Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
UBS: Západ vrací úder, Asie se musí vzdát toho, co jí doposud zajišťovalo vysoký růst

UBS: Západ vrací úder, Asie se musí vzdát toho, co jí doposud zajišťovalo vysoký růst

13.09.2012 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Ekonomové možná plně nedoceňují to, jak nové technologie mění globální ekonomiku. Například 3D tisk může pro asijské ekonomiky představovat i černou labuť. George Magnus z UBS se na současné technologické změny zaměřil ve své analýze. Domnívá se, že USA, některé části Evropy a Japonsko díky nim „vracejí úder“ – využívají levnější energii a orientují se na pokročilé trendy ve výrobě.

Americká ekonomika již nyní těží z její technologické vyspělosti a z levné energie z alternativních zdrojů zemního plynu. Podle Energy Information Agency by se vývozy plynu z USA mohly do roku 2020 zdvojnásobit, což sníží americký obchodní deficit a zvýší atraktivitu pro přímé zahraniční investice v energetice. Magnus se ale domnívá, že ani tento významný trend nemusí být ten nejdůležitější. Tím by mohl být právě další technologický pokrok, který „mění globální logistiku a výrobu“. Na mysli má zejména zmíněný 3D tisk, který může posunout ekonomickou výhodu od asijských ekonomik zpět k USA a dalším západním ekonomikám.

Posun západních ekonomik k moderním výrobním postupům bude ještě urychlen tím, jak rostou náklady práce v zemích, jako je Čína. Ty jsou pro západní firmy stále atraktivní, jejich pozice se ale zhoršuje i kvůli obavám týkajícím se vlastnických práv, inovací či diskriminace zahraničních společností. Například společnost Foxconn, která vyrábí pro firmy jako Apple, Sony a Nokia, tak v následujících třech letech hodlá začít používat 3 miliony robotů. Celkově firma zaměstnává 1,2 milionu lidí a zdá se, že hodně z nich tak přijde o práci. Mohlo by přitom jít jen o špičku ledovce. Zahraniční firmy by mohly úplně ztratit motivaci pro výrobu zboží v Číně a jeho převážení na dlouhé vzdálenosti.

Co se týče možnosti, že i Čína se v této oblasti stane konkurenceschopnou, je Magnus skeptikem. Její výdaje na výzkum a vývoj sice rychle rostou, stále však dosahují asi poloviny celkových výdajů v této oblasti v EU a asi třetinu výdajů amerických. Čína se sice chlubí počtem patentů a vědeckých studií, tato čísla ale mohou být zavádějící. Pokud se ovšem podíváme na to, kolik těchto patentů je chráněno globálně či kolik studií je zmíněno v předních vědeckých časopisech, je obrázek mnohem méně povzbudivý.

Podle Magnuse je čínská slabost v oblasti inovací a technologie dána jejím sociálním a kulturním systémem. Ten klade důraz na postupnou změnu, ne na radikální kroky. Podobně preferuje množství před kvalitou. To dává zbytku světa, který naopak dává přednost kvalitě, inovacím a jedinečnosti, velkou výhodu. Bez politické reformy a vybudování silného institucionálního zázemí tak může Čína navždy zaostávat za svými konkurenty ze západu, míní ekonom.

Magnus se také domnívá, že problémy na čínském trhu nemovitostí představují první známku širších potíží v oblasti investic, zhoršování ziskovosti firem a růstu dluhu. Vysoký růst již nelze udržet využíváním velkého objemu kapitálu a pracovní síly. Čím více se vláda snaží o zvýšení výdajů na infrastrukturu a monetární uvolnění, tím více poškozuje stabilitu ekonomiky. Vláda se sice doposud v tomto ohledu držela překvapivě zpátky, existují ale známky toho, že přichází změna. A poslední data z ekonomiky rozhodně neukazují, že by zpomalení bylo u konce. Podle Magnuse pak všechny rozvíjející se asijské ekonomiky čelí volbě: Buď se smíří s nižším růstem, nebo upustí od ekonomického modelu, který jim doposud zajišťoval rychlé tempo růstu.

(Zdroj: FTAlphaville)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.