TNBiz (TN.cz)
Osobní finance  |  22.08.2012 13:20:05

Vláda schválila novelu zákona o spotřebitelském úvěru

PRAHA (MEDIAFAX) - Nečasův kabinet ve středu odsouhlasil novelu zákona o spotřebitelském úvěru, uvedla vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). Předloha by měla zajistit stejné podmínky pro výpočet roční procentní sazby nákladů (RPSN) ve všech státech EU a usnadnit přeshraniční nabídku a poptávání spotřebitelských úvěrů.

"Návrh reaguje na poznatky z praxe a na některé neférové praktiky, ke kterým na trhu spotřebitelských úvěrů v České republice dochází. Cílem navrhovaných změn je především posílení postavení spotřebitelů a principu odpovědného úvěrování," prohlásil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Norma také reaguje na některé praktiky, kdy v leasingových smlouvách není zakotveno ani právo, ani povinnost nájemce koupit najatou věc na konci leasingu, ale ve smlouvě je pouhá možnost pronajímatele tuto najatou věc nabídnout nájemci ke koupi.

Úprava navíc posiluje princip zodpovědného úvěrování a ochranu spotřebitele před praktikami, kdy věřitel předem počítá s možností, že dlužník nebude pravděpodobně schopen poskytnutý úvěr splácet a propadne tak zajištění úvěru. Věřitel by tak při posouzení úvěruschopnosti musel vzít v potaz jak stávající situaci klienta, zejména jeho příjmy i výdaje, tak i skutečnosti, které lze na základě informací dostupných v době před uzavřením smlouvy s vysokou mírou pravděpodobnosti očekávat (například předpokládaný příjem z projednávaného dědického řízení, prodeje nemovitosti, auta, pojistného plnění atp.).

Předloha dále zpřesňuje některé definice, například stanoví, že ručení věřitele se musí uplatnit na základě formálního právního úkonu, nikoli jen na základě neformálního příslibu či ústního ujištění. V případě, kdy odměnu zprostředkovatele platí přímo spotřebitel, musí být ve smlouvě obsaženo i ujednání o odměně zprostředkovatele. Sankcí za nedodržení povinných náležitostí formy je podle návrhu neplatnost této smlouvy.

Zákon zavádí povinnost, aby spotřebitel dostal smlouvu a mohl odstoupit bez jakékoli sankce od smlouvy o zprostředkování spotřebitelského úvěru, pokud ve 14denní lhůtě od uzavření této smlouvy nedošlo na jejím základě ke sjednání spotřebitelského úvěru.

"Takto formulované pravidlo by mělo chránit jak spotřebitele, vystaveného nekalým praktikám některých zprostředkovatelů, kteří jednají s jediným úmyslem - zajistit sobě provizi a případně další platby od spotřebitele bez toho, že by jakkoli jednali v jeho zájmu, tak poctivé zprostředkovatele, kteří v zájmu spotřebitele poskytnutí spotřebitelského úvěru skutečně vyjednají a spotřebitel se pokusí vyhnout placení provize odstoupením od smlouvy," zmínila předkládací zpráva.

S ohledem na některé praktiky novela umožní kromě odstoupení od smlouvy také následné zrušení smlouvy o doplňkových službách, jako je například životní pojištění.

Novela také zakazuje použití směnky nebo šeku ke splacení nebo k zajištění splacení spotřebitelského úvěru. Za případnou škodu vzniklou spotřebiteli porušením tohoto ustanovení odpovídá společně a nerozdílně věřitel i zprostředkovatel spotřebitelského úvěru.

Předloha reaguje i na praktiky, kdy věřitelé na dlužnících požadují zajištění ve výši, která bývá ve výrazném nepoměru k hodnotě pohledávky.

Úprava by také měla zredukovat situace, kdy spotřebitel je při nabízení, sjednávání nebo zprostředkování o úvěru odkázán na telefonní čísla, která jsou zpoplatněna vysokými sazbami tak, že hovory stojí tisíce, někdy i desetitisíce korun.

Za porušení zákona budou moci orgány dohledu, kterými jsou Česká národní banka a Česká obchodní inspekce, uložit pokutu až do výše 20 milionů korun. Spotřebitel se bude moci svých práv domáhat u finančního arbitra.

Novela by měla po schválení sněmovnou, Senátem a prezidentském podpisu nabýt účinnosti 1. ledna 2013.

Miroslav Kyncl, Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688