TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  20.08.2012 17:45:06

Vojska Varšavské smlouvy překročila hranice ČSSR v jedenáct hodin večer

PRAHA (MEDIAFAX) - Úderem 23.00 překročila 20. srpna 1968 vojska SSSR, Polska, NDR, Maďarska a Bulharska hranice tehdejší Československé socialistické republiky. Ve 23.30 sovětský velvyslanec Stěpan Červoněnko navštívil prezidenta Ludvíka Svobodu a oznámil mu, že vojska pěti zemí překročila hranice státu.

Ve 23.40 předseda vlády Oldřich Černík oznámil na schůzi předsednictva KSČ příjezd okupantů. O půlnoci dispečer na věži ruzyňského letiště dostal příkaz, že letiště nesmí přijímat ani vypravovat lety. Ve středu 21. srpna v jednu hodinu ráno předsednictvo ÚV KSČ odsouhlasilo většinou hlasů proti čtyřem (Biľak, Kolder, Rigo, Švestka) text Provolání všemu lidu Československa.

Invazní vojska tvořila v prvním sledu 100 tisíc vojáků, 2 300 tanků a 700 letadel. Postupně se však rozrostla na 750 tisíc vojáků, 6 000 tanků, 2 000 děl a 800 letadel. Okupační vojska však v tomto počtu na území zůstala jen několik měsíců a k 4. listopadu už ČSSR opustily všechny nesovětské jednotky. Rusové v Československu nechali pět pozemních divizí a jednu divizi letectva. Ty zůstaly v Československu až do července 1991.

Od překročení hranic invazními vojsky podle nejnovějších údajů Ústavu pro studium totalitních režimů přišlo o život celkem 108 československých občanů, zhruba 500 lidí bylo zraněno těžce, další stovky lidí utrpěly lehká zranění.

Na začátku invaze lidé v některých místech republiky zjistili, že se něco děje, když je probudil hřmot mohutných leteckých svazků, jež mířily většinou na Prahu. V půl druhé ráno začal hlasatel Vladimír Fišer v rozhlasovém vysílání burcovat posluchače a vyzývat, aby nevypínali rádio, vzbudili své sousedy a vyčkali na důležitou informaci, která se v nejbližší době odvysílá.

První oficiální zpráva o okupaci se k občanům dostala za téměř tři hodiny po vpádu 21. srpna v 01.55 z rozhlasového vysílání. Hlasatel přečetl prohlášení ÚV KSČ: "Vážení posluchači, zůstaňte u svých přijímačů, zůstaňte, setrvejte u svých přijímačů, za malý okamžik budeme vysílat mimořádně důležitou zprávu." Po chvilce pauzy pokračoval: "Vážení posluchači, vysíláme zvláštní provolání předsednictva Ústředního výboru Komunistické strany Československa."

V provolání se říkalo: "Všemu lidu Československé socialistické republiky, včera dne dvacátého srpna 1968 kolem dvacáté třetí hodiny překročila vojska Sovětského svazu, Polské lidové republiky, Německé demokratické republiky, Maďarské lidové republiky a Bulharské lidové republiky státní hranice Československé socialistické republiky. Stalo se tak bez vědomí prezidenta republiky, předsedy Národního shromáždění, předsedy vlády i prvního tajemníka ÚV KSČ a těchto orgánů. V těchto hodinách zasedalo předsednictvo ÚV KSČ a zabývalo se přípravou XIV. sjezdu strany. Předsednictvo ÚV KSČ vyzývá všechny občany naší republiky, aby zachovali klid a nekladli postupujícím vojskům odpor. Proto ani naše armáda, Bezpečnost a Lidové milice nedostaly rozkaz k obraně země. Předsednictvo ÚV KSČ považuje tento akt za odporující nejenom všem zásadám vztahů mezi socialistickými státy, ale za popření základních norem mezinárodního práva. Všichni vedoucí funkcionáři státu, KSČ i Národní fronty zůstávají ve svých funkcích, do nichž byli jako představitelé lidu a členů svých organizací zvoleni podle zákonů a jiných norem platných v Československé socialistické republice. Ústavními činiteli je okamžitě svoláváno zasedání Národního shromáždění, vlády republiky a předsednictvo ústředního výboru KSČ svolává plénum ÚV KSČ k projednání vzniklé situace. Podepsáno Předsednictvo ÚV KSČ."

Hned to však na příkaz Karla Hoffmanna umlkly vysílače, nepodařilo se však vypnout rozhlas po drátě.

Vrcholní představitelé vlády a komunistické strany ČSSR podepsali 27. srpna 1968 v Moskvě takzvaný Moskevský protokol. Schvaloval invazi sovětských, maďarských, polských, východoněmeckých, bulharských a polských vojsk 21. srpna téhož roku jako "bratrskou pomoc", která měla zabránit kontrarevoluci v ČSSR.

Tereza Veselá, vesela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688