Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
QE3 pomáhá… bankám k vyšším ziskům z hypoték

QE3 pomáhá… bankám k vyšším ziskům z hypoték

02.10.2012 11:54
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Kontroverzní třetí vlna kvantitativního uvolňování, kterou před dvěma týdny spustila americká centrální banka, má prvního konkrétního beneficienta – banky. Díky nákupům cenných papírů navázaných na hypotéční trh (MBS) ze strany Fedu jim totiž rostou zisky z poskytovaných hypotéčních úvěrů. Živá debata o účincích QE3 pokračuje dál. Jde totiž o to, jestli tlak na snížení úrokových sazeb z hypoték, k němuž mají přispět právě opatření Fedu, pomůže majitelům domů, nebo spíš finančnímu sektoru.

I když průměrná sazba u třicetileté hypotéky s pětiletou fixací tento týden ve Spojených státech propadla na rekordní minimum 3,4 %, dalo by se s ní jít ještě níže, pokud by banky započetly pokles svých nákladů na financování v plné výši, domnívají se někteří ekonomové.

„Pro banky poskytující úvěry bylo QE3 jednou z nejlepších zpráv, které vůbec mohly přijít,“ tvrdí Steven Abrahams, hypotéční stratég Deutsche Bank. Podle něj budou finanční ústavy dále poskytovat úvěry a pak je na sekundárním trhu prodávat po balíčcích jako MBS s „výraznou prémií“.

Od 12. září, den před oznámením QE3, klesly úroky placené bankami za hypotéční dluhopisy (hlavní zdroj financování hypoték) z 2,36 % na 1,65 % v minulém týdnu. Momentálně se pohybují kolem 1,85 %.

Marže bank, tedy rozdíl mezi úrokem placeným bankou na trhu obligací a úrokem odváděným vlastníky domů, se tak v posledních týdnech zvýšil na 1,6 %. To je znatelně víc než 1,44 %, což byl úrokový diferenciál před QE3, a výrazně víc než v 0,5 %, které banky získávaly v průměru mezi lety 2000 a 2010.

Banky tvrdí, že si za hypotéky účtují víc kvůli nedostatečným kapacitám na jejich vyřízení a také kvůli přísnějším kritériím pro posuzování bonity žadatelů.

Fed hodlá nakoupit cenné papíry podložené hypotékami v hodnotě 40 mld. USD každý měsíc, dokud nedojde k citelnému zlepšení ekonomické situace. Prezident chicagské pobočky Fedu Charles Evans nedávno prohlásil, že americká centrální banka bude činit vše na podporu ekonomiky, dokud se míra nezaměstnanosti nedostane pod úroveň 7 % ze současné hladiny 8,1 %.

Banky vydělávají víc nejen na poskytování hypoték, ale i na obchodech s MBS vydaných velkými hypotéčními ústavy. Ty v posledních letech získaly na popularitě kvůli svým relativně vyšším výnosům. Nyní by jejich cena díky nákupům Fedu měla vzrůst. Z 8,4 bilionu USD v MBS vydaných institucemi jako Fannie Mae a Freddie Mac jich banky drží 1,2 bilionu USD, hedgeové a investiční fondy mají ve svých portfoliích MBS za 1,6 bilionu USD

 
Bill O´Donnell z RBS Securities poukazuje na to, že od začátku QE3 jsou týdně emitovány nové MBS za 1,5 mld. USD, což je mnohem méně, než kolik týdně kupuje Fed. Centrální banka tak musí poptávat i u stávajících držitelů MBS, z nichž řada nakoupila jen před několika dny. „Investoři si užívají party, skupují MBS a ví, že pro ně najdou ochotného kupce, který je bude brát za nadsazené ceny,“ tvrdí O´Donnell.

Mezitím se rozšiřují řady kritiků QE3. Stephen Roach z Yale University je přesvědčen o tom, že od kroků Fedu nelze očekávat nižší nezaměstnanost ani zlepšení situace spotřebitelů. „Žádný z makroekonomických teoretiků na univerzitě nespatřuje žádný důkaz souvislosti mezi dodávanou likviditu na trhu MBS a trhem práce,“ tvrdí Roach. Pochyby o požadovaném efektu QE3 vyjádřil také investor Marc Faber, který podle svých slov předpokládá jen dočasnou podporu růstu cen aktiv, nikoli však pomoc obyčejným lidem. Předsedovi Fedu Benu Bernankemu doporučil Faber rezignaci.

Šéf největšího dluhopisového fondu PIMCO Mohamed El-Erian prohlásil, že záměrem americké centrální banky je vyvolat inflaci. Spoušť, kterou banka napáchá, už totiž bude muset řešit někdo jiný, uvedl El-Erian v rozhovoru na CNBC.

(Zdroj: FT, CNBC, Bloomberg)


Čtěte více:

Fed oznámil neomezenou stimulaci: Zítra spustí QE3, a sazby nechá nízko další 3 roky. Trhy tleskají, komodity rostou a dolar nad 1,30
13.09.2012 18:50
Americká centrální banka dnes vyslyšela volání trhů, když oznámila zah...
Faber: Být Bernankem, odstoupím. Jeho QE na úkor skupinky likviduje americkou ekonomiku (+ video)
14.09.2012 13:24
Centrální bankéři zdevalvovali na tiskárnu peněz a šéf Fedu Ben Bernan...
Fed záměrně vytváří inflaci a o následnou spoušť se nestará, říká El-Erian. Řady kritiků se rozrůstají…
21.09.2012 16:09
Americká centrální banka nejen že je ochotna inflaci jako důsledek sv...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data