Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Merkelová: Finanční trhy neslouží lidem a zesilují krizi. Nesmíme se jim vydat

Merkelová: Finanční trhy neslouží lidem a zesilují krizi. Nesmíme se jim vydat

03.09.2012 18:04
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Německá kancléřka po delší době znovu zaútočila na finanční trhy a jejich údajnou negativní roli v průběhu finanční krize. V posledních pěti letech nesloužily lidem, navíc vedou k ničení výsledku jejich práce a průběh finanční krize zesilují, uvedla na setkání silného bavorského křídla křesťanských demokratů CDU a partnerské CSU, na kterém probírala i vyhlídky na výsledek voleb v roce 2013.

„V posledních pěti letech finanční trhy nefungují ve prospěch lidí, pouze několika dovolily zbohatnout. To je příliš málo. Trhům nesmí být umožněno ničit plody práce lidí a vlády nemohou být uvrženy do milosti či nemilosti trhů prostřednictvím nadměrného zadlužení,“ nechala se slyšet Merkelová.

Doposud nejotevřenější obava zazněla směrem k šanci na volební úspěch v roce 2013. „Skutečnou otázkou, týkající se současné podoby naší demokracie, je: Jsme schopni my v Německu a my v celé Evropě zvítězit ve volbách se slibem silných a zdravých financí, se slibem, že budeme vydávat pouze tolik, kolik vyděláme?,“ položila otázkou o naladění Evropy a voličů směrem k bolestným úsporám Merkelová. Podle politických analytiků je tento tón Merkelové výrazně odlišný od vyjádření před měsícem, kdy varovala, že Řecko již v roce 2013 nemusí být součástí eurozóny.

CSU, která je sesterskou křesťanskou stranou ve významném Bavorsku z pohledu vnitroněmecké síly, v posledních týdnech významně zesílila antiřecká prohlášení a svou kritiku měkkého postupu eurozóny v této otázce. Slova Merkelové směřovala k udržení 17členné eurozóny. S vědomím kritiky německého, ale do zásadní míry jí představovaného postoje v krizi, uvedla, že „nemůže sedět v klidu, nemůže ustat v reformách i v úsilí do nich nutit ostatní země, nemůže přijmout tolik dluhů, aby země zítra nevěděly kudy kam a byly vydány na milost a nemilost finančním trhům“. Svou kritiku finančních trhů zopakovala a uvedla, že „dominance politiky nad nimi musí být zachována“. Merkelová již dříve kritizovala roli trhů, které podle ní eskalují krizi a žádala přísnější regulaci či vystupovala proti celé oblasti derivátů a požadovala na ně rovněž uvalení regulace.

(Zdroj: Bloomberg, DPA, CSU)


Váš názor
  • Na závěr paní Merkelová
    06.09.2012 10:24

    prosím, nebyly to trhy paní Merkelová, ty to opravdu nebyly. Byly to vlády paní Merkelová, které si půjčovali a rozdávali z půjčeného. V tom je základní rozdíl. Nikdy jsem si nepůjčil peníze, které bych prožral, nebo nechal prožrat někomu z rodiny. Takže jsem v pohodě. Pokud bych si půjčil na auto, chatu, dovolenou, vánoční dárky a na žrádlo a chlast tak bych teď vinil z mé situace trhy ?
    oradapoisson
  • Na závěr paní Merkelová
    06.09.2012 10:24

    prosím, nebyly to trhy paní Merkelová, ty to opravdu nebyly. Byly to vlády paní Merkelová, které si půjčovali a rozdávali z půjčeného. V tom je základní rozdíl. Nikdy jsem si nepůjčil peníze, které bych prožral, nebo nechal prožrat někomu z rodiny. Takže jsem v pohodě. Pokud bych si půjčil na auto, chatu, dovolenou, vánoční dárky a na žrádlo a chlast tak bych teď vinil z mé situace trhy ?
    oradapoisson
  • VM
    04.09.2012 21:19

    Jinak paradoxně - kdyby byl minfin co k čemu a opravdu udělal smysluplný krok, tak okamžitě zastaví nesmyslné prodeje dluhopisů a hned budeš vidět, jak začnou všichni nezaměstaní makat. Rázem nezaměstnanost zmizí, protože ta nastalá bída lidi donutí !!
    Jesse
    • Re: VM
      04.09.2012 21:25

      Re: GL 4.9.2012 20:27 Tak už si konečně vyber, oba názory mít nemůžeš........ Merkel chce zvítězit ve volbách se slibem, že bude vydávat pouze tolik, kolik vydělají. Je na tom něco špatného? rup*hej Přidat názor 4.9.2012 20:30 Tak tahle věta se mi taky líbí. Otázka je, kdo bude vyplácet 15% islámských imigrantů bez práce a 8% místních nezaměstnaných... a pod..., na tohle domácí podnikatelský stav nevydělá. Německo je donuceno, stejně jako my, prodávat další a další dluhopisy.
      Velkamedvědice
      •  
        04.09.2012 21:29

        to bylo doplňující konstatování, ale tím se na věci, že je to zločin, nemění :-)
        Jesse
  • GL
    04.09.2012 15:22

    No tak to Merkelové přeji teda hodně štěstí. Bude ho totiž potřebovat. Ještě žádný politik nad trhama nikdy nezvítězil, tak nechápu kde se v Merkelové bere ta troufalost si myslet, že zrovna ona bude ta první, komu se to povede. :D
    Nyk Lísn
    • Re: GL
      04.09.2012 15:24

      Hitlerovi se to podařilo :-)
      Jesse
      •  
        04.09.2012 16:13

        Jasně. Já myslel jsem za těch okolností, že by trhy zůstaly naživu. :D Ale stejně je to sranda, jak jsme si v klídnu nerušeně 30 let rostly a všem bylo dobře, nikdo neremcal. Za to se spekulantům a investorům nepoděkuje. A při nejlepší příležitosti se jim vrazí kudla do zad. Na koho jiného to celé svést než na ty zlý a nenažraný spekulanty, kteří vydělávají na cizím neštěstí, že jo? :D
        Nyk Lísn
  • Nikdo nemá patent na absolutní pravdu
    04.09.2012 13:26

    to správné řešení musíme napsat zlatým písmem ve společné ústavě.
    Pound
  • Zákázat
    04.09.2012 13:15

    shorty? .....
    Tom55
    • Re: Zákázat
      04.09.2012 15:13

      proč taková troškařina - lepší přece bude úplně zakázat prodej za méně než činila nákupní cena :-)))
      H.B.
      •  
        04.09.2012 15:28

        Svoboda volného trhu je dána mimo jiné i tím, že má každý právo prodeje za cenu menší, než za kolik věc pořídil. Víš kam by se civiliozace dostala, kdyby tohle právo bylo trhu zakázáno? Hned bych nakoupil všechno kolem, co by na pultu zůstalo :-)))
        Jesse
  • Zase válcovačka
    04.09.2012 13:15

    Jen na okraj, v casech dobrych dav valcuje sny, v casech zlych je dav prevalcovan realitou. Sleduji zde marny ruphejuv souboj a ja rikam je to marny a prece jednoduchy staci pockat na horsi casy. K Merkelove a Nemecku - neni prilis moznosti jak postupovat, da se rict, ze postoj, ktery zaujala jsem zprvu taky nechapal, ale je velmi lisacky a vede ke zmirnovani a zpomalovani nevyhnuteleneho a asi maximem dossazitelneho. Samotne Nemecko sousedy k nicemu nepotrebuje, to oni potrebuji jeho. Nemecko je uplne jiny level nez vetsina Evropy (o jizni nemluve). Sice je nuceno castecne cinit kroky ktere nepotrebuje, protoze jej k tomu nuti okolnosti, ale pozaduje za ne. Tato zeme podobne jako Japonsko totiz tahne vzdy jednim smerem a vlada i Bundesbanka konaji vzdy k dlouhodobe prosperite nemeckych firem
    Pibik
  • Brusel
    04.09.2012 13:10

    v dobře fungujícím finančním systému, právě tak jako v dobře fungujícím politickém systému, jsou metody řízení tak nenápadné, že téměř nikdo ani nevnímá, ale když se pak systém porouchá a dojde ke krizi nebo k depresi, mohou se projevit excesivně. Bez společně sdílených názorů a stabilního poměru sil se naše civilizace řítí do propasti.
    Pound
  • Soroš
    04.09.2012 12:44

    věřím ve svobodné trhy a demokracii, ale od zastánců laissez faire se liším v jednom...osobní zájmy nestačí. Musíme dát přednost společnému zájmu volného trhu, demokracie, otevřené společnosti před sobecstvím, jinak systém nemůže přežít. Fibanční trhy mají jeden nedostatek: jsou přirozeně nestabilní. Potřebují, aby na ně dohlížela nějaká autorita, která by byla vysloveně pověřena zachováním nebo znovuzískáním jejich stability. Historie ukazuje, že neregulované trhy jsou náchylné k tomu, aby se rozpadly. Rozvoj centrálního bankovnictví byl výsledkem série bankovních krizí. Dilema. Ti, co trh regulují, nejsou o nic dokonalejší než trh - vlastně jsou mnohem méně dokonalí - takže regulace má vždy nechtěné následky. K řízení trhu dochází většinou tehdy, dojde-li k poruše funkce tržního mechanismu, ale řízení zase s sebou přináší další odchýlení, takže nakonec řízení přestane fungovat a také se rozpadne.... Důležitou otázkou k jak velkému vychýlení dojde...
    Pound
  •  
    04.09.2012 11:46

    jo ještě dokud se věří, tak hledám šikovného hackera co by mi připsal jednu nebo dvě nuly nakonec zůstatku v bance P.S. Praxe ve Fedu není nutná ale výhodou :o)))
    Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    04.09.2012 11:43

    kam se se..re Metrix. od té doby co se z finančnictví verze ulož si / půjč si ten maglajz co máme teď, tak žijeme ve virtuální realitě a nakonec se bude smát Lenin, páč až se ztratí důvěra tak všichni budeme mít jedno velké kolektviní hov.ínko :o) já zatím věřím, že moje banka mi místo jedniček a nul umožní elekt.transakcí pořídit nějaký hmotný statek, snad se najde ještě nějaký troubík co jim to bude dál věřit a akceptuje navýšení několika čísílek na monitoru :o)))) ještě že Ti chytří politici omezují cash za chvíli nebudeme smět hotově zaplatit ani rohlík :o)) to pak bude komunismus ne ?
    Mike -Green D. is killing Europe
  • RH většího myslitele, než Paroubek :-)
    04.09.2012 11:20

    Rupheji, tys zdokonalil tézi našeho milovaného Paroubka. Ten prohlásil, že dluhy se neplatí. Mno a co myslíš, neřekla Merkelová jedno a to samé? Řekla: "nemůže přijmout tolik dluhů, aby země zítra nevěděly kudy kam a byly vydány na milost a nemilost finančním trhům“. - - - Tedy tvá myšlenka ohromila svět - dluhy se v jistý moment stanou darem finančního trhu. je to tak správně?:-))
    Jesse
    • Re: RH většího myslitele, než Paroubek :-)
      04.09.2012 11:26

      Tak brání se dalšímu nespaltitelnému navyšování dluhů.Ty dluhy se mohou srážet i inflací...A pak je tady riziko kolapsu měn...Vynech chvíli euro a podívej se jak v histoii hustě devalvuje Usd..
      Velkamedvědice
      •  
        04.09.2012 11:28

        To já vím, to mi přece nemusíš hlásit :-))
        Jesse
  •  
    04.09.2012 10:28

    Merkelová s dojetím vzpomíná na své dětství v NDR, kdy žádný trh neexistoval a vše se řídilo vědecky.
    Hans
    •  
      04.09.2012 10:31

      Jj, a nejmíň půlka Wessies jí přizvukuje... ;-)
      Kalka.
      •  
        04.09.2012 10:49

        Socialismus byl stvořen Němcem pro Němce. Jenom Němci jsou tak vypatlaní, že na to znovu naletí.
        Hans
        •  
          04.09.2012 10:51

          Němci nejsou vypatlaní. Umí myslet. Nejlépe jim jde myšlení pod nějakým vůdcem, to pak myslí všichni kolektivně :-)))
          Jesse
  • „dominance politiky nad nimi musí být zachována“
    04.09.2012 9:51

    Doufám, že v dalším kole totéž prohlásí o počasí a gravitaci :-)))
    H.B.
    • Re: „dominance politiky nad nimi musí být zachována“
      04.09.2012 9:56

      Merkelová naznačila jak bude dál postupovat brusel a nové evropa.Ona těmi fin.trhy rozumí ty,co nakupují dluhopisy a to my nejsme.Cena akcií odpovídá hospodaření dané konkretní firmy.Pokud se vývoj v evropě vydá směrem kterým plánují,tak za 50 let ty trhy asi fakt nebudou existovat.Ona má pravdu.
      ?
      •  
        04.09.2012 10:29

        To je fakt, nákupy dluhopisů by se měly zakázat, hlavně těch německých, je to nemorální. :-D
        Hans
        •  
          04.09.2012 10:35

          Zrovna mi to vrtalo hlavou. Takže finanční trhy jsou zločinné, ale kdo nakupuje německé dluhopisy, je zachráncem EU :-))
          Jesse
  • Regulace
    04.09.2012 9:27

    Delta hedging nebo dynamický hedging patří do tzv. odvozených nástrojů derivátů. Dynamický hedging portfiliové pojištění ve svém důsledku znamená, že při pohybu trhu proti emitentovi je emitent nucen k pohybu stejnému jako trh, tudíž zesiluje rozpad ceny. Řídící orgány zavedli tzv. ,,přerušovače okruhu,, které způsobí, že portfoliové pojištění je nepoužitelné, ale další nástroje, které jsou vázány na dynamický hedging se rozrůstají což se projeví především na trhu úrokové míry. Toto riziko je převedeno ze zákazníků na makléře, když chtějí všichni makléři uplatnit delta hedging ve stejné směru nejsou na druhé straně žádní příjemci a trh se zhroutí. Syntetické akcie představují až 20 násobek normálního rizika. Dále jsou to nástroje nabízející obrovské výnosy, protože obsahují zárodky totálního vymazání.
    Pound
    • Re: Regulace
      04.09.2012 10:08

      díky, ale moc moudřejší nejsem :-). Většinu pojmů slyším totiž poprvé, což je pochopitelně moje chyba. Přesto díky ještě jednou za ochotu!
      Marťanka
Aktuální komentáře
29.04.2024
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur
10:31Rohlik.cz Finance a.s.: Výroční zpráva včetně zprávy auditora k 31.12.2023
9:24EDF a KHNP do úterý dají nabídky v jaderném tendru, stát zjistí cenu více bloků
9:20Skupině mmcité v roce 2023 vzrostl provozní zisk EBITDA o 145 procent. Představenstvo plánuje vyplatit první dividendy
9:02Rozbřesk: Týden ve znamení Fedu a ČNB začíná
9:00Česká spořitelna a.s.: Výroční zpráva České spořitelny za rok 2023
8:53Trhy zamíří v úvodu týdne výše. Výsledky ukázaly mmcité a Primoco  
6:03Citi: Sazby mohou jít stále dolů už v červnu
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y