Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Odejde Řecko, periferie, nebo sever?

Odejde Řecko, periferie, nebo sever?

30.08.2012 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Dohoda týkající se řeckých úsporných opatření by měla být změněna. Řecko musí ukázat, že je ochotné zavázat se k potřebným změnám. Země jádra zase musí pochopit, že „v sázce je mnoho a riziko nákazy se nyní podceňuje“. Případný odchod Řecka z eurozóny by totiž mohl vyvolat odliv depozit ze zemí postižených krizí. Jejich obyvatelé by se totiž začali ještě více obávat, že jejich úspory budou postiženy oslabením měny poté, co by i jejich země z měnové unie vystoupila. Pro CNBC to uvedl Daniele Antonucci, ekonom pro Evropu z Morgan Stanley.

Řekové podle ekonoma ukazují, že jsou schopni dosáhnout dalších cílů týkajících se úspor; je tedy namístě, aby byly částečně zmírněny podmínky finanční pomoci – například aby byly prodlouženy doby splatnosti či snížen náklad financování u krátkodobých půjček. Významnější ústupky by ale byly těžko prosaditelné, a pokud by se Řekové snažili o úplnou změnu podmínek, pravděpodobnost neúspěchu by rostla.

Španělsko se ve srovnání s menšími zeměmi, které zažádaly o finanční pomoc, nachází v rozdílné pozici. Ekonom se domnívá, že doposud ukázalo, že je schopné dělat kroky směrem ke stabilizaci. Podmínky spojené s případnou pomocí by tak v jeho případě byly spíše přesnější specifikací těchto kroků, přestože by se mohly objevit návrhy na jejich rozšíření. ECB přitom podmiňuje své kroky směřované na snížení výnosů španělských vládních dluhopisů tím, že Španělsko o pomoc zažádá a zaváže se tak k plnění úsporných opatření.

Moorad Choudhry z vedení korporátního bankovnictví RBS na CNBC uvedl, že implementace dalších úsporných opatření v Řecku je složitá, protože by měla negativní sociální dopad. Zároveň je ale pochopitelné, že trhy a EU chtějí vidět konkrétní kroky a pokrok předtím, než Řecku poskytnou další zdroje. Pokud by ale Německo a další země poskytly Řecku více času, byl by to mnohem menší problém, než kdyby mu pomoc odmítly. Choudhry se však domnívá, že trhy čekají hlavně na pokrok, který je v eurozóně dosažen v oblasti fiskální integrace. Ta by měla zajistit dlouhodobější životaschopnost měnové unie a představuje tak mnohem důležitější téma než Řecko.

V srpnu výnosy periferních dluhopisů poněkud klesly, což může být odrazem spekulací o zásahu ECB. Ten podle Choudhryho skutečně přijde a ECB začne nakupovat vládní dluhopisy zemí na jihu eurozóny. Nervozita se ale na trhy může vrátit s pochybami o další integraci a schopnosti dosáhnout pokroku v Řecku a situace může vyústit v nákazu celé periferie. Eurozóna přitom čelí „filozofické otázce“: Jaká je cena eura? Pokud země severu tuto cenu zaplatí, euro přežije. Pokud ne, eurozóna se rozpadne.

„Historie ukazuje, že monetární unie se nerozpadají kvůli odchodu nejslabších členů, ale těch nejsilnějších,“ uvedl Choudhry. Sám ale nevěří ani tomu, že by z eurozóny odešly bohatší země, protože „to by vytvořilo stejně velké problémy“. Ať už by se unie rozpadla z jakéhokoliv důvodu, vzniklo by mnoho problémů politických, právních a strukturálních a jde o „noční můru“.

(Zdroj: CNBC)


Váš názor
  • tady Kotas, mám dotaz
    30.08.2012 9:21

    Až se konečně ta marxistická mírová Evropa rozpustí svou vlastní zbytečností, zametou po sobě i ti vynálezci 14.000 nesmyslných směrnic, nařízení, norem, zákonů, kvót, dotací a podobných zhovadilostí? Nebo budou platit a jejich dodržování bude kontrolovat kdo?:-))))
    Jesse
  • At se jedna o EU ci neco jineho
    30.08.2012 8:42

    Prosta logika rika, ze nez se do neceho pustim tak si to mam dobre promyslet a potom se snazit sveho cile dosahnout a ne pri prvnim neuspechu jen bezmyslenkovite nadavat a davat vinu ostatnim a hned vsechno zabalit a zacit neco jineho. Takovy clovek nebo unie se pak potaci od zdi ke zdi, jako neschopny opilec a nikdy sveho cile nedosahne. EU je presnym prikladem podobneho jednani. Take se hned nerozvadim, pri prvni hadce, ale snazim se najit duvod a problem napravit. Nee?
    bearbull
    • Re: At se jedna o EU ci neco jineho
      30.08.2012 9:22

      Než se rozvádět, je lepší si předem rozmyslet sňatek :-))
      Jesse
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data