Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dividendový vrabec v hrsti a kapitálový holub na střeše

Dividendový vrabec v hrsti a kapitálový holub na střeše

31.08.2012 18:24

O přednostech dividendových titulů toho již v posledních letech, poznamenaných vysokou nejistotou, neustále se navracející averzí k riziku a utlumeným růstem, bylo napsáno dost. Možná ale nebude od věci podívat se na toto téma konkrétněji skrze několik čísel.

Obrázek od JPM ukazuje rozložení celkové návratnosti investic do akcií na dividendovou a kapitálovou část. Kapitálové zisky hrály prim v 80. a 90. letech, podobně tomu bylo v letech 50. a na konci 20. let. Stejně tak ale nalezneme období, kdy tato část celkové návratnosti hrála mnohem menší, či dokonce zápornou roli. Celkově pak můžeme hovořit o poměrně vysoké volatilitě tohoto kapitálového příspěvku. O dividendách v tomto směru platí spíše opak – jsou určitým vrabcem v hrsti, který obvykle generuje minimálně 3 – 4 procentní body celkové návratnosti. To mimo jiné znamená, že i celková návratnost je dána zejména proměnami kapitálové části (což asi nepřekvapí).

div1

Vyšší kapitálové zisky tedy jsou podle obrázku relativně časté, rozhodně ale nejsou samozřejmostí. Údajná jistota kapitálových zisků spolu se selektivní pamětí jsou přitom asi hlavními argumenty pro to, že by dividendové výnosy akcií měly být pod výnosy delších vládních dluhopisů - viz například „Jeden investiční kult asi skutečně zemřel...“. Výše uvedené ale znatelně podkopává nohy tvrzení, že se na kapitálové „holuby na střeše“ můžeme spolehnout, co se týče získání dostatečné celkové návratnost u akcií (po zohlednění relativního rizika). Jinak řečeno, na situaci, kdy dividendové výnosy převyšují dlouhodobé výnosy vládních dluhopisů, bych nespatřoval nic exotického. V současné době nejde z hlediska akcií o nic jiného než o odraz obav z toho, že kapitálový příspěvek bude mizerný (holub je na skutečně vysoké a kluzké střeše) a ani dividendy nejsou v následujících letech ničím garantovaným. Z hlediska dluhopisů a jejich výnosů pak jde o příběh starého známého hledání a nákupu údajných bezpečných přístavů za každou cenu.

Nyní se podívejme na to, jaký je poměr dividendový výnos – výnosy vládních dluhopisů na vybraných světových trzích (několik týdnů stará data, princip zůstává nezměněn). Bez výjimky jsou dividendové výnosy vyšší než ty dluhopisové. Často tak můžeme slyšet, že jsou akcie relativně k dluhopisům podhodnocené. Pro přijetí této teze ale musíme ignorovat výše uvedené. Zatímco v USA se k sobě oba výnosy poměrně blíží, na ostatních trzích vidíme relativně vysoké rozdíly (největší u Švýcarska).

div2

Na to, aby si „průměrný“ investor místo dluhopisů koupil akcie, tedy požaduje, aby jejich dividendový výnos někde i dvojnásobně převyšoval výnosy dluhopisů. Důvodem je právě velká nejistota ohledně získání kapitálových holubů. V následujících letech nám totiž kapitálové ztráty z dividendové návratnosti mohou dokonce znatelně ukrojit a dividendy příštích let mohou být také znatelně nižší (či kombinace obou). Akcie prostě není dluhopis a nemohu u ní vyrobit vrabco-holuba v hrsti tím, že počkám do doby splatnosti. To, zda trhy nyní přece jenom neposuzují situaci příliš černě (na základě současné situace v globální ekonomice můžeme říci „japonsky“), je ale věc jiná.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.