Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Putin se vložil do letitého sporu oligarchů o Norilsk Nickel. Těžařský gigant možná dostane nového majitele

Putin se vložil do letitého sporu oligarchů o Norilsk Nickel. Těžařský gigant možná dostane nového majitele

21.08.2012 18:16
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Kremlu došla trpělivost s rozhádanými miliardáři Olegem Děripaskou a Vladimirem Potaninem, kteří již čtyři roky vedou spor o kontrolu nad největším producentem niklu a paládia na světě – společnosti Norilsk Nickel. Ruský prezident Vladimir Putin včera při setkání s horníky majoritním vlastníkům důlního a hutního gigantu vzkázal, aby v zájmu zachování výroby a pracovních míst rychle dohodli smírné řešení.

Hlavními akcionáři Norilsku jsou s 25 % Děripaskův hliníkárenský kombinát Rusal a s 28 % holding Interros patřící Potaninovi. Nevraživost mezi oligarchy trvá prakticky od doby, co Děripaska v roce 2008 svůj podíl v Norilsku získal. Vyostření přišlo v červnu 2010, kdy Rusal ztratil jednoho zástupce v představenstvu Norilsku na úkor Interrosu. Děripaska od té doby Potanina obviňuje z narušení rovnováhy sil ve vedoucích orgánech společnosti, kterého mělo být dosaženo pomocí falšování hlasů. Byznysmeni se nyní soudí u londýnské arbitráže.

Putin konflikt komentoval už loni v červenci, ještě jako premiér. Tehdy však prohlásil, že stát se do záležitosti vměšovat nebude a že by měla být vyřešena samotnými akcionáři Norilsku. To se zatím nestalo. Kreml teď podle informací listu Vedomosti vypracovává vlastní návrh na urovnání sporu.

Ruský prezident je prý toho názoru, že oba hlavní akcionáři nedokážou spolupracovat, a proto budou muset dřív či později, jeden jako druhý, své podíly prodat. Dříve jako „smírčí kupec“ v podobných případech vystupoval miliardář Ališer Usmanov, který je s majetkem 18 mld. USD momentálně nejbohatším Rusem. Usmanov, jenž jako dlouholetý akcionář Facebooku na nedávném IPO sociální sítě vydělal 1,4 mld. USD (akcie prodal chytře ihned po uvedení na trh), už vlastní 4 % Norilsku. Zdroj z prezidentské administrativy však jeho účast na urovnání sporu vyloučil.

Hledání arbitra podle analytiků nebude lehké. Zaprvé nebude snadné najít mezi ruskými oligarchy člověka, kterému by důvěřoval jak Děripaska, tak Potanin, a zadruhé bude na skoupení podílů obou majoritních akcionářů třeba shromáždit velké množství peněz. Ty v soukromém sektoru nikdo nazbyt nemá. Další ze zvažovaných možností je vstup strategického partnera z řad velkých zahraničních investorů.

Děripaska si po nákupu blokačního podílu v Norilsku usmyslil, že svůj aluminiový byznys s niklovým gigantem spojí, což se ale vůbec nezamlouvalo Potaninovi. Sérii naschválů a podpásových ran přerušila finanční krize, po které se oligarchové dohodli na základních principech řízení společnosti. Mír však nevydržel ani rok. Děripaska a Potanin mají zásadně odlišný názor na další rozvoj Norilsku. Neshodnou se v otázkách efektivnosti managementu, odbytové politiky nebo nakládání s volnými peněžními prostředky. Potanin s minoritními akcionáři Norilsku třikrát Děripaskovi nabízel, že jeho podíl vykoupí. Bez úspěchu.

Norilsk Nickel je s 40% podílem na trhu největším světovým těžařem paladia. První místo zaujímá i v těžbě niklu. Přední příčky mu patří také v dobývání platiny a mědi. Loni společnost utržila přes 13 mld. USD, z čehož polovinu tvořily příjmy z divize niklu, 25 % z prodeje mědi a 15 % z prodeje paladia. Krom Ruska Norilsk vlastní doly a hutě v Austrálii, Botswaně, Finsku a Jižní Africe. 

 
(Zdroje: RIA Novosti, Vedomosti, Norilsk Nickel)


Čtěte více:

Do souboje o TNK-BP se vložila státní Rosněfť. Vytlačí spolu s BP vychytralé ruské oligarchy?
25.07.2012 13:36
Ruská státní ropná společnost Rosněfť zahájila jednání o koupi polovič...
Ruský těžař Surgutněftěgaz na účtech nashromáždil 28 mld. USD. Místo těžby raději dostává úroky. Je to Putinova soukromá banka?
01.08.2012 16:08
Proč ztrácet čas objevováním nových ložisek, jejich průzkumem, rozvoje...

Váš názor
  • Stara saskarna....
    21.08.2012 20:02

    vsude ve svete se vi, ze to vsechno patri Putinovi, stejne jaky ty honosne jachty a palace a na oko jsou to soukrome firmy. Pani Deripaska a ostatni to pro nej pouze spravuji a jakmile prestanou velkeho cara poslouchat tak jdou od valu a do lochu - stejne jako Chodorovski kdyz mu narostl hrebinek a on se zacal sprajcovat. Prave to bylo videt s Pussy Riot, ktere dostaly po 2 letech natvrdo za zazpivani pisnicky, ktera se mu nelibila. Zatimco anglicka kralovna skace padakem tak citlivy Putin tvrde tresta cokoliv. Pak na oko "zada" aby jim dali mirne tresty. Jo nasi bratri slovane vedi jak drzet sve podane pod botou. Navic i hodne lidi u nas by pod tu botu zase radi.
    bearbull
Aktuální komentáře
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách