Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  30.08.2012 09:19:39

Ranní komentář 30.8. - Draghi kontruje, snižování sazeb v CEE

Klíčové události

·        EU: Prezident Evropské centrální banky (ECB) M. Draghi uvedl pro německý list Die Zeit, že pokud se trhy chovají neracionálně, musí být kroky ECB rovněž nestandartní. Zjevně tím narážel na vysoké výnosy italských a španělských státních dluhopisů. Toto prohlášení lze brát i jako obhajobu chystaných kroků ECB před kritikou německých centrálních bankéřů.

Vývoj na devizovém trhu

·        Středoevropským měnám se včerejší den nevydařil a dramaticky oslabily. Výjimkou byla jen koruna, jejíž ztráty lze označit za marginální. O důvodech, které vedly k tak výrazné depreciaci středoevropských měn lze jen spekulovat. Důležitou roli jistě sehrálo rozhodnutí maďarské centrální banky, která na úterním zasedání snížila základní úrokovou sazbu o 0,25 %. Na řadě by nyní mohla být polská centrální banka (NBP), jež rovněž drží sazby na vysokých hodnotách – hlavní sazba na úrovni 4,75 %. Postupné uvolňování měnové politiky (snižování sazeb) by navíc mělo do konce letošního roku pokračovat. Tyto středoevropské měny by tak z velké části ztratily svoji atraktivitu vysokého zúročení, což by se automaticky projevilo tlakem na jejich další oslabení. V případě české měny úrokový diferenciál díky velmi nízkým sazbám nehraje téměř žádnou roli.

·        Koruna na měnovém páru s eurem oslabila hned zkraje dne a zamířila nad hladinu 24,80 CZK/EUR. Zatímco zbylé měny regionu dále výrazně ztrácely, koruna se až do konce odpoledne pohybovala těsně nad výše zmíněnou úrovní a v samém závěru dne i těsně pod ní. Vůči americkému dolaru ráno rovněž oslabila. Během dne se obchodování stabilizovalo pod úrovní 19,80 CZK/USD. Výrazné zisky si česká měna připsala vůči svým středoevropským „kolegyním“. Vůči zlotému došlo k prolomení hranice 6 CZK/PLN.

·        Nejslabší měnou regionu byl včera polský zlotý, jehož ztráty lze rovněž přičíst technickým faktorům (aktivace příkazů stop – loss) nad hladinou 4,12 PLN/EUR. Vůči společné evropské měně kontinuálně ztrácel a v závěru dne obchodování probíhalo na úrovni 4,18 PLN/EUR. Maďarský forint zamířil k hladině 284 HUF/EUR.

·        Na hlavním měnovém páru obchodování probíhalo bez výraznějších změn v pásmu 1,257 – 1,252 USD/EUR, na dohled eurovým maximům z minulého týdne. Podobný charakter by mělo mít i během dnešního dne. Výraznější pohyby na tomto měnovém páru lze očekávat v pátek a během následujícího týdne, kdy zasedá Evropská centrální banka. Ani ve zbytku tohoto týdne se však nedají vyloučit další eurové zisky a testování minimálně hladiny 1,26 USD/EUR.

Dnešní očekávaná data a události

·        Německo: Míra nezaměstnanosti (srpen).

·        PL: Předběžný odhad HDP za 2. čtvrtletí.

Miroslav Novák
Analytik
AKCENTA a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688