Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vznik těžebního giganta na spadnutí: Xstrata (+3 %) nakonec kývla na nabídku Glencore, akcionářům radí totéž

Vznik těžebního giganta na spadnutí: Xstrata (+3 %) nakonec kývla na nabídku Glencore, akcionářům radí totéž

01.10.2012 11:07, aktualizováno: 1.10. 11:16

Aktualizováno

Představenstvo těžařského gigantu Xstrata (985,2 GBp, 2,89%) dnes doporučilo svým akcionářům, aby přijali vylepšené podmínky nabídky obchodníka s komoditami Glencore (344,95 GBp, 0,54%) na spojení podniků. Díky transakci za 33 miliard dolarů by měl vzniknout komoditní obr se 130 tisíci zaměstnanci, který obsáhne vše od těžby surovin, přes pěstování zemědělských plodin až po obchod s těmito komoditami a bude operovat ve 40 zemích světa. Jablkem sváru však nepřestávají být odměny pro management – jedni tvrdí, že jde o vyhazování peněz, druzí mluví podpoře motivace pro nejlepší manažery, bez které odejdou oni i úspěšná vize řízení nového podniku.

"Strategické důvody pro spojení firem Xstrata a Glencore zůstávají velmi přesvědčivé," uvedl generální ředitel společnosti Xstrata Mick Davis. "Fúze spojí silné stránky obou firem do unikátního podniku," dodal.

Největší světový obchodník s komoditami Glencore před necelým měsícem ukázal, že opravdu stojí o převzetí švýcarského těžebního gigantu Xstrata, když vylepšil svou nabídku na převzetí zbylého podílu. Akcionáři Xstraty dostanou za každou svou akcii 2,8 akcie Glencoru, zněla původní únorová nabídka obchodníka s komoditami, který již drží v těžební společnosti 34% podíl. Po tlaku na navýšení od několika menších akcionářů, kteří hrozili zabráněním historicky nejvýznamnější fúzi v daném sektoru blokační minoritou, ale Glencore nabídku navýšil na 3,05 vlastní akcie.

Nezávislí ředitelé těžební společnosti Xstrata, ale v den podání předběžné vylepšené nabídky (7. září) vyjádřili opozici i proti „oslazené“ nabídce, když sami pochybnosti nad novými podmínkami. Kromě ceny, která podle jejich tehdejších slov firmu stále podhodnocuje, vadila manažerům těžaře také nově navržená výměna ředitele Xstraty Micka Davise generálním ředitelem Glencore Ivanem Glasenbergem. Nejistota panovala také ohledně výplaty finančních bonusů členům představenstva. Někteří významní akcionáři se nechali slyšet, že pokud nedojde ke zmírnění tohoto odměňovacího schématu, budou hlasovat proti celé fúzi.

Zmírnění emocí a kompromisy vedoucí k cíli

Následně se měsíc čekalo na konečné podmínky dohody obou firem a jasný návrh, který bude předložen akcionářům k hlasování. Dnes už je jasné, že s cenou se hýbat dále nebude, zato se mění některé dílčí podmínky, které dříve vzbuzovaly kontroverzi.

Příkladem je mírnější formulace v případě záměru na jmenování nového šéfa spojeného komoditního giganta – již se nemluví o výměně Davise Galasenbergerem. „Některý ze současných manažerů řídících provoz Xstrata Group nahradí Micka Davise při jeho odchodu a ujme se pozice generálního ředitele nové kombinované entity, aby tak byla zajištěna převaha ředitelů Xstraty v představenstvu,“ uvedl dnes těžař v tiskovém prohlášení.

Davis navíc při svém odchodu z čela Xstrany nezíská dříve kritizovaný bonus 44 milionů dolarů a o bonusech ostatních manažerů rozhodnou akcionáři při hlasování o přijetí, či nepřijetí nabídky. Budou jim totiž předloženy dvě nabídky: přijetí převzetí spolu s balíkem bonusů ta 144 milionů liber (232 mil. USD), nebo přijetí nabídky bez těchto bonusů.

„Je sice riskantní takto dělit hlasování o nabídce, ale je to zcela vykalkulovaný gamble,“ uvedl Paul Gait, analytik Sanford C. Bernstein & Co. Dodal, že zatímco pro přijetí nabídky Glencore musí hlasovat 75 procent akcionářů Xstraty, pro balík bonusů stačí jen 50 procent. Termín valné hromady, která o nabídce na převzetí rozhodne Xstrata zatím neoznámila. Akcie Xstraty dnes dopoledne rostou přes 3 procenta. Glencore ráno procento ztrácel, ale nyní je už také v zisku 0,8 procenta.

Společnost Xstrata těží například měď v Jižní Americe a zinek ve Španělsku. Glencore je největším obchodníkem s komoditami na světě. Firma obchoduje s kovy a dalšími nerosty, ale také s energií a zemědělskými produkty. 

(Zdroj: Xstrata, AP, Bloomberg, čtk, CanadianBusiness)


Čtěte více:

Glencore expanduje do obilovin. Kupuje Viterru s 48% prémií
20.03.2012 16:11
Největší veřejně obchodovaný obchodník s komoditami Glencore (412,1 GB...
Obří fúze Glencore + Xstrata má vlivného odpůrce. Katar je proti ceně 31 mld. USD a bude bojovat
30.08.2012 15:52
Spojení největšího obchodníka s komoditami na světě Glencore (358 GBp,...
Glencore osladil nabídku na převzetí Xstraty.
07.09.2012 15:00
Největší světový obchodník s komoditami Glencore opravdu stojí o převz...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data