanghaje, která provozuje digitální reklamní plochy. Její manažeři a hlavní vlastníci volně obchodovatelné akcie vykoupí a napříště bude firma s kapitalizací kolem 4 mld. USD pouze v soukromých rukou. Tohoto příkladu následují i menší společnosti. Státní banka China Development Bank jim na náklady spojené s převedením akcií na čínské burzy poskytne úvěry v celkové hodnotě 1 mld. USD.

Stahování je v některých případech pravděpodobně důsledkem série obvinění z podvodných účetních praktik, které američtí regulátoři vznesli vůči čínským společnostem kotovaným na Wall Street. Peking se s Washingtonem zatím nedokázal dohodnout na formách kontroly čínských auditorských společností. Americká strana požaduje, aby auditoři bez otálení předávali informace o firmách, které jsou vyšetřovány, což Číňané odmítají. Pokud nebude nalezena shoda, americká Komise pro cenné papíry (SEC) by mohla přestat přijímat audity prováděné v Číně, což by společnosti donutilo najít si auditory jinde.

Obavy z nedůsledného vedení finančních výkazů v posledních měsících zapříčinily pád řady čínských titulů, při nichž investoři přišli o miliardy dolarů. Jeden z největších skandálů řešili regulátoři v kanadském Ontariu, kteří osm měsíců vyšetřovali čínskou dřevařskou firmu Sino-Forest. Vedení společnosti, která byla jednu dobu vůbec největším těžařem dřeva v Číně, s pomocí virtuálních transakcí nadhodnocovalo tržby a obelhávalo regulátory. Než se s akciemi společnosti přestalo obchodovat, ztratily víc jak 70 % hodnoty a akcionáři, včetně takových fondů jako Paulson & Co, přišli o 3,2 mld. USD. Navzdory odvolání kompletního vrcholového managementu se titul na burzu už nevrátil a firma podala v březnu návrh na ochranu před věřiteli. Těm dluží necelé 2 mld. USD.

Čínské firmy si stěžují, že nízké ceny jejich akcií na americkém trhu adekvátně neodráží rozsah a potenciál jejich byznysu. Právě tento faktor uvedl Focus Media Holding jako hlavní důvod pro převod do čistě soukromých rukou. Podle analytické společnosti Muddy Waters Research ale holding loni zveličil počet svých reklamních panelů. Navíc prý chybně vykázal uskutečněné akvizice. Focus Media obvinění popírá s tím, že rozsah jeho sítě potvrdili nezávislí auditoři.

V minulých deseti letech na severoamerické burzovní trhy dorazily desítky firem nabízejících investorům možnost podílet se na obrovském boomu čínské ekonomiky. Řada z nich patřila mezi menší hráče, kteří neměli šanci prosadit se na domácích burzách vytvořených hlavně pro velké státní podniky. Čínské úřady tehdy tyto snahy podporovaly. Firmy získaly kapitál v zahraničí a mohly se rychleji rozvíjet. V poslední době ale Peking soukromé firmy nabádá ke kotaci v Číně, aby se tak dál rozvíjel domácí finanční trh a domácnosti získaly širší paletu investičních příležitostí. Regulátoři firmám usnadnili vstup na obě čínské burzy v Šanghaji a Šen-čenu.

(Zdroj: Bloomberg, Reuters, The Globe and Mail)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y