Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Protikorupční policie obvinila náměstka Šišku a šéfa informatiky MPSV z podplácení

Protikorupční policie obvinila náměstka Šišku a šéfa informatiky MPSV z podplácení

01.10.2012 13:11, aktualizováno: 1.10. 15:40
Autor: ČTK

Aktualizováno

Protikorupční policie obvinila dva vysoké úředníky ministerstva práce a sociálních věcí z podplácení. Informoval o tom dnes server Týden.cz. Podle něj jde o náměstka Vladimíra Šišku a ředitele odboru informatiky Milana Hojera. Mužům hrozí až šestileté vězení.

"Dnes jsme zadrželi dvě vysoce postavené osoby z ministerstva práce a sociálních věcí. Následně jsme je obvinili z podplácení," potvrdil ČTK mluvčí protikorupčních policistů Jaroslav Ibehej. Další informace k případu nechtěl sdělovat, uvedl pouze, že stíhání souvisí s veřejnou zakázkou.

"Ani na přímý dotaz nám policie k tomu nic nesdělila," řekl ČTK ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) s tím, že takový postup považuje za zvláštní. Ředitel kabinetu jej prý pouze informoval o tom, že v budově ministerstva se pohybují policisté v civilu. "Přesto se nyní dočítám z tisku, že novináři jsou o věci spraveni a disponují přitom informacemi velmi konkrétními. Deset dní před volbami je takový postup policie skandální," dodal v tiskovém prohlášení Drábek.

Premiér Nečas považuje informace o zadržení a obvinění obou úředníků za velmi závažné. "Spojil jsem se s ministrem Jaromírem Drábkem a ještě dnes s ním budu o této situaci mluvit," uvedl předseda vlády v prohlášení, které ČTK poskytl jeho mluvčí Michal Schuster.

Server Týden.cz uvedl, že nynější obvinění se týká zakázky na systematizaci resortu zadané v loňském roce. Šiška však čelil trestnímu oznámení také kvůli zavádění nových informačních systémů pro výplaty dávek. Podal ho Nadační fond proti korupci s tím, že první náměstek, Drábek a případní další neznámí pachatelé mohli porušit povinnosti při správě cizího majetku, zneužít informace a postavení v obchodním styku či přijmout úplatek. Policisté se i tímto případem začali již zabývat.


Šiška je dlouholetým Drábkovým spolupracovníkem

První náměstek ministra práce a šéf informatiky na MPSV Vladimír Šiška (47), kterého dnes policie obvinila z podplácení, se kolem informačních technologií pohybuje přes deset let. S působením ve státní správě měl Šiška zkušenosti už před svým nástupem na MPSV. Začátkem tisíciletí byl náměstkem předsedy Úřadu pro veřejné informační systémy a v roce 2003 zastával půl roku stejnou funkci na ministerstvu informatiky. Patří k dlouholetým spolupracovníkům ministra Jaromíra Drábka (TOP 09).

V letech 2004 až 2008 byl Šiška tajemníkem v Hospodářské komoře, kterou tehdy Drábek vedl, později vedl národní výbor Mezinárodní obchodní komory v ČR, kde se současný ministr práce také angažoval. V posledních měsících, zejména po potížích vyvolaných novým systémem vyplácení sociálních dávek, média upozornila na některé Šiškovy údajně podezřelé aktivity z minulosti. Konkrétně například na transakci kolem firmy Echoton, kterou Šiška spoluvlastnil.

Echoton, který se koncem 90. let neúspěšně spolu s rakouským a italským telekomem ucházel o licenci pro třetího mobilního operátora, chtěl Šiška podle tisku v roce 2000 prodat dceřiné společnosti energetického gigantu ČEZ. Ve zmíněné firmě přitom působil jako ředitel pro strategický rozvoj; nové vedení ČEZ nakonec obchod za zhruba čtvrt miliardy zastavilo. Obchodní spor kolem Echotonu byl také oficiálním důvodem Šiškova ochodu z ministerstva informatiky.

O střetu zájmů se v médiích spekulovalo také kolem dodávky nového informačního systému pro úřady práce. Nadační fond, za kterým stojí podnikatelé Karel Janeček, Radim Jančura, Stanislav Bernard či herec Jan Kraus, už v únoru podal na Šišku i ministra Drábka trestní oznámení kvůli podezření ze spáchání několika trestných činů.

Mezi dodavatele nového systému dávek podle tisku totiž patřila společnost Vítkovice IT Solution, jež spadá pod skupinu Vítkovice Machinery Group. Jedné z dalších dceřiných firem Vítkovic pak prodali Drábek se Šiškou svou společnost iDTAX. Oba však odmítli, že by kvůli tomu měli ze zavádění nového systému výplaty dávek nějaký prospěch. Ministr Drábek také ve Sněmovně uvedl, že iDTAX byla založena v roce 2009 na základě usnesení Mezinárodní obchodní komory v České republice, které tehdy předsedal.


Váš názor
  • Kalousek už zase vyřvává
    01.10.2012 14:27

    Jak Drábek létá nad Petrovými kameny a obcuje tam s Parkanovou
    mamon
  •  
    01.10.2012 14:11

    zase jedni z těch úspěšných, kterého musíme přeplácet, aby nám neodešel náhodou do ciziny
    Bobo
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m