Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Snižování emisí v Británii: největší uhelná elektrárna bude spalovat dřevo

Snižování emisí v Británii: největší uhelná elektrárna bude spalovat dřevo

26.09.2012 16:24
Autor: ČTK

Britská energetická skupina Drax Group hodlá převést s podporou vlády polovinu své největší britské uhelné elektrárny na spalování dřeva a stát se předním výrobcem "obnovitelné" energie v Evropě. Napsal to dnes australský list Sydney Morning Herald na základě rozhovoru s šéfkou Drax Group Dorothy Thompsonovou. Pokud se záměr podaří v plánovaném rozsahu uskutečnit, bude na to potřebovat každý rok dřevo z lesa o rozloze přesahující území středních Čech a Prahy.

Potřebné dřevo na výrobu pelet bude muset firma shánět v zámoří, protože Británie většinu svých lesů spálila do 18. století za první fáze průmyslové revoluce. Přechodem z uhlí zpět na dřevo reagují elektrárenské firmy na pobídky vlád, které se snaží splnit plán Evropské unie na snížení emisí skleníkových plynů a zvýšení podílu obnovitelných zdrojů.

"Díky konverzi z uhlí na biomasu se Drax změní z největšího emitenta oxidu uhličitého v Británii na jednoho z největších provozovatelů obnovitelných zdrojů na světě," řekla Thompsonová. Skupina chce v elektrárně Drax v hrabství Yorkshire investovat do roku 2017 do konverze 700 milionů liber (22 miliard Kč), dovážet miliony tun biomasy z celého světa a vybudovat obří zásobníky pelet.

EU považuje spalování biomasy za "čisté", tedy neutrální z hlediska emisí CO2, protože emise z jejího pálení se teoreticky kompenzují tím, že nově vysazené rostliny a stromy vypuštěný CO2 absorbují. Oponenti ale poukazují na to, že se dá jen stěží zajistit, aby se vysadilo dost stromů potřebných k pohlcení vzniklých emisí z biomasy.

"Většina firem a vlád emise oxidu uhličitého ze spalování biomasy zcela ignoruje, protože prý vyrostou nové stromy, které absorbují všechen uhlík zpět," řekl australskému listu ředitel organizace Biofuelwatch Almuth Ernsting. "Ve skutečnosti trvá spálení jednoho stromu několik minut, avšak než vyroste nový strom a absorbuje všechen uhlík zpět, zabere to řadu desetiletí," upozornil.
Propagátoři spalování biomasy tvrdí, že pelety se vyrábějí hlavně z odpadu při zpracování dřeva. Podle Thompsonové však odpadová hmota bude tvořit maximálně 30 procent paliva.

Firma již získala dost materiálu pro první jednotku elektrárny, kterou chce převést na biomasu do června příštího roku. Druhá by se měla přeměnit v roce 2015 a později se má přidat třetí jednotka z celkem šesti. Drax se dosud zaměřovala na postupný přechod na spalování biomasy společně s uhlím, vláda však v červenci podpořila plné spalování biomasy a firma své plány rychle změnila.

Výkon elektrárny Drax je zhruba 4000 megawattů. Pokud se přemění polovina její kapacity na biomasu, stane se Drax největším zařízením svého druhu; bude větší než největší evropská hydroelektrárna a větší než kterékoli zařízení na obnovitelné zdroje.

Své elektrárny na biomasu převádí i německý koncern RWE nebo dánská Dong Energy. Podle RWE obvyklá lesní plantáž produkuje asi milion tun dřeva, které stačí na půl milionu tun pelet, z území 800 kilometrů čtverečních. Drax bude potřebovat ročně 7,5 milionu tun biomasy, což znamená spotřebu dřeva z území o rozloze asi 12.000 kilometrů čtverečních. To je podle listu "více než čtyřnásobek rozlohy amerického státu Rhode Island".

Drax produkuje asi osm procent britské spotřeby elektřiny,což by znamenalo, že po konverzi by se biomasa v Británii podílela na produkci elektřiny čtyřmi procenty. Podíl uhelných elektráren na celkové britské produkci je těsně pod 50 procenty.


Váš názor
  • Blbost
    27.09.2012 9:39

    parníky, které budou do VB vozit dříví spotřebují zhruba tolik energie, co jejich biomasová elektrárna vyprodukuje. Proti tomuto řešení je německý ústup od jádra selankou. Z Dorothy Thompsonové si někdo nejspíš vystřelil a ona to spolkla
    lime
  • hmm
    27.09.2012 9:08

    tož už i angláni zblbli ?
    sid_cz
    • Re: hmm
      27.09.2012 9:20

      Zatím to beru s rezervou nějaká pošahaná šéfka (nejspíše s psychopatickými sklony) vymyslela jak si zvýšit bonusy. Pokud mají ve vládě trochu slušné a rozumné lidi neprojde to. I když si nedělám iluze, že se kvůli tolika prachům bude uplácet na všech frontách.
      ..
  • jéžišmarjááá
    26.09.2012 16:41

    to si už nikdo neuvědomuje následky? Než v Anglii objevili uhlí a docvaklo jim, že se s ním dá topit, tak už byla skoro celá země odlesněna. Země byla samé holiny, nikde ani lesík..., všechno dřevo padlo na topení. Historici by měli ty ekonomické rychlokvašky umravnit, dokud není pozdě. Strom shoří za pár minut, ale roste několik desítek let. A to na ostrovech nežilo 60 milionů lidí jako dnes !!
    Jesse
    • Re: jéžišmarjááá
      26.09.2012 17:11

      Prostě hovada. Energie vzniká hořením t.j. chemickou exotermální rekací uhlíku a kyslíku. (zjednodzšeně) Je v podstatě jedno pochází li uhlík ze dřeva, z uhlí, z nafty nebo z jiné biomasy. Spálí se ho vždy přibližně stejné množství na jednotku energie. Podstatné je to, že odvážením biomasy (dřeva) z lesů dojde k značné, někde až trvalé devastaci půdy. Objem humusu, nezbytného pro růst všech rostlin, bude rapidně klesast tak, že postupně se vytvoří zcela neúrodná půda, na které nebude růst už vůbec nic. Dobrý hospodář, kvůli trvalé udržitelnosti těžby, vždy necháva nejmíň 60-80% biomasy shnít v lese.Anglánům je to však zřejmě jedno. K devastaci dojde všude jinde ve světě, jen ne ve VB.
      jarom
    • Re: jéžišmarjááá
      26.09.2012 16:54

      Tak ona stejně bude doba ledová.Takže tajný bruselský plán počítá s následujícím: africkým zemi bude dodáno velké množství zbraní mezi znepřátelené skupiny.Ty pomalu ,ale jistě zlikvidují své obyvatelstvo a nakonec svá území prodají krajinám postiženým dobou ledovou.Třeba jako Brusel na ona Británie.A pěkně se přestěhují do tepla jižních zemi a zúrodní krajinu.A navíc tam bude hodně ner.bohatsví.
      ?
Aktuální komentáře
03.05.2024
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách