Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Karty přerozdala rebalance PX a CECE. Orco +9 %, Erste -6 %

Týden na pražské burze: Karty přerozdala rebalance PX a CECE. Orco +9 %, Erste -6 %

21.09.2012 18:35
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Především rebalance indexů pražské burzy PX a regionálního středoevropského CECE rozhodla o celotýdenním směru vývoje jednotlivých titulů pražského SPADu. Při ústupu celého indexu PX o 1,51 % na 963,10 bodu i pod vlivem snížení zastoupení akcií Erste v indexu PX o 29 % resp. v indexu CECE o téměř 17 %, ale také při korekci předchozích zisků finančních titulů, nastartovaných měnovou politikou, jsou nejztrátovějších titulem tohoto týdne akcie Erste s ústupem o 6,13 % na 444 . S více jak 2% ztrátou se na sestupné straně seřadily tituly AAA Auto, Philip Morris ČR, NWR a Komerční banka. Růst akcií Orco o 9,2 % na 42,62 je také z části odrazem růstu zastoupení počtu akcií v indexu PX o 486 %, titul dostal také verbální podporu analytiků KBC, kteří na něm jako jediném v sektoru v CEE zlepšili doporučení. Řádově o 5 % si polepšily akcie Pegas a KITD, s více jak 2% ziskem končí týden akcie VIG a CETV.

Vítězové a poražení pražské burzy v tomto týdnu:
Růsty % změna Závěr Poklesy % změna Závěr
Orco 9,20 42,62 Erste -6,13 444,00
Pegas 5,26 490,00 AAA Auto -2,86 19,70
KITD 4,85 60,50 PM ČR -2,67 11193,00
VIG 2,38 850,00 NWR -2,14 91,50
CETV 2,11 145,50 KB -2,13 3860,00
ČEZ 0,52 739,00 Unipetrol -1,73 170,00
Telefónica CR 0,31 385,30 Fortuna -1,70 87,73

 


Úvod týdne zasáhla korekce předchozích zisků. Index PX ale odevzdal mírných 0,8 % za podprůměrné aktivity na trhu. ČEZ byl nucen opětovně odpojit prvního blok JETE, protože při kontrolách během zvyšování výkonu reaktoru byla zjištěna netěsná průchodka mezi generátorem a jedním ze tří zapouzdřených vodičů. K síti byl opět připojen ze čtvrtka na pátek. České Radiokomunikace zažalovaly společnost Telefónica Czech Republic o více než 3,1 mld. . Důvodem má být zneužití dominantního postavení ve formě stlačování marží u nabídky internetového připojení. Informaci Telefónica zveřejnila na svém webu. Mluvčí Telefóniky Hany Farghali nechtěl žalobu více komentovat s tím, že firma se k probíhajícím soudním sporům nevyjadřuje. Defenzivní akcie společnosti však dnes ubránily páteční závěrečné hodnoty. KIT digital oznámila plán restrukturalizace, podle něhož do konce roku zeštíhlí počet zaměstnanců skoro o pětinu. KIT digital si od propuštění tří stovek zaměstnanců slibuje úsporu 40 milionů dolarů ročně. Zároveň firma uvedla, že ve 3Q12 očekává započtení s tímto krokem souvisejících nákladů v rozsahu 4 milionů dolarů. Po skončení obchodování v Praze přišla z varšavské burzy zpráva, že finanční ředitel Orco Property Group Nicolas Tommasini koupil 34 787 akcií firmy při ceně 7,59 EUR/akcie. Již 6. září reagoval CEO společnosti Jean-Francois Ott na propad akcií na historické dno 33 korun za akcii prohlášením, že pád akcií vidí jako jedinečnou příležitost ke zvýšení svého podílu ve společnosti, což firma o den později doložila informací, že nakoupil 8 tisíc akcií OPG za celkem 11.680 eur. Dle CEO Otta je Orco nyní v nejlepší kondici od počátku krize a dokončení konverze dluhu do akcií je pro firmu dobrou zprávou.

Úterý nepřineslo výraznou změnu proti pondělku. Větším ztrátám zabránil především oslabující kurz koruny. CZK přišla o sílu v důsledku změny sentimentu investorů vůči riziku, projevu guvernéra ČNB i nelichotivým doporučení analytiků a pomohl vzdorovat většímu propadu především díky Erste s 25% vahou v indexu. Na primárním trhu ve Vídni akcie rakouské bankovní skupiny Erste Bank registrovaly 2,9% pokles, v Praze byly ztráty nižší. Také KB končila níže. Analytici Erste Bank zvýšili cílovou cenu pro akcie CETV na 7,7 USD, tedy asi 146,5 z dosavadních 6,1 USD, doporučení ponechali na stupni "držet". KIT digital dočkal snížení cílové ceny od analytiků First Analysis, a to na 5 USD (asi 94,3 Kč) z 15 USD, doporučení přitom ponecháno na „overweight“. Developerská skupina Orco Property Group (OPG) návazně na vydání 64.577.483 nových akcií společnosti v rámci povinné části směny dluhu za akcie OPG oznámila, že podíl společnosti MTone kles pod 5 % a k 12. září činil 3,47 procenta.

Nádech a intradenní zisk indexu PX 0,8 % předvedla Praha ve středu, znovu ale končila na červené nule. Západoevropské burzy podobně jako Wall Street jen stěží hledaly směr pro dnešní obchodování, když úvodní optimismus po oznámení navýšení stimulačního programu japonskou centrální bankou postupně vyprchal. Banky, které během dopoledne rostly dokonce o více než procento, zisky odpoledne neudržely a znovu zavřely bez větších změn. Na ČEZu přišlo snížení cílové ceny na 830 z 910 od analytiků Raiffeisen, kteří citovali nízké ceny elektřiny. Mírného zisku se dočkaly akcie KIT digital, ačkoliv se dnes ráno objevila zpráva, že jeden z akcionářů firmy oznámil americké komisi pro cenné papíry SEC záměr prodat mimo trh přes 84 tisíc akcií této technologické společnosti.

Ve čtvrtek se PX dostal do více jak 1% ztráty, když index PX táhli níže především zástupci bankovního sektoru. V čele poklesu stála rakouská Erste Bank, která končila slabší o téměř 4 procenta. Zástupce energií táhlo níže NWR, které se vrátilo k 90korunové hranici. Analytici Patria v rámci nové analýzy pro akcie NWR snížili cílovou cenu na 105 ze 120 s doporučením "držet" s tím, že za celý rok čekají kvůli ztrátovosti ve druhém pololetí zisk blížící se nule. Analytici UBS dům snížil pro titul doporučení na „neutral“ z „koupit“ při zvýšení cílové ceny na 19 z 18 EUR, nový cíl je tak přibližně 472 . Zpráva se přitom odkazuje na cenovou "nadvýkonnost" titulu vůči zbytku trhu v poslední době. Do třetice potom k revizi valuace přistoupili analytici polské PKO BP, kteří zvýšili doporučení na "držet" z "prodat" kvůli "výraznému poklesu ceny titulu" a očekávání, že ceny koksovatelného uhlí dosáhnou svého dna ve 4Q12 či 1Q13. Cíl stanovili na úrovni 16 PLN, tedy pod 96 . V tisku vyšla zpráva, že Evropská komise do několika týdnů rozhodne, které elektrárny musí ČEZ prodat, aby omezil své dominantní postavení na trhu. Obchodní ředitel ČEZ Alan Svoboda prohlásil, že by případné, pro ČEZ nepřijatelné rozhodnutí EK, mohla společnost napadnout u soudu. Orco se stalo jediným titulem v CEE, na kterém analytici KBC Securities v nové sektorové analýze zlepšili doporučení z „prodat“ na „neutral“. Snížením ovšem prošla cílová cena a za revizí je zejména prudký pád regionálních realitních titulů, který přestřelil pokles celých trhů v regionu a vytvořil diskont. Na Orku se dle KBC mísí vliv stimulu z rozjezdu projektů po absolvování klíčové restrukturalizace dluhu, z níž ale bude zároveň doznívat prodejní tlak ze strany části nových akcionářů. Na ročním horizontu KBC vidí zhruba 10% růstový potenciál. Celkově v CEE realitách již analytici KBC vidí více růstových příležitostí, než rizik dalšího poklesu. Společnost AAA Auto oznámila, že její dceřiná společnost AUTOMOTIVE RETAIL SYSTEMS (dříve CarWay Assistance CZ) vyvíjí softwarové systémy pro správu vztahu se zákazníky (CRM) a oceňování, výkup a správu vozů. Testování systému začne v prvním čtvrtletí příštího roku.

Závěr předposledního zářijového týdne proběhl na pražské burze ve znamení nižší aktivity, která se ale výrazně přesunula do závěrečné aukce. Během ní totiž docházelo k úpravám vah a počtu akcií jednotlivých titulů v novém složení indexu PX a shodně dle nové báze regionálního středoevropského indexu CECE. U PX se změna týká zejména Erste, ČEZu ale také CETV a Orca. Zatímco ve SPADu bylo zobchodováno 0,545 mld. , nad celoroční denní průměr 0,829 mld. dnešní celkovou bilanci dostala závěrečná aukce objemem 581,5 milionu korun.

Vzhledem k plánovanému snížení zastoupení akcií Erste v indexu PX o 29 % resp. v indexu CECE o téměř 17 %, dorazilo do závěrečné aukce téměř 400 tisíc akcií na prodej. Titul nakonec uzavíral pod denními minimy na 444 . Erste dnes oznámila, že plánuje emisi 10letých dluhopisů denominovaný v dolarech řízených anglickým právem. Druhý lokální bankovní zástupce Komerční banka prošel seancí rovněž za podprůměrného objemu a po většinu dne se titul držel v pásmu 3840 – 3860 . Závěrečná aukce proběhla na 3860 . ČEZu roste váha v obou indexech o 5,8 % resp. o 7,3 %. Titul tak končil silnější o 0,9 % na 739 . ČEZ uvedl, že první výrobní blok JE Temelín je opět plně v provozu. Po neplánované odstávce v pondělí v noci ho energetici v noci na dnešek opět připojili. Při kontrolách při zvyšování výkonu reaktoru po plánované odstávce, jež skončila v pátek 14. září, byla zjištěna netěsná průchodka mezi generátorem a jedním ze tří zapouzdřených vodičů. Těžební společnost NWR ve čtvrtek po uzavření trhu oznámila dokončení procesu squeeze outu v souvislosti reinkorporace do Velké Británie v loňském roce a k 8. říjnu 2012 vypořádá zbývající akcionáře „staré“ NWR NV, kteří nevyužili několika kol dobrovolné výměny akcií za akcie „nové“ NWR Plc. Proběhne výplata 3,96 EUR/akcie v souladu s červnovým rozhodnutím soudu, po zohlednění úroků a dividendy očištěných 3,93 EUR/akcie. Po vypořádání se NWR Plc stane 100% vlastníkem NWR NV.

Významně roste váha i menším zástupcům jako je CETV či Orco. CETV uzavíralo závěrečnou aukci za téměř 200 tisících kusů objemu a na 145,5 . O 486 % narostl nově počet akcií v indexu PX i akciím Orca. Titul tak uzavíral závěrečnou aukci nad denními maximy na 42,6 . Objem obchodů byl rovněž nadprůměrný, když dosáhl 180 tisíc ks akcií.


Zprávy k jednotlivým tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie – ČR.


Čtěte více:

PX čeká opět rebalance. Pohorší si Erste, polepší ČEZ a Orco - již dnes
21.09.2012 10:35
Po dnešním závěru obchodování začíná platit periodická aktualizace báz...
Rebalance indexu CECE: Oslabení pro české akcie, ale vzpruha pro CETV - již dnes
21.09.2012 8:40
Dnes (v pátek 21. září) po uzavření trhu dojde ke změně vah báze regio...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data