TNBiz (TN.cz)
Podnikání  |  22.08.2012 13:45:06

ČOI zjistila porušení předpisů u 40 procent prodejců nabízejících zboží ve slevě

PRAHA (MEDIAFAX) - Během druhého čtvrtletí letošního roku porušili některou ze svých zákonných povinností dva z pěti prodejců nabízejících své zboží v akci nebo ve slevě. Ve středu o tom informovala Česká obchodní inspekce (ČOI), která v této souvislosti během sledovaného období udělila pokuty ve výši 1 454 500 korun.

"V období od 1. 4. 2012 do 30. 6. 2012 bylo v rámci kontrolní akce zaměřené na kontrolu nabídky a prodeje zboží za akční ceny a zboží ze sezonních slev provedeno celkem 753 kontrol, při nichž bylo ověřeno dodržování zákona o ochraně spotřebitele a dalších obecně závazných právních předpisů, jejichž dodržování je v dozorové působnosti České obchodní inspekce," uvedla na svých oficiálních internetových stránkách ČOI.

Podle informací České obchodní inspekce probíhaly kontroly na celém území České republiky bez ohledu na formu nabídky a prodeje zboží a poskytování služeb včetně internetového obchodu. Podílely se na nich všechny inspektoráty. Z celkového počtu 753 kontrol bylo zjištěno jedno nebo více porušení povinností stanovených zákony v kontrolní pravomoci ČOI v 285 případech (37,9 procenta).

Z hlediska četnosti se nejčastěji objevovala porušení zákona o ochraně spotřebitele, který ukládá prodávajícímu povinnost informovat spotřebitele v souladu s cenovými předpisy o ceně prodávaných výrobků nebo poskytovaných služeb. Toto porušení bylo zjištěno při 100 kontrolách (27 procent případů).

Dalším často porušovaným ustanovením byl podle ČOI předpis vztahující se k poctivosti prodeje, respektive ke správnému účtování výrobků a služeb. Pochybení v této oblasti zjistili inspektoři v 90 případech (24 procent porušení).

V 67 případech (18 procent zjištění) porušili prodávající informační povinnosti stanovené zákonem a ve 21 případech (šest procent zjištění) jim bylo prokázáno užívání nekalých obchodních praktik.

V průběhu kontrolní akce vydali inspektoři zákaz prodeje výrobků, které nesplňovaly podmínky pro uvedení na trh, v celkovém množství 1 459 kusů. Hodnota zakázaného zboží činila 304 235 korun. Dalším opatřením byl zákaz používání 29 kusů neověřených měřidel.

"Dílčí výsledky kontrolní akce zaměřené na prodej za akční ceny a nejrůznější výprodeje opět potvrdily předchozí zjištění, že při prodeji zboží ve slevě trvale prodávající porušují zejména zákon o ochraně spotřebitele. Ve srovnání s výsledky kontrol v prvním čtvrtletí byl počet porušení zjištěných ve druhém čtvrtletí letošního roku o zhruba čtyři procenta vyšší. Kontroly výprodejů a slevových akcí proto pokračují i v tomto čtvrtletí," uzavírá téma kontrol prodeje zboží v akcích během druhého čtvrtletí zpráva České obchodní inspekce.

Česká obchodní inspekce kontroluje a dozoruje právnické a fyzické osoby prodávající nebo dodávající výrobky a zboží na vnitřní trh, poskytující služby nebo vyvíjející jinou podobnou činnost na vnitřním trhu, poskytující spotřebitelský úvěr nebo provozující tržiště (tržnice). ČOI je orgánem státní správy podřízeným Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR.

Jan Soukup, soukupj@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688