Dozrávají švestky: recepty ze švestek a zajímavosti o švestkách

Švestky jsou plné antioxidantů, přírodních cukrů i vlákniny

Čas švestek, švestkových receptů a dobrot ze švestek je tady. Švestky jsou chutné univerzální ovoce, které sušíme, nakládáme do kompotů, vaříme z něj povidla, pálíme slivovici. Oblíbená je i švestková omáčka k masu, švestkové knedlíky, švestkový koláč a mnoho dalších receptur.

Historie švestek
Zdá se, že se švestkové stromy nejdříve pěstovaly v Asii. Samozřejmě se jednalo o jiný druh, než známe dnes. Odtud švestky pronikly již před naším letopočtem do Říma a později se rozšířily do celého Středomoří a Evropy. Do Českých zemí je přivezl Karel IV. z Francie. Pěstování švestkových stromů má u nás tedy dlouhou tradici.

Švestky jsou spolu s jabloněmi dalším stromem, který je ovocnáři od pradávna nejvíce šlechtěný. Strom, který známe je spíše nižšího vzrůstu a správně se jmenuje slivoň švestka, neboli švestka domácí a má mnoho odrůd a forem. Vysazován byl zejména v sadech a podél cest. Plody jsou tzv. peckovice modré, nafialovělé barvy sladké chuti.

Co obsahují švestky a jak prospívají našemu zdraví
Švestky jsou plné antioxidantů, přírodních cukrů i vlákniny. Obsahují vitamíny skupiny B, vitamín E, a H a provitamin A – beta karoten. Mají také významný podíl minerálních prvků – draslík, fosfor, železo, hořčík, vápník i zinek.

Prospívají srdci, nervům i svalům, podporují látkovou výměnu, preventivně působí proti vzniku infarktu a mrtvice, pomáhají udržovat správnou hladinu cholesterolu. Podporují krvetvorbu a okysličování buněk a jsou přírodním prostředkem proti zácpě a udržují průchodnost střev.

Co vaříme ze švestek, kde všude se švestky používají
Švestky mají ve studené i teplé kuchyni široký záběr použití.

Ze švestek je výtečná šťáva i víno, co teprve slivovice – švestky, které prošly kvasem a pálenicí, to je vyzkoušený přírodní lék!

Z čerstvých švestek vaříme povidla a marmelády, které jsou úžasné nejen na vdolečky, palačinky a do jogurtu, ale také jako základ pro švestkové omáčky k pečenému, grilovanému, nebo uzenému masu, výborné jsou i ke zvěřině. 

Švestky na sladko, to je kapitola sama o sobě. Kdo by neznal švestkové knedlíky z bramborového i kynutého těsta, švestkový koláč s mákem i na mnoho jiných způsobů, buchty se švestkami a švestkový nákyp. 

Švestky sušíme a sušené jíme jen tak, jsou chutné i tělu prospěšné. Výtečné jsou sušené švestky pečené a obalené anglickou slaninou. Ze sušených švestek můžeme připravit zajímavou polévku s houbami a kyselou smetanou, jáhlovou kaši se švestkami, dokonce je můžeme použít s fazolemi. Sušené švestky se hodí k pečeným masům, takový nadívaný králík, či kuře bude velká dobrota. Švestky vyzkoušejte s kaprem a také s kachnou.

Čerstvé švestky také konzervujeme a nakládáme jako kompot, můžeme i do rumu, či jiného destilátu. Pro jejich další použití švestky mrazíme.

Názvy a lidová rčení, týkajících se švestek
O velké oblíbenosti švestek nás přesvědčí mnohé názvy, rčení a „hlášky“, vzniklé v souvislosti s tímto ovocem.

„Kadlata, karlata, kadlátka, nebo karlátka“
nejstarší označení švestek podle jména Karla IV., který švestky do Čech a na Moravu nechal přivézt

„Švestka“
je také divadelní hra známého Divadla Járy Cimrmana

„Ne/vydrží do švestek“
znamená, že dotyčný ne/přežije do doby,kdy zrají švestky

„Sbalit si svejch pět/sedum/pár švestek“
znamená neprodleně odejít

„Modrej jak švestka“
znamená chybí mu kyslík

„Tekuté švestky“
je jiné označení pro slivovici 

„Nachytat na švestkách“
znamená přistihnout někoho při něčem nekalém

„Déšť svaté Žofie švestky ubije“
je stará pranostika, která platí pro datum 15.května

„Letos je švestek jako trnu, jako drnu“
znamená, že se jich hodně urodilo

„Bacha švestky“
znamená slangově - pozor, blíží se uniformovaní policisté

Švestkové dřevo a jeho uplatnění
Dřevo je hodně tvrdé a pěkně zbarvené. Jádro má barvu od růžové, až do červenohnědé, běl je našedlá, až žlutá. Dřevo švestky má hustě umístěné letokruhy. Stromy jsou v mnoha případech pokroucené, proto se dají používat hlavně menší, rovné kusy.Dřevo je nutné sušit pomalu a zatížit ho, protože má tendenci praskat.

Pokud je švestka usušená dobře, již nepraská. Dobře se soustruží, brousí i řeže. Pro svoji zajímavou barvu se švestka používala k intarziím, kde v kontrastu se světlými dřevy vynikla. Ze dřeva se vyrábí spíše malé předměty a používá se k výrobě dřevěných doplňků a šperků.

Švestkové dřevo je také velmi vhodné na uzení.

Švestky a kultura Dálného východu
Pod švestkou se prý zrodila myšlenka taoismu, když pod ní odpočíval zakladatel této filozofie,  Lao-C. Nejen proto Číňané věří, že švestky symbolizují štěstí. O švestkách psal již Konfucius, zmiňuje je také mnoho písní. Švestky vyzdvihuje tradiční čínská medicína a patří do mnoha oblíbených jídel.

Švestkové květy jsou velmi oblíbeným motivem na Dálném východě v malířství, grafice a dalších uměleckých řemeslech. Slivoň je opředena bohatou symbolikou. Vykvétá již za zimy a je atributem odolnosti a vytrvalosti. Její květy jsou svěží a plné vitality, přestože větve stromu jsou ještě bez listí a pokroucené. Proto značí dlouhý život. Pět okvětních plátků švestkového květu znamená pět druhů štěstí. V poezii i malířství švestka a její květy představují pevné přátelství, které překoná zkoušky a nástrahy osudu.

 
 

Vyzkoušejte i ostatní recepty - tipy na vaření a pečení >>



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zavařování a vaření