Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Prodej elektráren ČEZ: Moderní Počerady to nebudou přes nejistotu kolem uhlí?

Prodej elektráren ČEZ: Moderní Počerady to nebudou přes nejistotu kolem uhlí?

28.08.2012 11:30, aktualizováno: 28.8. 11:41
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Tuzemská energetická společnost ČEZ v rámci zvažovaného, a také v rámci urovnání sporu s Evropskou komisí povinného, prodeje některé z elektráren neobětuje moderní a výkonnou elektrárnu v Počeradech a to přes nejistotu ohledně dodávek uhlí. Hovoří tak zdroj pro list Euro.

Elektrárna Počerady patří na špičku tepelných zdrojů ve skupině ČEZ. Například společnost ČEPS, která se stará o chod páteřní sítě na přenos elektřiny v České republice, reguluje tuto soustavu i s pomocí elektřiny, jejíž výrobu si operativně objednává u producentů. Jen elektrárně Počerady, a tudíž i firmě ČEZ, zaplatí za tuto službu zhruba miliardu korun ročně, tvrdí list Euro.

Podle zdroje listu je argumentem pro neprodej i zpožďování obnovy a modernizace dalších elektráren, například v případě elektrárny Tušimice. "ČEZ prodá některé ze starších elektráren, naopak prodej Počerad je za současné situace málo pravděpodobný," sdělil týdeníku Euro zdroj blízký vedení ČEZ. "Bylo by to stejné, jako kdyby se rodina rozhodla prodat zánovní octavii a místo ní si nechala jen obstarožní trabant a wartburg," komentoval případný prodej elektrárny. ČEZ původně komunikoval prodej až pěti tepelných elektráren, mezi nimiž figurují vedle Počerad také elektrárny Chvaletice, Tisová, Mělník 3 a Dětmarovice. O prodej se zajímají Czech Coal i EPH.

Faktorem, vstupujícím do úvah o budoucnosti Počerad, je zajištění dodávek uhlí. Jeho dodavatelem je Czech Coal, stávající kontrakt příští rok končí a obě společnosti se zatím na podmínkách nového nedohodly. Prodej starších tepelných zdrojů by ČEZu uvolnil část zatím jinam směrované produkční kapacity uhlí, otazníkem ale zůstává logistika.

V dříve přijaté strategii rozvoje svého portfolia výrobních zdrojů se ČEZ rozhodl podstatně investovat v ČR pouze do rekonstrukce pánevních elektráren, pro které má ČEZ zajištěné uhlí z vlastních zdrojů a tedy bez rizika komerčních sporů o dodávky uhlí. "Jedná se o elektrárny v Ledvicích, Tušimicích a Prunéřově, do kterých ČEZ investuje tak, aby splnily veškeré ekologické normy (aby se podstatně zvýšila jejich účinnost a snížily emise CO2 v porovnání s dnešním stavem) a aby byly schopné provozu další desítky let," uvedla skupina v polovině roku. Zbylé uhelné elektrárny ČEZ provozuje v souladu se všemi legislativními normami, ale neplánuje do nich investovat srovnatelně velké prostředky, které by přinesly zásadní změny jejich technologických parametrů nebo životnosti. Tyto zdroje plánoval ČEZ postupně utlumovat v závislosti na dostupnosti uhlí, na velikosti investic nutných pro splnění budoucích emisních omezení či na aktuální tržní situaci a na alternativních možnostech zajistit dodávku tepla tam, kde jsou elektrárny ČEZ napojené na systémy CZT.

ČEZ ve svém oficiálním prohlášení v polovině roku uvedl, že dosud nemodernizované uhelné zdroje mají pro společnost omezenou strategickou hodnotu, nicméně pro ostatní účastníky na energetickém trhu by význam mohl být mnohem větší, když se jedná o řádně udržované zdroje s kompletní infrastrukturou a schopné provozu dalších 10-15 let. 

"K odhadu hodnoty zmiňovaných elektráren jsme použili více různých přístupů a scénářů. Za jakousi spodní hranici hodnoty elektrárny Počerady (trvale zatížená elektrárna s produkcí zhruba 6,6 TWh elektřiny ročně, což je asi 10 procent domácí výroby ČEZu) jsme stanovili cenu 15 mld. . Ocenění vychází z modelu diskontování budoucího cash-flow (DCF) a předpokládá, že ČEZ by elektrárnu provozoval ještě dalších 10 let do roku 2022, a také že od roku 2013 by se uhlí dodávané elektrárně společností Czech Coal zdražilo o 50 procent," uvedl k ocenění elektrárny Počerady analytik Patria Finance Tomáš Sýkora (podrobněji viz komentář).


Téměř hotová je v areálu tepelné elektrárny Počerady vyrostlá první velká paroplynová elektrárna v ČR investicí 17 miliard korun. "S prvním spuštěním plynové turbíny počítáme v průběhu listopadu," uvedl regionální mluvčí ČEZ Ota Schnepp pro list LN s tím, že v běžném provozu nové zařízení bude od poloviny příštího roku. Plný výkon 838 MW odpovídá zhruba desetině spotřeby ČR. Problémem jsou ale ceny za dodávky plynu a ČEZ se dle LN snaží upravit smlouvu o dodávkách plynu, kterou před třemi lety uzavřel se společností RWE Transgas. Cena plynu měla být podle této smlouvy z poloviny vázána na cenu ropy, což je při současném vývoji na trhu s ropou potíž, uvádí list LN. ČEZ ani RWE nepopírají, že o úpravě původní smlouvy jednají, bližší informace však zatím sdělit nechtějí.

(Zdroj: ČEZ, Euro, LN, Bloomberg) 


Čtěte více:

ČEZ urovná šetření EK prodejem jedné uhelné elektrárny (+komentáře)
26.06.2012 10:15
Energetická společnost ČEZ se rozhodla pro rychlé ukončení šetření ved...
ČEZ prodá elektrárnu, aby narovnal spor u Evropské komise (komentář)
26.06.2012 17:40
Energetická společnost ČEZ se rozhodla pro rychlé ukončení šetření ved...

Váš názor
  • ......
    28.08.2012 23:40

    German industrial conglomerate Siemens AG /quotes/zigman/279102/quotes/nls/si SI +0.53% Thursday said it has won a contract worth 100 million euro (2.5 Mld. Kč) supply seven trains to Czech state railways. Kampak se asi poděly Škoda Plzen a ČKD Praha ? Asi na Bahamás
    ......
  •  
    28.08.2012 12:05

    Tak to vypadá na to, že ČEZ nebude vyjímečně dojit smetanu.
    Homo
Aktuální komentáře
04.05.2024
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data