Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rychlá akvizice v nedohlednu: dohodě Best Buy o odprodeji akcií ex-šéfovi stojí v cestě spory

Rychlá akvizice v nedohlednu: dohodě Best Buy o odprodeji akcií ex-šéfovi stojí v cestě spory

20.08.2012 12:41, aktualizováno: 20.8. 13:55

Aktualizováno

Jednání mezi americkým maloobchodním prodejcem Best Buy a jeho zakladatelem a bývalým předsedou představenstva Richardem Schulzem, který začátkem srpna vyjádřil zájem odkoupit zbylé akcie za téměř sedm miliard dolarů, mohou zhatit neshody. Firma Schulze vyzvala k provedení due dilligence, podmíněného splněním určitých podmínek, ten ale nabídku na kontrolu finančního stavu společnosti odmítl, uvedla Best Buy.

Společnost uvedla, že prokázala "značnou flexibilitu", když Schulzemu navrhla časový horizont 60 dnů, po jejichž uplynutí by měl předložit konkrétní nabídku. Schulze by pak měl mít možnost od ledna se svým návrhem na převzetí předstoupit přímo před akcionáře Best Buy. "Pan Schulze nabídku firmy nepřijal," stojí v oznámení společnosti Best Buy.

Bývalý šéf firmy a jeho tým jsou údajně prohlášením Best Buy šokováni vzhledem k tomu, že ještě nepovažovali jednání o podmínkách due dilligence za ukončené. "Nečekané ukončení vyjednávání ze strany společnosti Best Buy mě zklamalo a překvapilo," poznamenal Schulze, který firmu založil v roce 1966, tehdy ještě pod názvem Sound of Music. Společnost nespecifikovala podmínky, za jakých Schulzemu provedení hloubkové kontroly finančních výkazů nabídla.

Best Buy mezitím zvolila do křesla nového výkonného ředitele a prezidenta společnosti Huberta Jolyho, který nahradí Mika Mikana, působícího v čele společnosti od dubna na přechodnou dobu. Joly dosud působil jako výkonný ředitel nadnárodní společnosti Carlson podnikající v pohostinství (spadá pod ní např. řetězec T.G.I. Friday’s), z níž odešel v neděli. Do čela Best Buy by se měl oficiálně postavit začátkem září.

Schulze začátkem srpna zaslal managementu Best Buy dopis, v němž uvedl, že má zájem spojit síly s fondy soukromého kapitálu a firmu převzít, načež akcie po zprávě povyskočily o více než třetinu hodnoty.

Schulze je v současnosti největší akcionář Best Buy s podílem 20,1 procenta. Za zbylých 339,9 milionu akcií by při nabízeném cenovém rozpětí zaplatil až 6,9 miliardy dolarů. Celou společnost tak oceňuje na 8,16 až 8,84 mld. USD. Vůči tehdejší ceně na newyorské burze (17,64 USD) představovala nabídka prémii 36 až 47 procent. Výše prémie se od té doby snížila na 18 až 28 procent vzhledem k páteční závěrečné ceně akcií Best Buy na 20,27 USD.

Schulze při první nabídce uvedl, že by rád uzavřel transakci co nejrychleji. „Velmi se obávám, že další zpoždění a nerozhodnost povede k dodatečné ztrátě jak na hodnotě společnosti tak ztrátě nadaných členů vedení, kteří nyní čelí nejistotě ohledně budoucnosti společnosti,“ uvedl. V dopisu správní radě Schulze napsal, že má strategický plán, kam by měla firma dále směřovat, a jedná o něm s investory.

Richard Schulze působil jako předseda představenstva společnosti do letošního června, kdy rezignoval kvůli skandálu uvnitř firmy. Tehdejší výkonný ředitel Best Buy Brian Dunn porušil vnitřní politiku firmy poměrem s jednou ze zaměstnankyň, což Schulze věděl, a neoznámil. Oba členové vedení firmu v tentýž měsíc opustili.

Best Buy je maloobchodní prodejce spotřební elektroniky. Nejvíce je znám ve Spojených státech amerických a Kanadě, kde má tržní podíl zhruba 19%, ale působí také ve Spojených státech mexických, Číně, Turecku a Spojeném království. 

 
(Zdroj: AP, čtk, Bloomberg)


Čtěte více:

Zamíří maloobchodník Best Buy do soukromých rukou? Bývalý šéf nabídkou odkupu oceňuje firmu na 8,5 mld. USD. Akcie +19 %
06.08.2012 16:38
Americký maloobchodní prodejce spotřební elektroniky Best Buy možná zm...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data