Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kreml zvyšuje sázky v souboji s Bruselem: Státní firmy ode dneška nemusí plnit příkazy cizích vlád, aby

Kreml zvyšuje sázky v souboji s Bruselem: Státní firmy ode dneška nemusí plnit příkazy cizích vlád, aby "nedotovaly" CEE

12.09.2012 11:13
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Gazprom si rozvracet nedáme. Tak by se dal ve stručnosti shrnout obsah výnosu o ochraně zájmů ruských strategicky významných společností v zahraničí, který včera podepsal prezident Vladimir Putin. Podle dekretu ode dneška ruské koncerny na seznamu strategicky významných podniků a jejich dceřiné struktury v zahraničí (v Česku např. společnost Vemex spadající pod Gazprom) nesmí plnit nařízení státních orgánů cizích vlád bez povolení ruských federálních úřadů. Dále nesmí bez svolení vyzrazovat informace zahraničním firmám nebo s takovými informacemi obchodovat, měnit smlouvy či prodávat majetek.

Prezidentský výnos má ochránit Gazprom před antimonopolním vyšetřováním Evropské komise, která minulý týden začala zkoumat, zda plynárenský gigant svým jednáním neomezuje konkurenční prostředí na trzích s plynem v zemích střední a východní Evropy. Společnost, která disponuje monopolem na vývoz plynu z Ruska, kvůli své cenové politice už nějaký čas pociťuje tlak evropských regulátorů; zatímco někteří klienti (německý E.On, italský Edison) si u ní vyjednali slevu, jiní hrozí žalobami (německý koncern RWE (36,12 EUR, 1,63%), polské plynárny PGNiG).

Podle výnosu bude nyní Gazprom potřebovat od Kremlu razítko na každé nové smlouvě, při každé změně ceny, kterou účtuje zákazníkům v Evropě, přičemž ruský stát může toto posvěcení odepřít, pokud „tyto aktivity mohou poškodit hospodářské zájmy Ruské federace“. Konkrétní struktury státního aparátu zodpovědné za udělování povolení budou určeny do měsíce.

Výnos, který se na webových stránkách Kremlu objevil včera a začal platit okamžikem podpisu, má Bruselu zkomplikovat vyšetřování aktivit Gazpromu a jeho dceřiných struktur ve střední a východní Evropě. Spor, který se dosud alespoň zdál být čistě obchodní povahy, se nyní kvůli vynucené účasti státních orgánů stává politickou záležitostí. Pokud by například Brusel rozhodl, že se Gazprom musí zbavit určitých aktiv v Evropě, povolit zákazníkům reexport plynu do jiných evropských zemí nebo třeba přeseknout vazbu mezi cenou plynu a ropy v dlouhodobých kontraktech, musela by to monopolistovi ještě schválit ruská vláda.

Krátce po zveřejnění výnosu Gazprom obvinil Evropskou komisi z toho, že ho nutí „dotovat“ střední a východní Evropu. „Několik relativně slabých ekonomik v Evropské unii stále trvá na tom, aby Gazprom přistoupil na jednostranné ústupky ve věci cen plynu,“ prohlásil mluvčí společnosti Sergej Kuprijanov na včerejší spěšně svolané tiskové konferenci. Komise se podle něj snaží řešit hospodářské problémy EU „na účet Ruska“.

A nezůstalo jen u stížností. Kuprijanov vytáhl těžší kalibry, když oznámil, že Gazprom zreviduje dlouhodobou strategii, v jejímž rámci se soustředí na zásobování Evropy, a obrátí se místo toho na Asii. Společnost by prý mohla urychlit rozvoj plynových ložisek na ruském Dálném východě, což by zvýšilo potenciál pro export východním směrem. Jako obzvlášť perspektivního zákazníka mluvčí označil Japonsko.

Podobné varování o „obratu k Asii“ zaznívalo od představitelů Gazpromu kolem roku 2006, kdy se blížil konec platnosti dlouhodobých kontraktů o dodávkách plynu do Evropy, včetně Česka. Tehdy taktika zafungovala a například vystrašená německá RWE, která předtím koupila tuzemské plynovody, s Gazpromem podepsala smlouvu o dodávkách do roku 2035, která po staru váže cenu plynu s určitým zpožděním na cenu ropy na světových trzích. Jak se RWE Transgas tento kontrakt vyplatit je vidět na jejím tržním podílu, který se během šesti let z 80 % propadl na 45 %. Je asi zbytečné zmiňovat, že smlouva mezi RWE Transgas a Gazpromem je tajná, a české vláda tak netuší, kolik přesně společnost za plyn platí a co dalšího Rusům výměnou za dlouhodobý závazek dodávek slíbila (třeba plynovody?). Zřejmě by zákon na ochranu tuzemských společností před cizími korporacemi potřebovalo i Česko.

Obsah dlouhodobých kontraktů se snad podařilo zjistit loni při razii úředníků Evropské komise v několika evropských pobočkách Gazpromu v rámci vyšetřování praktik podniku v dodávkách, přepravě a skladování plynu. Jeden z činitelů Komise tehdy sdělil, že je to součást snahy EU o zmírnění závislosti na ruském plynu.

Gazprom se skutečně snaží svá odbytiště diverzifikovat. Jednání o dlouhodobém kontraktu na export až 68 mld. m3 plynu ročně s Čínou se však táhnou bezvýsledně několik let. Možnost odebírání levného turkmenského plynu, který si Peking zajistil postavením středoasijského plynovodu v roce 2009, značně podkopává ruskou vyjednávací pozici. Gazprom si za svoji surovinu chce účtovat evropské ceny, které jsou se zpožděním navázané na cenu ropy. Čína trvá na vzorci postaveném na ceně uhlí, což by znamenalo výraznou slevu oproti evropské exportní sazbě. Jednání o cenách se neposunula ani na poslední návštěvě Vladimira Putina v Pekingu na začátku června.

Včerejší prezidentský výnos, který není ani opatřen číslem a pro manažery dalších státních korporací byl naprostým překvapením, značí vyostření sporu o ceny a podobu trhu s plynem v Evropě. Výkonný ředitel Gazpromu Alexej Miller několik hodin po vydání dekretu prohlásil, že společnosti žádající od Gazpromu slevu u soudů (německá RWE, polská PGNiG (4,06 PLN, -0,73%) a litevští dodavatelé) „už se na nás obracet nemusí“.

Ruští právníci nad „ukazem“ kroutí hlavami a považují ho za dočasné řešení, jelikož je v rozporu s ruskou legislativou. Občanský zákoník Ruské federace totiž dovoluje omezovat autonomii právnických osob pouze federálním zákonům – a ty musí schválit Duma. Naplňování výnosu může být navíc v rozporu s celou řadou mezinárodních úmluv, které podle ruských zákonů stojí v právní hierarchii nad nařízeními prezidenta. Nemluvě o tom, že příkaz zahraničním dcerám Gazpromu neplnit nařízení cizích vlád narušuje jejich suverenitu.

Vladimir Putin může zkrátka všechno – být nad ruským i mezinárodním právem. I když má podle vlastních slov nejraději „diktaturu zákona“.

(Zdroj: Kommersant, Moscow Times, ČTK, Eurasia Daily Monitor)


Váš názor
  • nas slovansky bratr
    13.09.2012 6:47

    novodoby a samozvany car Putin si dela co chce. Proc to vubec nekoho jeste prekvapuje - je to prece nas vzor na vecne casy. Rusove vzdycky sli pres mrtvoly. Mnohokrat v historii i pres mrtvoly svych vlastnich lidi. Nas mnogo !
    murrango
    • Re: nas slovansky bratr
      13.09.2012 13:59

      Rozhodnutí Ruska je logické a vítám ho: Je inspirativní i pro EU, které by se mělo chránit své zájmy neméně podobně, zvláště pokud jde o čmuchání a pomlouvání naší ekonomiky ze strany anglosaských rádoby pramenů. V tomto směru je Rusko náš vzor! Zní to možná někomu trochu divně, ale je to tak.
  • Do karet petrokoncernů
    12.09.2012 11:59

    sice nevidím, ale je mi jasné, že Rusko si od byrokracie EU, která je poplatná právě těmto nadnárodním nenažraným korporacím, diktovat nedá. Nejspíš si to může dovolit. Škoda jen, že i reprezentace ČR občas nehájí naše národní zájmy, ale často se cpe takovýmto dravcům do zadku. To by však museli mít naši politici trochu jiné koule. Promiňte mi trochu expresivní výrazy.
    jarom
    • Re: Do karet petrokoncernů
      12.09.2012 12:54

      Obchodní společnost, která obchoduje v zemi X, podléhá zákonům země X. Putinovo řešení je v rozporu se systémem v jeho vlastní zemi. Navíc copak manažeři Gazpromu nejsou svéprávní a nepodléhají kontrole dozorčích orgánů a auditu? Copak nedokážou ochránit zájmy většinového akcionáře sami? Copak to úředník udělá lépe? Ne, všechno jen zdrží. Odbytové ceny Gazpromu jsou neudržitelné a Gazprom to ví. A to se ještě v Evropě nerozjela těžba z břidlic. Místo aby se ruská vláda starala o příjemné podmínky pro střední třídu a podnikání, zůstává v zajetí vlastního imperialismu.
      Pracovitý Prosecký
    • Re: Do karet petrokoncernů
      12.09.2012 12:01

      eurofanatikům to nevymluvíš
      Jesse
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba