Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Výbor doporučil poslancům vydat Ratha k dalšímu stíhání

Výbor doporučil poslancům vydat Ratha k dalšímu stíhání

03.09.2012 18:34
Autor: ČTK

Sněmovní mandátový a imunitní výbor dnes podle očekávání doporučil poslancům vydat Davida Ratha ke stíhání v případu údajných úplatků při nákupu vybavení pro středočeské nemocnice. Novinářům to řekli členové výboru. Rath před výborem uvedl, že chce být vydán. Sněmovna rozhodne o věci zřejmě ve středu.

Bývalý středočeský hejtman Rath, jenž je ve vazbě kvůli obvinění v souvislosti s podezřením z korupce u opravy buštěhradského zámku, vinu popírá. V tiskovém prohlášení sdělil, že nikdy žádné peníze nevzal; v pozadí vidí ministra vnitra Jana Kubiceho. Jeden z poslancových advokátů Roman Jelínek novinářům řekl, že podle Ratha je jediným způsobem, jakým prokázat nevinu, řádný soud.

Výbor schválil doporučení sněmovně podle předsedy VV Radka Johna jednomyslně. "Všichni se shodli na tom, že by bylo zcela absurdní zabránit policii vyšetřit veškerá podezření," řekl novinářům. Očekává, že soud bude "právní bitva s mnoha zápletkami".


Vyjádření Ratha k jednání imunitního výboru:

Popis vystoupení bývalého hejtmana a poslance Davida Ratha před mandátovým a imunitním výborem Poslanecké sněmovny. ČTK dokument poskytla Rathova asistentka Nicole Mertinová. 
 
Vystoupení MUDr. Davida Ratha před Mandátovým a imunitním výborem, dne 3. září 2012 - "Jde o předvolební Kubiceho akci" 
 
Policie žádá o vydání MUDr. Davida Ratha k trestnímu stíhání v souvislosti s výběrovým řízením na vybavení tří středočeských nemocnic. Svoji žádost opřela o výpisy z údajných odposlechů, které má přitom k dispozici již od února a měla je tudíž v květnu, kdy žádala o prvé vydání. Tento postup vyvolává dojem záměrné manipulace. 
 
MUDr. David Rath informoval členy výboru o tom, jak postoupilo vyšetřování kauzy Buštěhrad. Poslancům předložil následující dokumenty:

1. Znalecký posudek na projekt rekonstrukce Buštěhradského zámku, který konstatuje, že projekt nebyl předražen a odpovídá cenám obvyklým.

2. Výpovědi svědků, které dokazují, že projekt Buštěhradského zámku nebyl ještě schválen k financování z evropských peněz a čekala ho závěrečná kontrola, zda odpovídá obvyklým cenám.

Z uvedených důkazů plyne, že žádná škoda nikomu nevznikla a ani v případě schválení vzniknout nemohla.

3. Výpovědi svědků, ze kterých vyplývá, že se David Rath nesnažil cenu projektu navýšit a nezasahoval do výběrového řízení na zhotovitele.

4. Výpovědi svědků, které dokazují, že výběrové řízení neprobíhalo losem, ale výběrem ze všech došlých nabídek a jediným kritériem hodnocení byla nejnižší cena. Kraj vybral nejvýhodnější nabídku. 
 
Předloženými důkazy David Rath prokázal členům výboru, že tyto vyvrací obvinění vznesené policií v kauze Buštěhrad.

Dále David Rath seznámil poslance s tím, co je mu známo o výběrových řízeních na vybavení tří nemocnic.

Nejprve označil fakt, že policie řeší své poznatky z února až nyní, za účelovou manipulaci. Policie nepředložila nic, co by jí nebylo známo již v únoru. Nabízí se logická otázka, proč s tím čekala až do teď a nepožádala o vydání v květnu spolu s Buštěhradem. Policie plýtvá prostředky i časem Sněmovny a manipuluje veřejným míněním, přičemž se snaží vytvořit dojem, že jde o něco nového. 
 
K vlastním výběrovým řízením MUDr. David Rath uvedl:

1. Výběrová řízení neorganizoval kraj, ale nemocnice akciové společnosti.

2. Šlo o stovky položek k vybavení oddělení a specifikaci vytvořili lékaři a sestry těchto oddělení s vedením nemocnic a kraj do toho vůbec nezasahoval.

3. Šlo o otevřená výběrová řízení s jediným kritériem hodnocení, kterým byla nejnižší cena. Bylo vždy více zájemců a vybrána nejvýhodnější nabídka. Jde o nejtransparentnější typ výběrového řízení, který nejde manipulovat. Proti těmto výběrovým řízením nebyla podána stížnost a nikdo se neodvolal k ÚHOS. 
 
Na závěr MUDr. David Rath sdělil poslancům, že v souvislosti s těmito výběrovými řízeními ani žádnými jinými nevzal žádné peníze. 

Načasování druhého vydání budí vážné podezření, že Kubiceho policie opakuje to, co proběhlo v minulosti v souvislosti s Kubiceho zprávou - záměrné dávkování údajných kriminálních kauz před volbami. Současná akce vypadá zcela shodně a jde opět o zneužití policie k politickému boji.


Váš názor
  • Dr. Ráth
    04.09.2012 7:49

    jen ho tam nechte až zčerná. Už byl modrej oranžovej tak muže bejt na chvíli i černej. Je to chameleon. Už mu zbýva bejt ještě rudej. To by byla třešnička.
    pradlenka
  • zloději
    04.09.2012 3:26

    daleko větší ve vládě potřebovali obětního beránka. Na lepší čas české politické gardy loupeživejch gaunerů se mi chce tak akorát zvracet. albion
    albion
  • modra straka
    03.09.2012 19:03

    Zakricela co tak panenko vondra kubice a celá plejáda modrých smrdí co přivedli občany této země do prdele
    xxx
    • Re: modra straka
      04.09.2012 1:14

      tady se mluví o Rathovi tak neodváděj pozornost. Typicky komouš. Nesnaž se přehodit výhybku jako Standa výhybkář a odbočit na slepou kolej. Co socan to zloděj.
      Zdenka
      • Zdenka
        04.09.2012 1:19

        Přesně jak říkáš.
        Velkamedvědice
  • Vydat Ratha
    03.09.2012 18:56

    by měli katovi a nakradený majetek nazpět do státní kasy a to samý těm co se s ním v tom vezli. Ale když už nic jiného tak se začíná blýskat na lepší časy. Jen by nevadilo to trochu zrychlit.
    Zdenka
Aktuální komentáře
29.04.2024
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur
10:31Rohlik.cz Finance a.s.: Výroční zpráva včetně zprávy auditora k 31.12.2023
9:24EDF a KHNP do úterý dají nabídky v jaderném tendru, stát zjistí cenu více bloků
9:20Skupině mmcité v roce 2023 vzrostl provozní zisk EBITDA o 145 procent. Představenstvo plánuje vyplatit první dividendy
9:02Rozbřesk: Týden ve znamení Fedu a ČNB začíná
9:00Česká spořitelna a.s.: Výroční zpráva České spořitelny za rok 2023
8:53Trhy zamíří v úvodu týdne výše. Výsledky ukázaly mmcité a Primoco  
6:03Citi: Sazby mohou jít stále dolů už v červnu
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y