Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tomšík (ČNB): Váhání s dalším snižováním sazeb si může vynutit mnohem ráznější zásah v budoucnu

Tomšík (ČNB): Váhání s dalším snižováním sazeb si může vynutit mnohem ráznější zásah v budoucnu

16.08.2012 11:39, aktualizováno: 16.8. 12:39
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Česká centrální banka si průtahy v dalším snižování sazeb může připravit situaci, kdy bude v budoucnu nucena k mnohem radikálnějším opatřením k odvrácení deflačních rizik, uvedl viceguvernér centrální banky Vladimír Tomšík. Na posledním měnovém jednání byl právě Tomšík jedním ze dvou členů bankovní rady, kteří hlasovali pro další snížení sazeb ČNB. Čtyři členové BR ale hlasovali pro ponechání sazeb, guvernér Miroslav Singer chyběl.

„Prognóza počítá s nízkými úrokovými sazbami po několik nadcházejících čtvrtletí. Je tedy stále možné s takovým krokem vyčkávat, ale vyčkávací taktika může dospět do potřeby prudších kroků v budoucnu,“ uvádí Tomšík zdůvodnění svého postoje k dalšímu snižování sazeb ze strany ČNB.

Evropská centrální banka, jejíž hlavní sazba je o 25 bazických bodů pod hlavní sazbou ČNB, chystá další rozsáhlá tržní opatření pro utlumení dluhové krize v eurozóně. „Česká národní banka stále disponuje ‚luxusem‘ možnosti dále snížit úrokové sazby předtím, než přistoupí k nestandardním nástrojům,“ uvedl Tomšík. V případě, že by přišla mimořádná opatření ke slovu, viceguvernér upřednostňuje opatření ke snížení dlouhodobých úrokových sazeb.

FRA kontakty fixující tříměsíční mezibankovní sazbu dnes klesly k 0,61 %, což je nové rekordní minimum. Před posledním měnovým jednáním dosahovaly 0,82 procenta. Předpověď ČNB vidí PRIBOR v roce 2013 na průměrné úrovni 0,3 procenta, následován růstem v roce 2014. „Prezentovali jsme naše očekávání, kam se tržní úrokové sazby mohou vyvíjet. Pokud uvidím, že se tento vývoj nenaplňuje a že existuje riziko nulových či dokonce záporných úrokových sazeb, nevylučuji použití některého z nástrojů, či kombinace nástrojů, která zajistí vývoj chtěným směrem,“ uvedl viceguvernér Tomšík.

Tuzemský finanční trh podle Tomšíka není zasažen distorzemi nebo systémovými problémy jako jsou nedostatek likvidity nebo nucené oddlužování. Centrální banka naopak v rámci svého mandátu udržování cenové stability využívá nástroje ke stahování nadbytečných fondů z trhu s tím, jak objem úspor, tedy vkladů v domácích bankách, převyšuje úvěry. „Jakékoli nástroje, které nazýváme nestandardní, musejí vycházet z tohoto stavu. Jejich případné použití by tedy nemělo směřovat kvantitativním směrem, ale měly by cílit na dlouhý konec výnosové křivky tak, abychom zajistili stabilitu dlouhodobých inflačních očekávání,“ uvedl Vladimír Tomšík. Uvedení konkrétních, v úvahu připadajících nástrojů, ale zatím odmítl.

Od počátku roku 2012 byla tuzemská inflace tažena daňovými změnami při předchozím oslabení koruny a vlivu cen komodit, zatímco domácí spotřebitelská poptávka nebyla tvůrcem tlaku na růst cen, uvedl dále Tomšík. Základní ukazatel inflace překračovat 3% úroveň v každém z letošních měsíců, sedmiměsíčního minima 3,1 % dosáhl v červenci. Měnověpolitická inflace je úrovní 1,8 % pod 2% cílem centrální banky. Předpověď inflace hovoří o poklesu pod cíl centrální banky do konce roku 2012.

Tuzemský HDP ve druhém čtvrtletí roku klesl mezikvartálně o 0,2 procenta, maloobchodní tržby vykázaly meziroční pokles o procento. Šlo o třetí, respektive čtvrtý ústup v řadě. „Zaznamenali jsme velmi slabou spotřebu domácností po několik posledních čtvrtletí a úroveň růstu se jeví nejslabší v historii ČR. Dokumentuje to i vysoká úroveň úspor, nyní již na předkrizové úrovni. Lidé omezují a odkládají spotřebu,“ míří další Tomšíkova slova směrem k dalšímu možnému uvolnění měnové politiky ze strany ČNB. Analytici Bank of America/Merrill Lynch ve svém reportu z 6. srpna uvedli, že ČNB by měla započíst slabost ekonomiky a riziko nulových či nagativních sazeb a konat směrem k oslabení koruny.


(Zdroj: Bloomberg, ČNB)


Čtěte více:

Tomšík (ČNB) na Patria.cz: Setrvání Řecka v eurozóně je velmi bolestivý experiment. Koruna doplácí na stádovost investorů
23.05.2012 18:29
Kdyby Řecko opustilo eurozónu, udělalo by pro sebe lépe, nesmí se tak ...
ČNB: Sazby beze změny, výrazně horší prognóza HDP
02.08.2012 13:00
Česká národní banka ponechala v souladu s očekáváním základní úrokovou...
ČNB: Podíl problematických úvěrů je nejníže od května 2010
09.08.2012 14:36
Podíl problematických úvěrů na celkovém objemu bankovních půjček v Čes...
ČNB čeká pozvolný ústup inflace pod cíl, pevnější korunu k euru a výkyv k dolaru. Pro snížení sazeb dva hlasy
10.08.2012 10:29
Česká národní banka očekává pokles celkové inflace na přelomu letošní...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data