Hledat v komentářích
Výběr pro investory

Článek je zařazen v rubrikách:Zákony|Trhy & finance
Podmínky pro vstup bank ze třetích zemí do Česka se zostřily

Podmínky pro vstup bank ze třetích zemí do Česka se zostřily

23.08.2012
Novela zákona o bankách, kterou začátkem července podepsal Václav Klaus, nepřinesla jen přístup zpravodajských služeb k bankovnímu tajemství. Důležitá je i pro banky mimo EU, které by chtěly v Česku začít poskytovat služby. Zatím sice žádná v ČR nepůsobí, opatrnosti ale podle zákonodárců není nikdy dost.

Pravidla, která určují, za jakých podmínek mohou zahraniční banky přijít do České republiky,

vznikla v devadesátých letech a dodnes neprošla zásadní změnou. Od vstupu Česka do EU v roce 2004 ale banky z členských zemí využívají tzv. evropský pas. Původně univerzální zásady se tedy dnes vztahují pouze na banky ze třetích zemí (mimo Unii). Jsou velmi liberální, jelikož původně byly zamýšlené především pro evropské nebo zaoceánské renomované banky.

Zákonodárci tedy usoudili, že kdysi nastavené standardy dnes už neodpovídají potřebám bankovního dohledu, což umožňuje snadný příchod rizikových subjektů do Česka a v konečném důsledku by to mohlo ohrozit nejen konkurenční bankovní trh, ale i finanční stabilitu země. Proto se rozhodli pravidla novelizovat.

Prakticky působí v České republice zahraniční banky prostřednictvím svých poboček, které se nezapisují do obchodního rejstříku a jako takové nemají právní subjektivitu. Z právního hlediska jsou pouze organizační složkou zahraniční banky. Od účinnosti novely budou zahraniční banky například muset poskytovat svým českým pobočkám větší objem finančních zdrojů, a to místo dosavadních 150 milionů Kč minimálně 500 milionů Kč. Také budou tyto pobočky povinně plnit nové informační povinnosti vůči České národní bance (ČNB) a budou muset splňovat požadavek na bankovní dohled v zemi sídla své banky, který bude muset být alespoň na úrovni členských států EU. Namísto zřízení pobočky tak nová úprava bude pravděpodobně motivovat zahraniční banky k založení dceřiné společnosti, nad níž by ČNB měla plný dohled.

Nemusíte se ale bát, že byste dnes mohli být klientem pobočky zahraniční banky, která není dostatečně prověřená nebo hlídaná. Zatím v Česku totiž mnoho poboček bank ze třetích zemí nepůsobí. Přesněji řečeno zde není žádná. To ale samozřejmě nevylučuje potřebu stanovit pro jejich případný vstup rovné podmínky a vytvořit nad nimi odpovídající dohled. Na druhou stranu ani v budoucnu nelze očekávat jejich rapidní příliv, jelikož podmínky pro jejich vstup budou od účinností novely ještě přísnější.


Kocián Šokc Bala	štík
Stránka Právo je společným projektem Patria.cz a advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík, která poskytuje a zpracovává veškeré informace na stránce umístěné; za tyto informace nenese Patria.cz odpovědnost.
Zdroje