Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Studie Kongresu: Daňové úlevy pro bohaté růst nepodporují

Studie Kongresu: Daňové úlevy pro bohaté růst nepodporují

18.09.2012 18:21
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Snižování daní bohatší části obyvatelstva nepřispívá k rychlejšímu hospodářskému růstu a může vést k rozvírání nůžek mezi nejbohatšími a zbytkem populace, tvrdí nová studie nezávislého výzkumného střediska při americkém Kongresu. Její autoři nalezli „velmi málo důkazů toho, že mírnější zdanění nejvyšších příjmů v posledních 65 letech urychlovalo růst úspor, investic či produktivity.“

Ve vztahu mezi zdaněním bohatých a ekonomickým růstem je prý dokonce patrná opačná tendence: statisticky jsou vyšší sazby pro horní příjmové skupiny spojeny s vyššími úrovněmi růstu, uvádí se ve studii.

Závěry kongresových výzkumníků s velkou pravděpodobností přilijí olej do ohnivé debaty mezi demokraty a republikány o zdanění bohatých v předvečer prezidentských voleb. Zatímco úřadující prezident Barack Obama chce vyšší příjmy zdanit víc, aby mohl snižovat rozpočtový schodek a financovat státní investice do infrastruktury a jiných veřejných projektů, jeho republikánský vyzyvatel Mitt Romney volá po omezení progresivního systému zdanění, což má podle něj podpořit investiční aktivitu soukromého sektoru a pomoci vytvářet nová pracovní místa.

Studie zkoumala daňové sazby a ekonomický růst v USA od roku 1945. Na počátku sledovaného období se nejvyšší sazba pohybovala nad 90 procenty, načež během 60. let klesla k 70 procentům, aby v roce 1986 dosáhla dna na 28 procentech. Nyní stát nejvyšší příjmové skupině (u svobodných jednotlivců leží hranice nad 388 tisíci USD za rok) sebere 35 procent příjmů. Kapitálové výnosy byly ve 40. letech zdaněny 25% sazbou, která se o 30 let později zvýšila na 35 procent. Nyní zisky z vlastnictví kapitálu podléhají 15% dani, což je nejnižší sazba za víc jak 65 let.

Snižování sazeb podle studie nevedlo k výraznému zlepšení jediného ze sledovaných ekonomických ukazatelů. V případě úspor domácností byl efekt „zanedbatelný“ a i když autoři registrovali vztah mezi investicemi a zdaněním kapitálových výnosů, nešlo o „statisticky významné“ korelace. Dalším nálezem byl mírně pozitivní efekt nižších příjmových sazeb na produktivitu a mírně negativní dopad na produktivitu v případě nižších sazeb u kapitálových výnosů. Ani v jednom případě se ale opět nejednalo o silnější vazbu, která by mohla být interpretována jako kauzální.

Vyšší zdanění bohatých podle studie nepřispívá k rychlejšímu ekonomickému růstu. Když už, tak rychlejší hospodářskou expanzi doprovází vyšší zdanění nejvyšších příjmových pater obyvatelstva. To může být ale „náhoda“, jelikož do hry zde vstupuje mnoho dalších faktorů.

Daňová politika však přeci jen výrazně ovlivňuje jednu oblast: příjmovou nerovnost. Největší změna v rozdělení příjmů amerických domácností se podle kongresového materiálu odehrála ve vrchní desetině procenta vydělávajících. Jejich podíl na celkových příjmech země se ze 4 % v 50., 60. a 70. letech dostal na dnešních 12 %. Během tohoto období klesla průměrná sazba placená nejsvrchnějším příjmovým patrem o víc jak 40 % na méně než 25 %. V tomto bodě studie konstatuje „statisticky významnou vazbu“.

(Zdroj: CNBC, CBR, US Treasury Department)


Váš názor
  • O čem se v článku nepíše
    19.09.2012 11:44

    a co je důležité je metodika. Ona souvislost změn parametrů v ekonomice má různou dobu na projevení, otázka je zda to autoři reflektovali anebo jen porovnávai aktuální situaci s aktuální mírou zdanění. Co chci říct je to, že cyklická ekonomika má svůj pohyb, a na současné míře zdanění je tento pohyb nezávislý.
    Bo
  • daně
    19.09.2012 11:27

    tvoří pravidla hry. Daňový únik není nic jiného, než porušení pravidel. Tvrdit že nižší daně povedou k nižším daňovým únikům je zcestné. Bude potom méně zlodějů? Vyšší daňové zdanění horních pater vyvolá jejich zvýšené úsilí výpadek příjmu dohonit vyšším daňovým základem. Nejvyšší patro tvoří na celkové spotřebě zanedbatelné procento, jejich vyšší příjmy v důsledku nižšího zdanění spotřebu nemohou ovlivnit. Hovořit o vyšším zdanění vyšších příjmových skupin jako o trestu za úspěšnost je přiblblá demagogie. Pozn. Nikdy jsem nevolil nikoho nalevo od středu.
    lime
  • zase pindy
    19.09.2012 0:57

    1. 15 % z milionu je furt 150 000 vs. 15% ze 100 000 je 15 000 2. 60% výdělečně činných žádné daně neplatí, vše táhne tak 1/3 3. čím vyšší sazba tím větší motivace k dan.únikům, 90% nikdo nikdy neplatil a ani těch 75 co si vymyslel demagog frantík nikdo platit nebude, ledaže by byl naprostý idiot. 4. daně by měly sloužit k zlepšení veřejného života ne k nakupování voličských hlasů nebo na zvyšování živ.úrovně na to je tu charita
    Mike -Green D. is killing Europe
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data