Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zlato je nejvýše za půl roku. Přijde rally stojící na měnové politice, nebo výběr zisků? (anketa)

Zlato je nejvýše za půl roku. Přijde rally stojící na měnové politice, nebo výběr zisků? (anketa)

27.09.2012 12:38
Autor: Redakce, Patria.cz

Spotová cena zlata v londýnském obchodování dosáhla v závěru minulého týdne úrovně 1.787,50 USD za trojskou unci, což je jeho maximem za půl roku, přesně od 29. února. Část investorů proto přistoupila k výběru zisků, další část ale jednoznačně sází na rally, podpořenou měnovou politikou: odkupy dluhopisů ECB na straně jedné, spuštěným QE3 amerického Fedu na druhé straně Atlantiku. Jaké je Vaše očekávání? Zamýšlíte se zapojit vlastní investicí do zlata? Jste investory drahého kovu?

Graf: Cena zlata online - posledních 5 seancí
zlato

6. září oznámila Evropská centrální banka plán kvantitativně neomezených a sterilizovaných intervencí na sekundárním trhu dluhopisů, kde chce nakupovat dluhopisy zasažených zemí eurozóny zejména na krátkém konci výnosové křivky, ale může jít i o 3letý či 10letý dluh. Zelenou dal německý ústavní soud záchrannému mechanismu ESM. Jeho vedení se poprvé sejde 8. října, očekávají se od něj intervence na primárním trhu dluhopisů, tedy nákup nových dluhopisů zasažených zemí eurozóny, jejichž žádost by takové pomoci měla předcházet.

13. září oznámil Fed spuštění třetího kola kvantitativního uvolňování – QE3. Aktiva zejména v podobě sekundárního hypotečního dluhu hodlá nakupovat v objemu do 40 miliard dolarů měsíčně bez celkového objemového limitu. Do konce roku navíc zůstal v platnosti program TWIST, sazby u nuly dle prohlášení Fedu zůstanou nejméně do poloviny roku 2015.

Po ECB a Fedu také japonská centrální banka rozhodla o posílení fondu, určeného k odkupu aktiv. Čína zase oznámila rozsáhlý program infrastrukturních investic. 

Tip Zlato

 „Aktiva, která budou těžit z další vlny kvantitativního uvolňování měnové politiky Fedu, budou spíš ta citlivá na objem likvidity na trzích, než na expanzivní vývoj reálného ekonomického cyklu. To jsou především peněžní substituty a americké státní dluhopisy,“ uvedla k očekávaným odpadům další monetární stimulace analýza Citi. Spuštění dalších nákupu aktiv ze strany Fedu podle nich přinese zisky především dluhopisům a zlatu, které je základním „peněžním substitutem“.

Jeffrey Currie, analytik Goldman Sachs vydal v pátek novou prognózu pro komodity. Pro následujících 12 měsíců očekává, že hodnota drahých kovů vzroste o 6 procent. Za tímto růstem vidí přitom nejen jejich faktickou atraktivitu, ale také rostoucí snahu investorů o zajištění proti negativnímu dopadu ekonomického vývoje ve světě na ostatní kategorie aktiv.

Ještě optimističtější jsou analytici Merrill Lynch, investiční divize americké bankovní skupiny Bank of America. „Na zlato se budeme soustředit. Myslíme si, že by se nakonec v budoucnu mohlo obchodovat v rozmezí 3000 a 5000 dolarů za trojskou unci,“ uvedl stratég BoA/ML MacNeil Curry. Dodal, že tyto úrovně sice rozhodně nelze očekávat v následujících několika měsících, „ale v dlouhodobém časovém horizontu v dobře definovaném růstovém trendu a náš běh má před sebou ještě nemalou část.“

TIP: Vše k tématu Zlato sledujte zde 

Roztáčející se kola měnové stimulace, doprovozené i fiskální stranou (Čína bojující se zpomalováním růstu, Japonsko, ESM) nastolují otázku inflace a vhodnosti investice do investičními komoditami podložených fondů či přímo reálných aktiv včetně zlata.

Objemy v akciových ETF fondech, krytých zlatem, vzrostly za poslední rok o 12 tun na rekordních 2.536 tuny. Od počátku letošního roku objem vložených aktiv narostl o 7,6 procenta. Data CTFC přitom ukazují, že fondy navýšily své sázky na zlato v uplynulém sledovaném týdnu o 7,7 procenta na 178.426 kontraktů, což je pátý růst v řadě a nejvýraznější od konce února.

Vedle investic přes ETF fondy existují také možnosti přímé investice do reálné komodity. Na trhu lze například zakoupit investiční zlato ve formě ražených destiček v různých gramážích. Ty se v posledních letech těší rostoucí oblibě investorů, kteří si snaží maximálně zajistit proti riziku spojenému s růstem inflace, hrozícímu znehodnocením jejich bohatství.

Kde až se zastaví růst ceny zlata? Hlasujte a diskutujte v naší nové anketě.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách