Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Příspěvek na obnovitelné zdroje příští rok znovu zdraží elektřinu

Příspěvek na obnovitelné zdroje příští rok znovu zdraží elektřinu

01.10.2012 12:21
Autor: ČTK

Domácnosti a podniky si příští rok patrně znovu připlatí za elektřinu kvůli podpoře obnovitelných zdrojů. Roční dotace za obnovitelné zdroje se sice zvýší o asi 7,2 miliardy korun na necelých 43 miliard , stát ale zároveň sníží částku, pomocí níž zdražování elektřiny kompenzuje, ze současných 11,7 miliardy na 9,7 miliardy . Vyplývá to z návrhu, který ve středu projedná vláda. Podle předběžných odhadů by mohlo zdražení elektřiny pro domácnosti být v rozpětí od dvou do čtyř procent. 

Lidé nyní v ceně elektřiny platí za obnovitelné zdroje 419 korun při každé spotřebované megawatthodině. Bez státní podpory by tato částka činila více než 700 korun. Nyní však státní podpora po dvou letech klesá a příspěvek na obnovitelné zdroje tak vzroste na zhruba 590 Kč/MWh. 

Vedle regulované části ceny elektřiny, kam spadají právě poplatky na obnovitelné zdroje, však druhou polovinu ceny tvoří silová elektřina. Ta se vyvíjí podle nabídky a poptávky na trhu a letos klesala. Nebýt tedy obnovitelných zdrojů, elektřina pro konečné spotřebitele mohla v příštím roce podle odborníků zlevňovat či alespoň stagnovat. 

Největší část z miliardových dotací jde na podporu solárních elektráren, které zažily v předchozích letech velký boom právě kvůli štědré podpoře s garantovanou návratností. V příštím roce budou solární zdroje dotovány podle současného návrhu téměř 25 miliardami korun

Průmyslové podniky každoroční zdražování kvůli takzvané zelené energii stojí stovky milionů korun a obávají se ztráty konkurenceschopnosti. Domácnostem letos elektřina zdražila v průměru o 3,4 procenta. Energetický regulační úřad (ERÚ) předpokládá, že ceny elektřiny porostou kvůli obnovitelným zdrojům ještě řadu let. Pro zmírnění jejich dopadu do rozpočtů domácností a podniků chce ERÚ od roku 2014 zrušit podporu všem novým obnovitelným zdrojům.


Váš názor
  •  
    01.10.2012 14:03

    ano tohle je svinstvo do nebe volajici...slusne receno prej se na kazdou svini vari voda...myslim ze by bylo dobre kdybycom se financne podileli upolne na kazdem bio a eko...banda zlodejskych hajzlu proti kterym stejne nema napr nas narod ovecek jdoucich ve stade zadnou snahu ani silu...je bečet a jit pomalu vstříc porazce
    OPTIMISTA
    •  
      02.10.2012 13:00

      jsem laik, třeba mi někdo odpoví na mou otázku..... jsem vlastník RD a celé energetické potřeby mého RD jsou kryté dodávkami elektrické energie........dle mého názoru zatím nejekologičtějšího druhu energie...minimálně v souvislosti s lokálním znečištěním. Díky podpoře fotovoltaniky apod. platím ročně docela pěknou sumičku na podporu právě takovéto výroby elektrické energie. Soused topí uhlím, má lacinější druh výroby tepla, je min. lokální znečišťovatel ..... jak on příspívá na obnovitelné zdroje, platí ce také z uhlí nějaké příspěvky na obnovitelné zdroje minimálné v obdobné výši, jako je to u elektřiny ? není to trochu postavené na hlavu ?
      Jan
      • Jan
        02.10.2012 13:26

        Ty jsi dostal dotaci na panely, nebo ne?? Mám kondenzační plynový kotel, tam je únik zplodin taky omezen, bez dotace.
        Velkamedvědice
      •  
        02.10.2012 13:10

        maximalne souseda muzes presvedcit, aby zacal topit cigaretama, kde je vysoka spotrebni dan, jestli od nej zadas nejaky prispevek statu :)
        Azb
        •  
          02.10.2012 14:05

          já panely nemám, celý dům mi běží na elektriku z veřejné sítě
          Jan
      •  
        02.10.2012 13:04

        Je. Pěkně jsi ten náš absurdistát popsal.
        Jesse
    •  
      01.10.2012 14:48

      Ekolobby do biomasy!!! Biomasa na hrad (na Špilberg)!!! Připoutáme jí řetězem k nějakýmu zakůrovcovanýmu smrku na Šumavě - až jí to začne šimrat v kombiné, třeba se jí rozsvítí. A Bursíka přivážem k reaktoru nebo k nějakýmu vrtulníku, ať se mu trochu provětrá v kebuli. Aspoň bude mít větší rozhled.
      marrtt
      •  
        01.10.2012 15:32

        Stačí vystřelit pár lentilek a politici dostanou bobky, viz: dnešní zatčení dvou nejvyšších Drábkovým ministrů. Museli přece uklidnit dav a předhození těchto kriminálníků masám má uklidnit obyvatelstvo. Podle mne slabá útěcha.
        Jesse
        • Jesse
          01.10.2012 15:54

          Opravdu myslíš vážně, ža stačili přes víkend rozpracovat celý spis nebo jako obvykle žertuješ??
          Velkamedvědice
          • Re: Jesse
            01.10.2012 16:11

            Opravdu myslíš vážně, že nemají takových případů v zásobě hafo? Vždy, když se něco provalí, okamžitě předhodí na odlákání veřejnosti nějaký špek. Sleduješ to 15 let a ještě ti to nikdy nedocvaklo. A na mě se neobracej, důvěřuj svým politikům:-) No, esli už není pozdě a nejsi taky obětí sociodebilizace, jako kamarád ruphej (toho je mi fakt líto). To je škaredý výsledek manipulace s veřejností, tomu věř... končí to obsazením Zimního paláce a nebo křišťálovou nocí..., u nás znárodněním a tak... hlavně masy sjednostit a semknutím kolem presidenta se tomu napomáhá.
            Jesse
            • Jesse
              01.10.2012 17:57

              Bez urážky. Věcně. Ona stačí selská inteligence a pochopit už fakt, že nešlo o žádného spícího agenta, ale o dělníka, jehož život sousedé doložili. Nic ve zlém, ale opravdu nechápu jak můžeš skákat věčně na takové kraviny a dokonce věřit zdrojům typu orgo-net.blogspot.cz, který mimo jiné píše, jak američané manipulují z počasím, jak si američani shodili dvojčata sami a podobně. Červená knihovna je pragmatičtější. Osobně jsem na rozdíl od Tebe přesvědčen, že souvislost mezi zelenou energií a útokem na Klause je stejná smyšlenka, jako zavření Drábkova muže jako důsledek činu plastového komunistického teroristy. Všimni si, že vžádnou ze svých smyšlenek nejsi schopen podložit jediným racionálním důkazem. Jen na bázi pocitů a jedna baba žvanila. To, že pak ve finále místo důkazů shazuješ inteligenci protistrany, jako naivní zaslepence není důkaz, jen způsob Tvé komunikace a neschopnost doložit věc jinak než pomluvami, tedy argumentačně.
              Velkamedvědice
  •  
    01.10.2012 13:08

    Pro zmírnění jejich dopadu do rozpočtů domácností a podniků chce ERÚ od roku 2014 zrušit podporu všem novým obnovitelným zdrojům. O jaká péče. Vyvolení jsou už zabezpečení. Ať se odtajní komu jdou miliardy ze státního rozpočtu a komu musíme platit něco, co nechceme.
    berta
    •  
      01.10.2012 13:13

      Pak se všichni diví, že někdo vystřelí na hradního pána.
      Jesse
      •  
        01.10.2012 13:25

        No jo, ale zrovna v tomhle případě je v tom hradní pán nevinně. To byli jinačí machři, kteří nám to zařídili:(
        many
        •  
          01.10.2012 13:57

          No to bych si úplně jistý nebyl. Ve chvíli, kdy se mohlo zabránit rozdání solárních stamiliard, byl hradní pán zrovna neobvykle potichu.
          had
          • může za to ČSSD
            01.10.2012 14:10

            Sněmovna zákon schválila až v únoru 2005, přičemž jej částečně pozměnila. Z hlediska dnešního problému s vysokými výkupními cenami je podstatná poslanecká změna ustanovení o možnostech ERÚ upravovat výkupní ceny. Pozměňovací návrh omezující možnost ERÚ každoročně snižovat výkupní ceny pouze o pět procent (vládní návrh umožňoval snižování o deset procent) předložila poslankyně ČSSD Iva Šedivá.
            viky
            • Re: může za to ČSSD
              01.10.2012 14:50

              Paní Šedivá možná vymyslela pitomost, ale špatný záměr to nejspíš nebyl. Hajzlovina bylo to, co předvedli naši poslanci za tiché asistence MPO, ERU a podivné neaktivity našeho prezidenta v roce 2009. Do té doby se na OZE nedalo moc vydělat, ale v této době se díky prudkému poklesu nákladů a extrémně vysoké výkupní ceně nákladů stala fotovoltaika nehorázným způsobem zisková, což přilákalo spekulanty ze všech stran. V létě 2009 už bylo zřejmé, že dochází k masivnímu nárůstu záměrů na výstavbu FV elektráren a že to hrozí obrovskými náklady ze strany spotřebitelů. Proto byl vytvořen návrh zákona, který měl tento stav urychleně napravit. Návrh se však nějakým záhadným způsobem "vypařil" a náprava byla zjednaná až o rok později, když už bylo pozdě. Neslyšel jsem o tom, že by se jindy aktivní Klaus v této době jakkoli angažoval, ačkoli šlo (na rozdíl třeba od současnosti) skutečně o hodně.
              had
            • Re: může za to ČSSD
              01.10.2012 14:20

              Kdo je ta inteligentní paní? Uvědomuje si vůbec, co způsobila a za co nese zodpovědnost? V každém případě rodina Sobotkova ČSSD je jí určitě vděčná, protože se říká , že jedním z těch nomame majitelů je bratr pana předsedy.
              noname
              •  
                01.10.2012 14:29

                Sobotka to ale nemuze ani tusit...poctivejsiho cloveka neznam
                OPTIMISTA
                •  
                  01.10.2012 15:31

                  jak by mohl, on je to takový nepovedený klon křiišťála
                  sid_cz
        •  
          01.10.2012 13:32

          Já vím, ale lidé kteří to nevědí, hážou do jednoho pytle všechny politiky. To je realita. Kdyby měli střílet na konkrétní zákonodárce konkrétních nesmyslných zákonů, bylo by ve sněmovnách mrtvo :-))
          Jesse
          • Klausův postoj
            01.10.2012 13:59

            k obnovitelným zdrojům je známý snad všude. Teorie, že kvůli tomu na něj byli vystřeleny plastové kuličky je přinejmenším úsměvná. O ničem takovém jako o motivu se evidentně plastový terorista nezmińoval.
            Velkamedvědice
            • Re: Klausův postoj
              01.10.2012 15:25

              rád bych ti doporučil přečíst můj vklad ještě několikrát, než mi začneš jako obvykle vkládat do úst úplně něco jiného, než jsem psal.
              Jesse
              • Jesse
                01.10.2012 15:42

                Nikomu do úst nic nevkládám, ani Tobě. Mluvím za sebe a můj j názor je, že zrovna Klaus ja dobře známý svým odmítavým přístupem k zelené energii jako k jedné z aktivit, které nzbytečně a nesmyslně omezuje svobody jedince, viz. třeba žárovky, že zpochybňuji teorii střelby na něho kvůli dotacím na tuto. Střílet tedy na odpůrce dle mě nedává smysl. Poznatek, že háže někdo něco do stejného pytle mě nepřesvědčil, pokud by se nobjevili bližší souvislosti.Je to z mého hlediska stejná konspirace jako Tvé tvrzení, že šlo o zinscenovanou objednácku pro dovedení pozornosti, viz Tvůj zdroj http://orgo-net.blogspot.cz/2012/09/inscenovany-utok-na-klause.html.
                Velkamedvědice
                • Re: Jesse
                  01.10.2012 16:13

                  Asi sis ještě nepřečetl, že jsem psal něco o házení do jednoho pytle. No nic, asi je to marný.
                  Jesse
                • Re: Jesse
                  01.10.2012 15:47

                  odvedeni pozornosti je scestny infantilni blud ktery se zrodil na Tahiti
                  OPTIMISTA
            • Re: Klausův postoj
              01.10.2012 14:06

              zminoval se neprimo o vsech lobby...ale je to celkem jedno...becet,bucet a jit dal... zdravim te kamarade
              OPTIMISTA
Aktuální komentáře
18.04.2024
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m