iPoint (iPoint.cz)
Akcie ve světě  |  22.08.2012 11:11:06

Iluze jistoty, aneb proč bych shortoval Facebook i Apple!


iPoint.cz

Akciové trhy někdy u investorů vzbuzují dojem, že mají určité pevné základy, o které se můžeme opřít – jakási „jistota“. Patří mezi ně například vleklá historie tučných zisků, velký zájem médií nebo jedinečné vlastnosti produktu, které v porovnání s konkurencí nemají žádnou konkurenci.

Ve chvíli, kdy je tato „jistota“ považována za dokázanou pravdu a kdokoliv s opačným názorem je označován za absolutního ignoranta a hlupáka, je nejvyšší čas z trhu zmizet a milovanou akcii alespoň na nějaký čas opustit.

Největší zájem médií si v posledních měsících zasloužily tituly jako Facebook nebo Apple. Zatímco akcie Facebooku budily svou pozornost frustrujícím pádem, akcie Applu naopak lámáním jednoho růstového rekordu za druhým.

V případě akcií Facebooku si nemyslím, že by byl propad téměř o 50 % od IPO nějak dramatický. Z pohledu významných strategických investorů, kteří své podíly nakupovali za pakatel, se totiž jedná jen o výběr zisků a pád v řádu pouhých desetin procent. Akcie Facebooku jsou stále nesmyslně nadhodnocené a osobně bych je nekupoval, ani kdyby zítra spadly na 5 USD. Největší iluze jistoty akcií Facebooku spočívá v tom, že se prezentují jako „growth“, ale přitom se jedná pouze o extrémně nadhodnocený „junk“ s vysokým stupněm tržního rizika.

Ze strany zakladatelů a původních akcionářů Facebooku se jedná o mimořádný úspěch, protože díky neuvěřitelné masové propagandě dokázali vytvořit z ničeho firmu o virtuální hodnotě několika desítek miliard dolarů. Jako současný investor bych se ale třásl strachy, a to zejména z následujících prostých důvodů:

    *
      Pokud se podíváme na úplný základ Facebooku, tak zde neexistují prakticky žádné bariéry vstupu do odvětví a transakční náklady jsou zcela minimální. Je pouze otázkou několika málo měsíců či kvartálů, než vzniknou další podobné servery, které svou slávou a oblíbeností mohou úplně snadno překonat úspěch Facebooku.
    *
      Odvětví nevykazuje žádný ekonomický zisk. Dávat si dohromady korelaci nárůstu počtu uživatelů s růstem tržeb nebo dokonce čistého zisku je velice nevhodnou interpretací očekávaných výsledků. Nepřítomnost ekonomického zisku z hlavní činnosti přitom nemusí odradit konkurenci při vstupu do odvětví, protože abnormální ekonomický zisk plyne z propagandy a následného oškubání naivních investorů.
    *
      Trendy na internetu, které jsou právě „trendy, in a cool“, se mění tak rychle, že při vyslovení „ICQ“ nebo „Twitter“ lidé nechápavě kroutí hlavou, o čem to mluvíte. Přitom ještě před pár lety se jednalo o celosvětové internetové fenomény…

Je dost možné, že pád o necelých 50 % od IPO, je pouhou předzvěstí úplného krachu akcií Facebooku. Firma může a možná i do budoucna bude dále působit, ale při úplně jiné výkonnosti, než jsou nastavena dnešní očekávání. A z fenoménu se během velmi krátké chvíle může stát okoukaný, nudný a nezajímavý projekt bez jakéhokoliv zájmu médií a pozornosti investorů.

V žádném případě bych nesrovnával Facebook s Applem. Tyto dvě společnosti jsou absolutně odlišné, ať už z hlediska byznys modelu, produktu, managementu nebo hospodářských výsledků. Přesto zde ze strany investorů panuje obdobný pofiderní optimismus.

Že se jedná o iluzi jistoty v případě Facebooku není až tak těžké rozeznat, ještě ke všemu, když akcie zaznamenaly relativně prudký pokles. U Applu je to podstatně složitější...

Celý článek od Pavla Šafaříka čtěte na iPOINT.cz:
http://www.ipoint.cz/zpravy/105029411-iluze-jistoty-aneb-proc-bych-shortoval-facebook-i-apple/






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688