Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf Bundesbank chtěl prý odstoupit kvůli plánu ECB, zasáhla i Merkelová. Commerzbank varuje před dopadem na bundy

Šéf Bundesbank chtěl prý odstoupit kvůli plánu ECB, zasáhla i Merkelová. Commerzbank varuje před dopadem na bundy

31.08.2012 12:08, aktualizováno: 31.8. 13:15
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Guvernér německé centrální banky, klíčový a osamocený oponent novým plánům Evropské centrální banky na další odkupy vládních dluhopisů, Jens Weidmann, chtěl na protest proti tomuto plánu, podobně jako se již stalo v minulosti u jeho předchůdců, rezignovat na svůj post. Uvádí to dnešní vydání listu Bild s tím, že kro neučinit jej přesvědčila i německá vláda v čele s kancléřkou Merkelovou. Weidmann bude na měnovém jednání ECB v příštím týdnu svůj odmítavý postoj k novému plánu ECB tvrdě hájit, píše list. Zpráva ráno seslala euro pod 1,25 USD/EUR na denní minimum 1,2491. V průběhu dne ale evropská měna nabrala dech vůči dolaru a posiluje až na dosah 1,2600 při dosavadním denním maximu 1,2594.

Intradenní vývoj kurzu USD/EUR (online):




Guvernér Bundesbank Weidmann zvažoval odchod ze svého postu kvůli chystaným odkupům vládních dluhopisů Evropskou centrální bankou, členem jejíhož vedení z titulu své funkce je, a tento plán diskutoval v rámci Bundesbank, napsal dnes Bild s odkazem na zdroje z centrální banky. Weidmann, který je nejsilnějším a zdá se že osamoceným kritikem plánu v rámci ECB, se dle listu rozhodl zůstat a důsledně hájit svou odmítavou pozici při rozhodujícím jednání Evropské centrální banky.

Podle listu nemalou roli v rozhodnutí sehrála německá vláda, která Weidmanna přesvědčovala, aby na své pozici zůstal. Angela Merkelová jej 26. srpna při vystoupení v televizi ARD podpořila a uvedla, že si cení jeho přístupu. Merkelová řekla, že vítá, jak Weidmann varuje před způsobem řešením dluhové krize. Weidmannův vliv v ECB označila za pozitivní, v rozhovoru ve veřejnoprávní televizi ARD zároveň upozornila politiky ve své koalici, aby pečlivě vážili slova a nesnažili se neustále teoretizovat, zda Řecko odejde z eurozóny, anebo v ní zůstane.

Německá centrální banka Bundesbank skrze svého mluvčího Michaela Besta uvedla, že k věci „nemá komentář“ a zdůraznila, že Weidmann svůj postoj jasně vyslovil pro Der Spiegel dne 26. srpna. V něm Weidmann uvedl, že nový zásah ECB u vládních dluhopisů zvýší závislost vlád na financování od ECB a nevyřeší dluhovou krizi. „Neměli bychom podceňovat riziko, že se zdroje centrální banky stanou drogou. Takováto pomoc je dle mého příliš blízko financování státu skrze tištění peněz,“ připodobnil Weidmann plán ECB jednomu z největších papírových tabu centrálního bankovnictví.

Poté, co se spor mezi Weidmannem a Draghim stal otevřeným veřejnosti, se  v pokračování diskuse mezi Bundesbank a ECB rozhodl guvernér Mario Draghi pokračovat přímo na německé půdě. Pro Bild napsal sloupek, ve kterém shrnuje důvody, proč je mylné rýsovat euru cestu zpět i rychlý úprk k politické unii a mimo jiné Weidmannovi nepřímo vzkazuje, že "by mělo být pochopeno, že naplňování mandátu ECB čas od času vyžaduje nasazení i nestandardních nástrojů měnové politiky".

Draghi 2. srpna oznámil kontury plánu, podle kterého bude ECB intervenovat na sekundárním trhu dluhopisů (skrze odkupy) pro snížení výnosů zejména na krátké straně výnosové křivky. Evropské záchranné fondy EFSF, respektive ESM, pak mají zasáhnout na primárním trhu dluhopisů (kupovat bondy nově vydávané).

„Pro naplnění cílů je nejlepší, abych v úřadě zůstal. Chci pracovat na tom, abychom zajistili euro tak pevné, jak pevná byla marka,“ uvedl Weidmann v odpovědi na dotaz, zda by kvůli vývoji v ECB rezignoval.

Kolegy v CDU před rizikem odchodu Weidmanna varoval šéf rozpočtového výboru Klaus-Peter Wilsch, uvádí list Handelsblatt.

Analytici německé banky Commerzbank ve zprávě uvedli, že jakýkoli ústup a jistě pak rezignace Weidmanna bude trhy chápána jako „vítězství pro periferii a negativní zpráva pro německé bundy“. „Pro Weidmanna jako neostřejší hlas proti odkupům dluhopisů je nejlepší volbou zůstat v čele Bundesbank a proti plánu dále aktivně vystupovat. Bundesbank by odchodem Weidmanna svůj kurz stejně téměž vůbec nezměnila,“ uvedl Alexander Aldinger, stratég Commerzbank.
 
Také Rabobank ve své analytické zprávě připomíná dřívější rezigraci Starka a Webera kvůli nesouhlasu s politikou ECB, uvádí ale, že Bundesbank ve výsledku může zpozdit, nikoli odstavit záměr ECB. „Evropská centrální banka by v důsledku rozporu mezi ECB a Bundesbank mohla pozdržet zveřejnění detailů plánu na odkup dluhopisů za nejbližší měnové jednání (příští týden) ve snaze získat Bundesbank k jednotnému stanovisku,“ míní Rabobank.

Španělský list El Mundo pak přináší zprávy svých zdrojů podle kterých německá kanléřka Angela Merkelová měla žádat italského premiéra Montiho, stejně jako učiní na nadcházející schůzce se španělským premiérem Rajoyem, aby obě země pozdržely své finanční požadavky na pomoc do doby, než se situace v ECB mezi Draghim a Weidmannem uklidní. Cílem zřejmě opravdu je vhodně načasovaný souběžný zásah EFSF/ESM a Evropské centrální banky.



(Die Zeit, Bild, Der Spiegel, Handelsblatt, Bloomberg, Commerzbank, El Mundo, El País)


Čtěte více:

Draghi: Sázka proti euru je nesmyslná. Zásah ECB zpřesní nejbližší týdny. Eurodolar po výletu nad 1,24 padl pod 1,22, trhy v červeném
02.08.2012 15:08
Guvernér Evropské centrální banka Mario Draghi pouze naznačil, že Evro...
Šéf Bundesbank: ECB si nákupy dluhopisů vypěstuje závislost. Merkelová kritikům: Kroťte slova. Chystá politickou unii?
27.08.2012 8:59
Evropská centrální banka (ECB) riskuje, že její plán začít s nákupem s...
Draghi (ECB) do Jackson Hole nepřijede, jeho hlasitý kritik Weidmann (Bundesbank) ale ano
28.08.2012 13:49
Prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi se nezúčastní sy...
Draghi: Jsou-li trhy neracionální, ECB musí být nestandardní. Extrémní volba mezi cestou zpět a USE je mylná
29.08.2012 15:56
V Evropě se rozhořela debata o budoucnosti eura. Mnoho lidí se obává, ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.