Hledat v komentářích
Výběr pro investory

Článek je zařazen v rubrikách:Zákony|Firmy|Trhy & finance
Opravdu se vláda bojí překotného úpadku malých lékáren?

Opravdu se vláda bojí překotného úpadku malých lékáren?

03.09.2012
Novela zákona o léčivech mohla vyřešit problém s chybějícími léky v Česku. Mohla, leč nevyřeší. Vláda totiž nedávno inkriminovanou pasáž na návrh vicepremiérky Karolíny Peake vyškrtla. Reexporty léčiv do zemí, kde je možné je prodat dráž než v Česku, tak budou tuzemským pacientům komplikovat život i nadále.

Novela zákona o léčivech, kterou nedávno schválila vláda, se pokusila vnést pravidla do distribuce léčiv v České republice, která ze známých důvodů z tuzemského trhu mizí. Velkoobchodníci, distributoři, kteří nakoupí od výrobce, je totiž nedodají na tuzemský trh, ale prodají je dále, nejlépe do Německa nebo severských zemí, kde z nich mají vyšší zisk než v Česku.

Mezi tuto skupinu distributorů patří i podnikatelé, kteří provozují jak lékárnu, tak i velkodistribuci. V praxi to probíhá tak, že tito obchodníci léčiva zdánlivě nakoupí pro lékárenský prodej pacientům, přesně jak velí zákon. Namísto pacientům je však přeprodají do ciziny, nejlépe na „bohatý sever“ Evropy. Pro dokreslení situace: U prodeje pacientům v lékárně je u drahých léků zisková marže v jednotkách procent ze základní ceny, při vývozu do zahraničí distribuční sítě jde o desítky procent.

Říká se, že malé lékárně, která si obstará velkodistribuční licenci, stačí, aby jednou ročně nakoupila větší objem přípravků, které mají v České republice na trhu nižší cenu než například v Německu, a tyto léky vyvezla do zahraničí.  To jí natolik skvěle finančně zajistí, že na další rok své přirozené zákazníky - pacienty již nepotřebuje.

Dvě pravidla

Vnést jasné regule do této džungle se pokusil původní návrh novely zákona o léčivech z letošního února. Zmíněnou praxi nezakazoval, stanovil pro ni ale dvě jasná pravidla. Jednak že kupující musí vždy uvést, zda nakupuje léčivé přípravky pro maloobchodní (lékárenský) prodej, či jako distributor pro velkoobchodní prodej. Za druhé pokud podnikatel nakoupí léčiva pro maloobchod, nesmí je už následně prodávat v tuzemské nebo evropské distribuční síti. To na první pohled dávalo smysl a přinášelo naději, že čeští pacienti se už nebudou potýkat s nedostatkem určitých léků na českém trhu.

Kabinet premiéra Nečase novelu zákona na konci srpna schválil. Jenže bohužel bez pasáže týkající se reexportů léčiv. Jak argumentovala vicepremiérka Karolína Peake, schválení pravidel by zlikvidovalo lékárny, které z distribuce žijí. Stav by se měl napravit do půl roku další novelou.

Nemohu si ale odpustit spekulaci, zda je obava o úpadek lékáren, které se živí popsaným způsobem,  tím pravým důvodem, kvůli němuž vláda zmařila racionální snahu ministra zdravotnictví o stanovení pravidel. Zastáncům současného modelu se právní argumentace na obhajobu statu quo také nabízí, ovšem napovídat se mi nechce. Jsem totiž přesvědčená o tom, že dnešní situace, kdy na tuzemském trhu není dostatek léků pro české pacienty, je špatná.


Kocián Šokc Bala	štík
Stránka Právo je společným projektem Patria.cz a advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík, která poskytuje a zpracovává veškeré informace na stránce umístěné; za tyto informace nenese Patria.cz odpovědnost.
Zdroje